Ани Владимирова, психологът на BIG BROTHER: Ще вземем капка от бозата, в която живеем, и ще проучим процесите на ферментация

сп. EVA | Ирина ИВАНОВА | 2010-02-01 

Ден преди да отпътува за кастинг в Бургас, Ани Владимирова разказа пред EVA за предизвикателството да избираш участниците за първия в света "семеен" big brother, какво ще се случи, ако затвориш в клетка основната клетка на обществото? това е въпросът в този сезон на риалити шоуто.

Ани, какво според теб ще бъде различното в петия сезон на Big Brother у нас?

Идеята за семеен Big Brother, доколкото знам, е на Ники Николов от Old School и е инспирирана от страхотния успех на турските сериали у нас. Българинът гледа тези сериали именно заради взаимоотношенията в семейството, родовите традиции, които са много близки до нашия манталитет. Лично на мен много ми липсва погледът зад външната врата на българския дом и познанието за това какво се случва там. Как си решават проблемите, как се обичат, карат ли се, бият ли се… Защо се случват неща, в които няма никаква реална логика – двойки, на пръв поглед много влюбени, се разделят след три месеца, а други, които се карат и бият непрекъснато, остават заедно с години. Семейният живот крие всякакви табута и парадокси. Това е провокацията в случая. И, разбира се, фактът, чеБългария е първата страна, която прави Big Brother за семейства. В маркетинга да си първи в нещо вече е 90% печалба. И тук не говоря за продукт, който да се продаде скъпо, а за такъв, който е желан и благодарение на който ще постигнеш ново качество на живот.

Не смяташ ли, че тези парадокси и табута не са специфични само за България, а се срещат в целия свят?

Не бих могла да твърдя това. Искаме да получим познание конкретно за българското семейство и за това ще подберем шарени семейства. С дълъг семеен стаж, новосъздадени, с много по-възрастен мъж или пък с много по-възрастна жена, бедни, богати, от голям град, от малко село, no-образовани, по-първични… Много държим да има семейство емигранти, тъй като огромен процент хора напуснаха България преди двайсетина години и сега се връщат. Някои от тези семейства се държат по съвсем различен начин, когато са там и когато са тук. За подбора на участниците няма да разчитаме само на кастингите, а и на скаути, които вече обикалят из страната за интересни двойки. Тази практика е позната по света, но у нас се прилага за първи път. Другото интересно и важно е, че социалният статус на семейството ще бъде запазен и в Къщата. Богатите ще си останат богати, а бедните – бедни. Освен това няма да спят в големи, общи помещения, а всяко семейство ще разполага със собствено пространство.

Ще има ли деца в Къщата?

Да, ще вкараме деца и това със сигурност за пореден път ще предизвика възмущение. Моето мнение е, че няма повод за притеснение, след като децата ще продължават да бъдат в семейството си. Те няма да ходят на училище, но частни учители ще влизат в Къщата да им преподават.
Повечето семейства се стремят към три неща – дом, пари, кола, и много често скандалите са свързани с тях. Например: защо живеем при вашите? И отговорът е: защото аз, ако имах кола да ходя на работа, нямаше да се тъпчем тук- и така нататък. Ние ще им дадем тези неща и ще видим дали това им е проблемът.

Какви обаче ще са скритите капани?

Не знам. Те са проблем на редакторите на шоуто, не на психолозите. Във всеки случай целта не е да се разбиват семействата, а да се разберат. Ще вземем една капка от тази боза, в която живеем, и ще видим какви процеси на ферментация протичат вътре. Защо има поведение за пред хората и друго за у дома? Защо българинът е толкова зависим от общественото мнение? Наистина ли е такъв злобар и клюкар зад стените на дома си? И другата крайност – има семейства, които страдат от социален ексхибиционизъм и непрекъснато парадират с нещо или демонстрират друго… Да не говорим за процъфтяването на суингърските общества у нас.

Вече направихте един експериментален кастинг с Иван и Андрей и техните "отчаяни" съпруги.

Да, и беше интересно, макар че това, което се случи, беше импровизирано и няма много общо с истинските кастинги. Направи ми впечатление, че тези две момчета, които пораснаха пред телевизионните камери и на пръв поглед нямат срам и притеснение от нищо, буквално загубиха почва под краката си. Казаха, че дълго след това са коментирали случилото се. Защото на един подобен кастинг можеш да разбереш много за себе си. Например виждаш, че си много отворен, докато не се стигне до ситуация на интимност. Или, да кажем, човекът до теб е много по-силен от теб, тръгвайки към ситуация, в която не си попадал. Логиката на хубавия живот, на хубавите отношения между двама души е всеки от тях да се познава колкото се може по-добре. Табутата, забраните, тайните са това, което ни отдалечава от другия, защото не знаейки, започваме да фантазираме.

Стр. 66

 

Leave a Reply