All Channels Communication представи онлайн поведението на потребителите у нас в изследване

PR Kernel I 30.11.2010

За пръв път в България специално проучване изследва поведението на потребителите в интернет. Анализът (E-Consumers report) показва до каква степен онлайн средата и социалните мрежи определят поведението на потребителите у нас. Националното представително изследване е създадено от All Channels | Interaction, новата дигитална агенция на комуникационната група All Channels Communication съвместно с агенция за маркетингови проучвания „Ноема“. 

E-Consumers report е първият по рода си експертен анализ, който не само представя количествени данни, но и показва до каква степен дигиталната среда у нас създава потребители, как българите взимат решения за покупка и как споделят и обменят информация в интернет. Информация за проучването е поместена на специално създадения интернет сайт www.e-consumers.bg. Темите, застъпени в изследването, показват по какъв начин онлайн поведението и нагласите на хората в страната влияят на бизнеса и как те могат да бъдат използвани и канализирани от страна на маркетинг специалистите у нас.

Проучването е проведено чрез използването на комбинация от различни методи и видове изследвания. На първия етап са проведени офлайн дълбочинни интервюта с 10 топ мениджъри на най-големите компании в областта на бързооборотните стоки, финансовите продукти и фармацевтиката, недвижимите имоти и IT в България. На следващия етап е проведено онлайн допитване до 3600 човека. В последната фаза с помощта на фокус-групи са допълнени качествените изводи в изследването.

„С навлизането на дигиталните технологии се роди един напълно нов свят и голяма част от потребителите „живеят“ в него. Този свят има нови правила и моделира определено поведение, като това често е неразбираемо за хората извън този дигитален свят. Специалистите в сферата на комуникациите имаме нужда от надежден инструмент, за да бъдем адекватни и да изграждаме ефективна комуникация между марките и потребителите. Нашата цел е да покажем уникалността на потребителските нагласи на българите, да анализираме явленията и да дадем надежден инструмент на маркетинговите специалисти, за да изграждат марките си спрямо нагласите и нуждите на самите потребители – и всичко това специално за България“, коментира Александър Дурчев, главен изпълнителен директор на All Channels Communication.

Резултатите от проучването потвърждават, че интернет става един от основните фактори при вземане на решение за покупка – 53% от потребителите в България са си купили продукт, след като са научили за него в интернет. Дори 44% от тези, които не ползват интернет в България се допитват до свои приятели, които черпят информация онлайн. Потребителите се влияят силно от негативни мнения във форуми, като близо 2/3 от българите биха се отказали от покупка на определен продукт, ако видят негативно мнение за него.

Все повече хора пазаруват в интернет, но посочват като основно свое притеснение страха от злоупотреба с лични данни. 26% от българите пазаруват от родни сайтове, а процентът на хората, пазаруващи в чужди също е относително висок – 19%.

Друг от основните изводи в анализа показва, че социалните мрежи влияят силно върху лоялността на потребителите. Изследването сочи, че българите се асоциират с марките, които обичат и искат техните приятели да виждат това. 32% от потребителите в интернет стават "приятели с марки" в социалните мрежи Facebook и MySpace като 43% от потребителите, които са приятели с марки в посочените мрежи, биха искали да виждат полезна информация за тях в постовете. Най-големи симпатии в интернет печелят обувките и дрехите, следвани от музиката и филмите, а технологиите са на трето място.

E-Consumers report показва не само значението на дигиталната среда за потребителското поведението на хората у нас, но и извлича конкретни резултати и тенденции за развитие. Изследването ще се осъществява на всеки шест месеца, за да бъдат набелязвани посоки за развитие на онлайн средата специално за България.

Оригинална публикация

Leave a Reply