Александър Дурчев: BAPRA Bright Awards е конкурс, който отличава PR проектите с реални резултати

novini.dir.bg I 23.04.2012

Александър Дурчев е председател на Българската асоциация на PR агенциите (БАПРА) и главен изпълнителен директор на All Channels Communication Group. На 24 април за трета поредна година БАПРА ще награди най-отличаващите се проекти в PR сферата в шест конкурсни категории на официанлната церемония на BAPRA Bright Awards.

Конкурсът BAPRA Bright Awards се провежда за трета поредна година. Как се разви той през годините?

Забелязва се, че кампаниите стават все по-ориентирани към ефективността и постигането на конкретни резултати. Агенциите показват смелост в идеите си. Както клиенти, така и агенции виждат, че комуникациите са много повече диалог и интеракция, отколкото просто разпространение на послания. Ние стартирахме провеждането на BAPRA Bright Awards с идеята да създадем конкурс, отличаващ PR проектите, които носят реална полза на бизнеса. Мисля, че с всяко следващо негово издание потвърждаваме тази цел.

Какво смятате, че липсва на PR бранша у нас, и как то може да се постигне?

Липсва разбиране за това какво точно е PR. Преди време сякаш започна да се утвърждава мнението, че да се занимаваш с PR е нещо лошо и едва ли не мръсно. Разбира се, само браншът може да се пребори с тази нагласа и тя не е общовалидна, но определено е една от най-ключовите сфери, в която трябва да се работи. Именно това е и ролята на БАПРА. Ние създаваме и популяризираме добрите местни и международни практики. С работата си целим да помагаме на бранша да се развива, агенциите на българския пазар да бъдат етични, кампаниите и проектите да носят истинска, бизнес стойност.

Как смятате, че работата на българските PR агенции стои на фона на международните постижения в сферата?

Нашият пазар е сравнително малък, но това не значи, че у нас липсват качествени проекти. Даже напротив. Все повече български агенции имат успехи в чужбина. Сред победителите в международни конкурси за постижения в PR или комуникационната сфера от няколко години са и наши агенции. Това е оценка за етичност, ефективност и смелост на идеите, които се изпълняват в България. В BAPRA Bright Awards журито, оценяващо кампаниите, е изцяло международно. Това е така от самия старт на наградите. Причините за това са две. На първо място с такова жури конкурсът може да бъде напълно обективен. Успоредно с това със 17-те международно утвърдени комуникационни специалисти всяка една българска агенция и кампания получава шанса да получи международна оценка.

Какво ще развиете в конкурса следващата година?

Тази година имахме рекорден брой заявки за участие, но през 2013 г. ще целим да мотивираме още повече кампании да премерят сили в надпреварата. Имаме идеи конкурсът да стане международен, както и да вмъкнем нови категории. PR-ът се променя, границите стават все по-незабележими, комуникационните канали еволюират ежедневно. Всичко това трябва да се има предвид. Все пак най-постоянното нещо е промяната.

Оригинална публикация 

Leave a Reply