Анкара критикувана за арести на журналисти

в. Дневник | 07.03.2011

 

Арестите на журналисти в Турция заради връзките им с предполагаем заговор срещу правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган предизвикаха остра международна реакция. Десетима журналисти и писатели бяха арестувани в четвъртък, след като полицията нахлу в домовете им призори. Трима други журналисти бяха задържани две седмици по-рано.
Сред задържаните е Недим Шенер, който работи в либералния ежедневник "Милиет“ и бе обявен от Международния институт по печата миналата година за "герой на свободата на печата“ за своя книга за убийството на турския журналист от арменски произход Хрант Динк. След четири дни разпити турски съд реши в неделя да остави в ареста двамата разследващи журналисти Недим Шенер и Ахмет Шък.
Властите твърдят, че арестите са част от разследването на предполагаем заговор за сваляне на правителството на Ердоган през 2003 г. Макар все още да няма нито една присъда, броят на обвиняемите по делото вече надхвърля 400, включително журналисти, политици, учени и военни от резерва. Ахмет Шък е журналист и съавтор на книга за "Ергенекон“, в която се твърди, че членове на ислямисткото движение на проповедника Фетулла Гюлен са инфилтрирани в полицията и съдилищата.
Разследването започна през 2007 г. След първите арести общественото мнение застана зад правителството, но постепенно скептицизмът нарасна, че Ердоган използва разследването на заговора, за да се разправи с политическите си противници и неудобните и критични журналисти преди насрочените за 12 юни парламентарни избори. Задържаният през миналата седмица Шък бе сред журналистите, чиито публикации доведоха до започване на разследването, посочва сп. "Тайм“. Списанието отбелязва, че Шенер и Шък критикуват не само правителството, но и неговия ключов поддръжник влиятелната организация "Ислямско братство“, ръководена от намиращия се в Пенсилвания имам Фетулла Гюлен, който според неофициална информация сега контролира турските сили за сигурност. Говорителят на Държавния департамент на Съединените щати Филип Кроули изрази през миналата седмица безпокойство от случващото се в Турция, като заяви, че Вашингтон ще следи внимателно арестите на журналисти и "призовава всички разследвания да протекат по прозрачен начин“. Европейската комисия също изрази загриженост. "Европейската комисия следи със загриженост последните акции на полицията срещу журналисти“, заяви европейският комисар по разширяването Щефан Фюле.
Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) рязко разкритикува турските власти. Представителят на организацията по въпросите на свободата на пресата Дуня Миятович съобщи, че ОССЕ призовава турското правителство да прекрати сплашването на представителите на медиите и отправянето на заплахи по техен адрес. Правозащитната организация "Хюман райтс уоч“ заяви в събота, че арестите ще имат "смразяващ ефект“ върху свободното слово, и призова Турция да демонстрира ангажимента си към свободата на медиите. "В отсъствието на доказателства, че полицията има основателна причина да смята, че Ахмет Шък и Недим Шенер са отговорни за закононарушение, арестите им са обезпокоително събитие“, заяви Ема Синклер-Уеб от "Хюман райтс уоч“, цитирана от агенция "Ройтерс“.

Стр. 8

Оригинална публикация

Leave a Reply