Александър Цветков: Правилата, които важат за всички медии, трябва да се отнасят и за информационните сайтове

Дарик радио, Новини в 13.30 часа | 26.06.2010

Правилата, които важат за всички медии, трябва да се отнасят и за информационните сайтове. Това каза в предаването "Седмицата" на Дарик радио министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. Той се обяви за свободата за изразяване на мнение в интернет пространството, но с уговорката, че контролът свързан с предизборната регулация на медиите трябва да обхване и онлайн изданията. Повод за коментара му стана предизвиканата от депутатите дискусия по темата трябва или не интернет сайтовете и форумите под тях да попаднат под общата медийна регулация в новия Избирателен кодекс.
Александър Цветков: Това, което се коментира, това, което се пише във форумите. Това, разбира се е право на хората, които активно участват в дискусията да изразяват своето мнение. Това не е лошо.
Проблемът според министър Александър Цветков идвал, когато някоя информация не е проверена, а се тиражира. Коментарите трябва да са свободни и да не се цензурират, защото са коректив на всичко, не трябва някой да се плаши от критика, коментира Александър Цветков.
Контролът на съдържанието в интернет беше засегнат през седмицата, след като стана ясно, че темата е дискутирана във временната комисия за подготовка на нов избирателен кодекс.
Голяма част от малките населени места в България нямат интернет, което е сериозна диспропорция, заяви министър Цветков. Той обяви проучване на чуждестранна неправителствена организация, според което София е в топ 10 по качество на интернет в света. В малките населени места има малко жители, инвестициите са нерентабилни и частният сектор няма интерес, затова държавата ще стимулира доставчиците на интернет там и ще осигури финансиране за изграждането на инфраструктура за интернет, обеща Александър Цветков. По думите на министър Цветков една трета от българите ползват редовно интернет, а в сравнение с другите европейски страни, това ни поставя в дъното на класацията. Той обясни това с изоставането в изграждането на подобна инфраструктура.

 

Leave a Reply