Анелия Генова, директор “Маркетинг, реклама и информация” в МИЕТ: Целим се в платежоспособната аудитория

сп. Тема | 05.02.2011

- Госпожо Генова, имате ли вече данни за ефективността на първата част от кампанията, излъчена през 2010-а?

- Получихме почти всички първични резултати. От телевизиите сме получили сертификати за излъчванията и за импресиите в уебсайтовете. По три от каналите като бонус имаме и онлайн кампании, така са договорени условията.
След третата вълна от кампанията, която върви в момента, ще започнем да измерваме и нейната ефективност. Определен е изпълнител, скоро ще получим и методологията. Тогава ще стане ясно и как са се възприели клиповете от публиката, към която са били насочени. За да се обобщят резултатите, трябва да има натрупвания при гледането на клиповете. Към момента наблюденията ни показват, че те се приемат много положително от целевите аудитории.
След края на кампанията ще има пресконференция, на която ще бъдат представени резултатите.

- Защо решихте клиповете да се излъчват по тези четири европейски телевизии?

- Това са водещи паневропейски медии на основни пазари, от които идват туристи в България, и на перспективни пазари за развитието на отрасъла. В своите сегменти – спорт, новини, научнопопулярни филми, те са водещи на целевите ни пазари. Eurosport например е лидер сред спортните мрежи с аудитория от 110 милиона домакинства, от които 62 милиона са 6 страни, които нас ни интересуват – Германия, Великобритания, франция. Русия, Италия. Зрителите на седмица са 22.9 милиона, от които 12.3 милиона са над средната класа. Аудиторията на Euronews са 294 милиона домакинства в света. Телевизията се разпространява на 9 езика в 150 държави. Това е и официалната новинарска телевизия на Европейската комисия. Discovery Channel е предпочитаната телевизия от любителите на научно-популярни предавания, a National Geographic Channel е любимата телевизия на любознателната и готова за приключения аудитория. Другият фактор, който сме имали предвид при избора на телевизиите, бяха целевите аудитории, които тези четири телевизии покриват в максимална степен. Освен това National Geographic и Discovery Channel достигат и до перспективни за България пазари в Далечния изток. Това е важно за нас, защото наистина не разполагаме с достатъчно средства да пробием в страни като Китай, Япония или Южна Корея.

- Защо кампанията no Eurosport тръгна 24 часа след като приключи Australia open и "24 часа на Дайтона", едно от най-рейтинговите състезания отвъд Океана?

- Ние излъчваме клиповете достатъчно дълго, за да достигнат до максимално голяма аудитория. Обхващаме много събития и no Eurosport, и по другите канали. Кампанията стартира по едно и също време по всички телевизии и ще завърши по едно и също време. Миналата година започна тогава, когато хората започнаха да планират зимните си отпуски. Сега стартира, когато те вече започват да се замислят за лятото. С тази кампания достигаме и до потребители от по-висока класа. Затова 6 спорта ни интересуват състезанията по голф, по ски. Знаете, че след дни предстои старт за световната купа в Банско. Eurosport идва с екип на 8 февруари, ще предава състезанието и ще направи и допълнителни материали за зимните спортове. Искаме имиджово представяне на страната в Европа и по света. Целта е да покажем нейните трайни стойности, да създадем положително отношение към името.

- Има ли право с пари по оперативни програми България да разработи ново лого и да създаде нови клипове, с които да се рекламира?

- По въпроса с клиповете: категорично е възможно, няма пречка да бъдат разработени нови клипове. Преди това обаче трябва да се случат няколко неща. Не искаме да взимаме решения, преди да имаме изработена стратегия за бранд. Това, което покажат резултатите от кампанията, която върви в момента, ще ни послужи до известна степен като основа. Затова те са важни. Така че ще откриваме нови конкурси тогава, когато стратегията вече е факт, и ще бъде изготвено задание. Що се отнася до логото, също първо трябва да получим данни как се възприема това, с което се рекламираме в момента. Ако е необходимо да се промени или да се коригира настоящото лого, това ще стане ясно, когато бъде изработена вече споменатата стратегия за бранд. Тя ще включва и създаването на различни продуктови и регионални брандове. В този проект първият етап е за проучвания и анализи на възприятията и нагласите на целевите групи в цялостното представяне на България като туристическа дестинация.

Стр. 56, 57

Leave a Reply