Американци взеха още от bTV

сп. Тема | 26.05.2012

Американската компания Time Warner е отпуснала на фирмата собственик на bTV – Central European Media Enterprises (СМЕ), заем от 300 млн. долара, съобщи преди дни СМЕ на официалния си сайт. С парите притежателят на българската медия и на още няколко телевизии в Централна и Източна Европа – милиардерът Роналд Лаудер, ще обслужи дълговете по заемите си с падеж през 2013 г. и ще се опита да намали още оперативните загуби на корпорацията. В края на април СМЕ информира, че за първото тримесечие на годината отрицателният й резултат е паднал с 36% заради редуцираните разходи по дълговите лихви. "Подкрепата на нашите основни акционери в този момент показва увереността им за бъдещето на СМЕ", коментира на интернет страницата президентът на фирмата – румънецът Адриан Сарбу. Той посочи, че фирмата му спазва обещанието си да намалява задлъжнялостта си.
Освен да отпусне заем, съвместно с друга фирма на Лаудер – RSL Capital LLC, Time Warner се е съгласила да финансира СМЕ с други около 87 милиона долара. Срещу тези пари тя придобива 11 500 000 привилегировани акции от клас "А". Така делът на американския гигант в СМЕ се покачва до 40 на сто. Ако компанията на Лаудер, чиито акции се търгуват на фондовата борса в Прага, не върне 300-те милиона долара до август, Time Warner ще получи правото да вдигне акционерното си участие в СМЕ до 49.9 процента.
През май 2009 г. Time Warner придоби 31% от активите на СМЕ. През февруари 2010 г. СМЕ пък купи bTV от друг милиардер с американски паспорт – Рупърт Мърдок, за 400 милиона долара плюс печалбата за предходната година. След придобиванеmo на bTV Time Warner постепенно увеличи участието си в СМЕ дo 34.4 на сто преди анонса за поредното увеличение до 40 процента. В портфолиото на мегакорпорацията влизат новинарската телевизия CNN, филмовият канал ИВО, филмовите студиа New Line Cinema и Warner Bros, детските Cartoon Network, Boomerang и др. До 2009 г. Time Warner бе под една шапка и с щатските телекоми Time Warner Cable и AOL. След това обаче те се отделиха в независими компании.

Стр. 6

Leave a Reply