Анна Цолова, Виктор Николаев: Поканиха ни заедно в Нова тв, защото сме по-ценни като тв двойка, поотделно не сме интересни

 в. 24 часа | 09.11.2013 

Чиста пропаганда е, че вземаме по 15 000 лв. Получаваме това, което ни се предложи

- Миналата седмица се срещахте с част от ръководството на MTG – шведската компания, собственик на Нова тв. Защо? Какво ви казаха?

Анна Цолова: Само аз се срещах. Ръководството на Нова тв се интересува в детайли дали работиш комфортно, какви проблеми имаш. Тук отношението и достъпът до началниците и техните кабинети е много лесен. Ако имаме професионални проблеми, които искаме да разрешим, ги разрешаваме.

- Имате ли такива проблеми?

Виктор Николаев: Технологични трудности сме имали. Казваме си от какво имаме нужда. Например ни трябваше таблет, от който да излъчваме.
Ани: И таблета го имахме на следващия ден. Откакто предаването ни се удължи и започва по-рано, първият един час е интерактивен. Прегледът на печата се прави много по-лесно.
Виктор: Засилихме рубриката "Моята новина" – снимки и клипове на зрители. Това е връзката с хората, която много ни е важна. Може да звучи банално, но те са ни очи и уши навсякъде.
Ани: Чрез въпросния таблет, който наистина е цял час в ръцете ни по време на предаването, осъществяваме и връзката с фейсбук. Пишат ни аргументирани хора, които се представят с лицата и имената си. Казват ни какво харесват и не харесват в нас, в работата ни, което е много важно.

- Как ви възприемат зрителите на новото място?

Виктор: В началото се бъркаха. Казваха: "Добро утро, Би Ти Ви ли е?" Но вече свикнаха и се увеличиха рязко като аудитория, от което сме много щастливи.
Ани: Припознаха ни и в ефира на Нова тв. Не виждам никаква разлика в отношението на хората. Естествено, интереса в началото го имаше.
Виктор: Казват, че изглеждаме по-добре. Честно.
Ани: И че сме по-хубави

- Отслабнали сте. На живо много ви личи.

Виктор: Не ни казват, че сме отслабнали, а че стоим по-добре. Чудехме се дали е от осветлението, или от камерите. Не си измислям.

- Какво вълнува вашите зрители, с какви проблеми ви звънят?

Виктор: Нашата извадка показва, че има две групи неща. Едната е хората, които се вълнуват от актуалните теми и събития. Сега са разделени например по темата за студентската окупация.
Другата група са хората, които по принцип търсят медиите за конкретен социален проблем – детска площадка, дупка на пътя, липса на достъп до здравеопазване, живия живот в цялата му селяния и бруталност понякога.
Ани: Много съм доволна, че ни припознават като хората, които могат да им помогнат и да им решат проблема с институциите, след като преди това са си удряли главата в стената. Докато в страницата ни във фейсбук се коментира основно политиката.

- Чувствате ли голяма отговорност, след като получавате толкова сигнали?

Виктор: Чувстваме се приятно, че успяваме да отговорим на очакването на хората, че не сме индиферентни към нещо, което ги интересува. Нека да е дупка, нека да е разкаляно, човекът минава оттам и това го интересува.
Ани: Припознават ни като хора, на които вярват.

- Това ли е ролята на журналистите?

Виктор: Едната роля е тази, другата е да казва истината.
Ани: Да бъде коректив на всичко, което се случва наоколо, и да бъде искрен.
Виктор: И да опонира на когото и да било.

- Много сте се сработили, допълвате си изреченията дори. Как се случи това?

Виктор: С времето и заради характерите ни, които се напаснаха като пъзел- единият има нещо, което другият няма.
Ани: Има двойки, при които времето не помага. Тогава става ясно, че тези хора не са за двойка. А с Виктор, колкото и да сме различни…
Виктор: …сработихме се. Всичко е комплекс от неща – от опит, от характери, от време.

- Затова ли ви поканиха заедно в Нова тв?

Ани: Очевидно по-ценният ни вариант е като двойка. Ще кажа клише, но наистина е много трудно да направиш телевизионна двойка. Сещаш ли се за такива, които са сработени и не стоят просто заедно на екрана?
Виктор: Не са много.
Ани: Един добър мениджър знае, че това е тв ценност, и поотделно очевидно не сме толкова интересни.
Виктор: Всеки има гориво. Понякога единият дърпа повече, като предлага теми, идеи, друг път – другият. Като има два мотора, като имаш и силен продуцент – Валерия Чанкова (доскоро в Би Ти Ви – б.а.) дойде с нас, нещата стават. Зад кадър е много важно какво се случва. Ти можеш да стоиш в студиото с много ценни гости, но можеш и да не покажеш автобусите, които в момента пристигат в София. Екипът е много важен. Имаме страхотна подкрепа от него и не го казвам от куртоазия, защото сме тука.
Когато дойдат нови хора в една редакция, започва дебнене – тия сега защо идват тука. Ние обаче срещнахме пълна подкрепа на всички нива.
Ани: В началото се притеснявах как ще ни посрещнат – идват някакви "известни" от Би Ти Ви, пристигат героите и ще спасяват сутрешния блок. Много държа да кажа, че в екипа на сутрешния блок на Нова работят страхотни таланти. С продуцентите ни е спокойно. Информирани, професионалисти, млади и много хубави като хора. Какво да искаш повече.
Виктор: Мислехме, че ще сме като чужд орган, но трансплантацията беше успешна.

- Очевидно сте доволни от работата си тук, но рейтингите пак не са в полза на Нова тв. Доколко това ви засяга?

Виктор: Всеки се интересува от рейтингите, телевизията е бизнес.
Ани: Рейтингите са връзката със зрителя по един друг, социологически начин.
Виктор: Появяват се най-различни спекулации. Последният рейтинг на "Здравей, България" за цял месец – от 15 септември до 15 октомври, има ръст от 60%, сравнен със същия период миналата година. Тенденцията в Нова тв е на много голям ръст. Вторият става първи в определени моменти. Преди разликата беше непостижима.
Ани: Два дни подред тази седмица плътно един час от предаването ни беше по-гледано от Би Ти Ви при най-активната група, която интересува рекламодателите.
Виктор: Последната седмица поне в два от дните прегледът на печата по Нова тв е по-предпочитан от прегледа на печата по Би Ти Ви. Не искам да влизам в някакво мерене, но то неизбежно се получава. Имаме все повече ситуации, в които не просто разликата е скъсена, а вторият е станал първи. И това не се е случвало от години.
Ани: Онзиден нашият аудиториен дял беше 26%, на Би Ти Ви -28%. Факт е, че бяхме разглезени, защото бяхме на най-голямата трибуна- Би Ти Ви, където делът от аудиторията беше 60%. Ако паднехме под 50%, мислехме, че е дошъл краят.
Виктор: Тенденцията е много в наша полза и огромната разлика е почти стопена.

- Колко време ви отнема подготовката на сутрешния блок?

Ани: Не може да се мери. Снощи (31 октомври – б.а.) до 9 ч Виктор е давал идеи за актуални събития. Няма начало и край, нонстоп си ангажиран. Синът ми Калоян понякога просто ме моли да затворя телефона. С продуцентите сме си направили вайбър групи, за да можем да си пишеми да не стоим на телефона. И това е всяка минута, няма значение дали е 9, или 12 вечерта.

- Въпреки че сте водещи, вие сте и автори на предаването. В Нова тв или в Би Ти Ви имате повече работа по съдържанието?

Ани: Тук има страхотни продуценти, но ние винаги сме били авторите, двигателите на това предаване – и в БиТи Ви, и в Нова тв. Това е истината. Няма как това, което изразяваш в кадър, в ефир по 3 часа сутрин, да не е минало през теб. Няма как друг човек да ти предложи тема, да ти напише въпросите, а ти само да ги прочетеш. Аз отделям време за разговори с репортерите, как да снимат нещо, как да изглежда определена тема. Водещият на такова предаване не е просто човек, който става рано, за да го гримират и да му направят прическа. Само тогава може да има добри резултати. Ако си само лице, не става.

- Кой ви покани в Нова тв?

Ани: Дидие Щосел (шефът на
Нова тв – б.а.).

- Кога и как? Разказва се, че ви е звъннал в деня, в който от Би Ти Ви са ви пуснали в отпуска.

Ани: Не е веднага.
Виктор: Някъде в средата на отпуска ни се обади. Ние излязохме във ваканция в края на юли. Карахме спокойно море, после малко по-неспокойно море. В един момент получихме предложение, за което да се замислим. Ситуацията беше такава, че се замислихме и приехме.

- За повече пари ли дойдохте в Нова тв?

Ани: Чак на третата ни среща стана въпрос за пари, която беше и финалната. Тогава ние казахме: "Да, ще дойдем в Нова тв", и той повдигна въпроса: "А искате ли да обсъдим и тази тема?" Това е истината.
Виктор: Пълна пропаганда е, че сме се продали и сме дошли за пари. За пари преди това не сме си говорили, не сме се интересували дори помежду си и за заплатите си, не сме искали пари.
Ани: Получаваме това, което ни се предложи. Това беше последната тема, която беше обсъждана. Беше ситуация, в която парите нямаха значение в чисто емоционален план за мен поне.
Виктор: Причината беше подходящият момент и наистина ново предизвикателство в момент, в който се чудиш да се занимаваш ли с тази професия, или не.

- Какво друго искахте да работите?

Виктор: Понеже не измислихме какво и предложението ни изпревари, затова не се стигна до друго.
Ани: Аз имах някакви идеи, които не ме радваха, защото си обичам професията.
Виктор: Упражняваме я спокойно и свободно.

- Ваши колеги разказват, че воденето на сутрешен блок освен всичко друго е и огромно физическо изпитание. Така ли е?

Ани: В 8 вечерта си в леглото.
Виктор: Аз бях на Хелоуин снощи (31 октомври – б.а.) от8 до 9,30 ч, изключение някакво беше, иначе не ходиш никъде. От това се лишаваш. Петък и събота са дните за социални контакти.
Ани: Ние довечера (петък – б.а.) ще ходим на гости при приятели с Калоян и Васил и това е събитие. Но това не ме кара да се оплаквам, нямам проблем с факта, че ставам в 4 ч сутринта. Изтощава. Появяват се бръчици. Ето какво става с една жена на 38 с моето темпо на работа, защото това не е здравословен начин на живот -да спиш по 5 часа на денонощие. Добре че тука има хубаво осветление и да са живи и здрави гримьорите.

- Как семействата ви възприеха промяната на работното ви място?

Виктор: Вълнуваха се около нас, стискаха ни палци. В този момент е важно да имаш подкрепа. Естествено, че промяната води до някаква тревога.
Ани: Мъжът ми ме подкрепи. Васил беше стената. Ние с Виктор бяхме в емоция, която продължи доста дълго време. Емоция, която Господ е решил да преживяваме заедно. И Васил просто пое детето. Аз дори физически да бях вкъщи, психически не бях. Дадох си сметка за това, когато един ден Калоян се обърна към мен и каза: "Тати" Васил например ме подкрепи в самото начало. Аз не знаех какво да направя в тоя момент и той каза: Направи това.

- Как се отразява на половинките ви вашият режим? И двамата са журналисти, но в други медии.

Ани: Васил е на същия режим, затова се виждаме.
Виктор: При жена ми режимът е друг, но пак се виждаме.
Ани: Изключително важно е, че имаме хора до себе си, които разбират професията ни. Има дни, в които през цялото време сме на телефона или пред компютъра, нищо че сме си вкъщи. Приели са го. Ако Васил беше в моята роля, вероятно нямаше да го изтърпя. Но най-важното е да бъда с детето. Играем, танцуваме. Поне по половин час вечер четем книжка. Приятни моменти.
Виктор: Аз си почивам много, когато в петък към 10 ч тръгнем нанякъде. Неделята е полуработен ден, защото следобед готвиш предаването за понеделник. Но така си наваксвам, като гледам през почивните дни някъде да пътувам. Движението при мен е голям релакс.

- Какво стана с откраднатата ви кола, г-н Николаев, как пътувате сега?

Виктор: Нищо не стана. Взех си друга. За откраднатата получих застраховка, спестявах, доплатих си, купих си друга кола, която не струва 50 хиляди, както се говори. На 6 години е, на 100 000 км е, не е барака, но не е и нова.
Ани: Част от пропагандата беше, че ето, те вземат по 15 000 лв. на месец и той си купува джип за 50 000.

- Как децата ви реагират на вашата известност?

Виктор: Дара например казваше: Ти си в синьото кръгче вече.
Да, казвам, в Нова тв. Как се казва нова телевизия, питаше тя. Отговарям: Нова тв. А Дара:*Тя е нова, но е Нова. Един ден я доведох дотук и тя още от булеварда вика: А, ето го синьото кръгче. Сега е в първи клас.
Ани: Калоян е на 5 г. Той стана свидетел на всичко, което се случва. Накрая седнах и му обясних само на него, че съм напуснала Би Ти Ви. Винаги съм му казвала, че прекарвам толкова време в работа, защото я обичам. Пожелавам му и той да си намери такава работа, която да обича, защото работата не е гадно нещо. Той знае, че съм свързана с работното си място. Когато му казах, че си тръгвам от Би Ти Ви и отивам в Нова тв, той ме попита: "Няма ли да плачеш за
Би Ти Ви?"

- Ани, вие бяхте в Би Ти Ви от самото й създаване, 13 години не са малко време. Как ви подейства промяната?

Ани: Разбира се, че я преживях много емоционално. Но беше дошъл моментът да се разделим. Какво да кажа? Че 13 години не съм се чувствала страхотно и прекрасно, че за това време не намерих приятелите си в Би Ти
Ви, които до ден днешен са ми най-близките хора, че не срещнах мъжа си там, че не родих детето си, не си изкарах майчинството, че не съм лишавала детето и семейството си заради работата си? Това е. Би Ти Ви е важна част в моя живот, тя ми е дала трибуна, за да бъда това, което съм. Разбира се, мисля, че и благодарение на собствените си качества. Никога няма да кажа нищо лошо за Би Ти Ви. Напротив!

- Има ли професионален шпионаж в телевизиите? Вие научавате ли благодарение на близките си връзки в Би Ти Ви какво ще показва сутрин конкурентната медия?

Виктор: Не, но понякога разбираш, като звъниш на евентуалните гости и те казват, че са поканени еди-къде си.
Ани: Понякога се изкушавам да питам, защото брат ми работи в сутрешния блок на Би Ти Ви. Но истината е, че и двамата сме хладно безпристрастни. Случвало ми се е да си звъннем вечер и той да ми каже, че е в командировка. Аз дори не го питам къде е и защо. Сутринта разбирам от телевизията. Животът е по-лесен, когато не знаеш какво правят другите.
***
Анна Цолова
Тв журналистката е родена в Плевен, завършва Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Започва кариерата си в "Канал 3", след което става част от новинарския екип на Би Ти Ви от създаването на медията през 2000 г.
Започва да води сутрешния блок заедно с Николай Бареков. В началото на есента изненадващо напусна Би Ти Ви заедно със сегашния си тв партньор – Виктор Николаев.
Съпруг на Цолова е операторът Васил Мичев, който преди беше в Би Ти Ви, а сега работи в сутрешния блок на Тв 7. Двамата имат 5-годишен син Калоян.
***
Виктор Николаев
Роден е в Разград, завършил е журналистика в СУ "Свети Климент Охридски". Работил е в Дарик радио, в радио НЕТ, в БНР. През 2005 г. влиза в екипа на БНТ. Две години по-късно започва да води сутрешния й блок "Денят започва".
От 1 май 2010 г. е водещ в сутрешния блок на Би Ти Ви "Тази сутрин", а от есента е в Нова тв.
Женен е за журналистката от БНР Людмила Железова. Дъщеря им Дара е първокласничка.

Оригинална публикация

 

Leave a Reply