Апокалипсис в змиярника БНТ

в. Уикенд | Янаки ПЕТРОВ | 08.04.2011

От всеки ъгъл на обществената телевизия вее страх, подозрителност и безпокойство, алармират служители на БНТ, убедени, че таен план цели окончателното съсипване и ликвидиране на медията с 52-годишна история.
Разказ за безобразията и покварата на "Сан Стефано" 29 вещае апокалиптични картини за бъдещето на телевизията.
Вече няколко години БНТ е зациклила програмно, идейно, ръководно и менажерски, но за сметка на това става все повече претенциозна. Телевизията се държи като ония застаряващи дами, които за пред хората кретат на пост и молитва, а насаме със себе си ушите им плющят от преяждане. Като в каца без дъно потъват милиони левове държавни пари, а крайните продукти стават все по-лоши, все по-вкиснали, все по-излишни. А там, където може да е силата й – националното, тя почти е свила байраците. Предавания за българската традиция например могат да се видят много повече по кабеларките СКАТ или "Родина".
Обяснимо е в състояние на всеобща криза обръчите да се затягат и това да се изразява в съкращения на щата. Необходимо зло е да се редуцира броят на обикновените служители – в монтажни, апаратни, поддържащ персонал, режисьори, оператори… Но дали ще си отидат главните виновници, довели институцията до финансов и творчески колапс? Ако отговорът е "не", това е най-опасното зло.
Навсякъде, особено на държавна службица, има маса клатикуровци, която най-трудно се помества и най не обича да й се разваля рахата. Такива хора обаче на "Сан Стефано" почти не са останали. Напротив, всеотдайни уважавани нейни служители се примиряват и с унизителното заплащане, и с отровната атмосфера на змиярника. След като тежкото наследство от предишното ръководство почти е премълчано, означава ли това, че обикновените служители ще платят цената за безумията и кражбите на предишните ръководители?
"В националното радио няма да има съкращения. Там крадци няма, няма дефицит и хората ще бъдат съхранени. Те просто работят. Не търсят продуценти и други безмислици. Създават и пазят създаденото. Не рушат и не започват всичко отначало! Ще отговори ли ръководството защо в БНТ има толкова нови назначения? Защо щатът на дирекция "Информация" е огромен и непростимо раздут, защо там служителите получават допълнителни хонорари по тарифите на филмовото производството? Какви са тези привилегии? Обстоятелството, че Вяра Анкова е продукт, т.е. емоционално близка на "Информация", ли е причината? Защо някои щатни служители получават хонорари и премии, а други не? Докога двойният стандарт продължава. Докога с избрани и приближени?", бият тревога хора, отдали на медията поне 20 години от живота си.
Наред с обсъжданите съкращения тема на тревожните шушукания в медията е и предстоящото въвеждане на така наречения продуцентски принцип
Той бил изпълнен с противоречия, неясен дори за самото ръководство. Защото "продуцент" означава да си фигура, която застава с парите си. Но предаванията на БНТ основно се произвеждат от няколко редакции, при това с дългогодишен опит. Те как да бъдат продуценти на самите себе си?!… Ясно е, че няма да извадят от своя си джоб?
С въвеждането на продуцентския принцип ръководството ще се възползва, за да се изхвърлят неудобните хора и да се обезглавят звена и отдели, гарантират хора с опит в БНТ. Схемата е лесна: вмъкваме своите хора (като продуценти), разкарваме пречещите ни (под предлог, че се сменя системата и че се изискват съкращения). Очаква се извън борда да останат 420 души…
Веднага след като бе избрана за нов шеф на БНТ, Вяра Анкова бе уличена във финансова завера заедно с Димитър Цонев. Говори се, че Сметната палата извършва ревизия на най-високо ниво, но засега няма оповестени резултати. Говори се и че предишната шефка Уляна Пръмова "изгаря" не само заради шуробаджанащината на Димитърцоневото предаване. Тя самата в края на мандата си е разполагала с огромна документация за множество назначения по роднинска линия, довели до голямото опоскване на старата институция. Било е късно обаче да ги пресече… А новото ръководство едва ли също ще го направи, защото самото то участва в същите машинации.

Стр. 30

 

Leave a Reply