“Аполония 2012″: Изкуството да ходиш на море

в. Преса | 09.08.2012

Ако през годината не сте успели да отделите достатъчно време за култура, сега е моментът да наваксате – и то без да се отказвате от отпуската си. Найдобре ще е да го направите в Созопол, където на 30 август се открива 26-ата "Аполония". Нейният афиш е по традиция представителна извадка от изминалия сезон, а и премиерите често не са за изпускане. Програмата от над 60 събития тази година започва силно – с концерт на световноизвестното сопрано Александрина Пендачанска и пианиста Людмил Ангелов на 31 август в Амфитеатъра. Друга голяма оперна прима – Цветана Бандаловска, ще пее на 3 септември в залата на Археологическия музей в компанията на пианиста Веско Стамболов. Почитателите на класиката на "Аполония" ще имат шанс да чуят още рециталите на пианистите Иван Дончев и Мартин Иванов, съвместни концерти на Богдана Попова (пиано) и Александър Сомов (чело), Ани Гогова (пиано) и Ян Маскин от САЩ (чело), изпълненията на струнния квартет "Фрош" и на младите таланти от майсторския клас на Минчо Минчев.
Акустичното китарно дуо Цветан Недялков и Веселин Койчев ще се представи с класически произведения, а песните на Едит Пиаф ще звучат в изпълнението на италианката Мария-Елена Инфантино под акомпанимента на пианиста Георги Славчев.
На сцената на Амфитеатъра ще излязат биг бендът на Ангел Заберски "Брас асоциация", Васил Петров, Мариана Попова и Дани Милев. 20 години от дебютния си концерт ще отбележат "Акага" на 4 септември, а за меломаните, които все още не са чули проекта "Акустик "Бийтълс" на Дони, Коцето, Славчо Николов и Венко Поромански, датата е 6 септември – специален гост на концерта ще е Кирил Маричков.
Белослава, която тази година ще получи и наградата на основния спонсор на "Аполония", ще пее в Амфитеатъра на 7 септември. А програмата на "Клуб ОББ" се открива на 1 септември с концерт на интернационално джаз трио Педро Негереску от Румъния (бас), Стийв Хамилтън от Великобритания (пиано) и нашия Христо Йоцов (ударни). Не пропускайте изпълненията и на Хилда Казасян, Камелия Воче, квартет "Ева", "Петър Славов квартет", TRI0 FIVE и JP3.
феновете на киното също няма да скучаят на "Аполония". Стартът е прелюбопитен – с премиера на филм, сниман в средата на 80-те. Това е документалната лента "Коми, хората" на режисьора Петър Попзлатев и оператора Емил Христов, разказваща за живота на българските гастарбайтери в бившата съветската република, филмът е забранен навремето и доскоро е смятан за изчезнал
Тандемът е в основата и на единствената игрална премиера на "Аполония" – "Аз съм ти" по "Роман без заглавие" на Димитър Димов и продължението "Адриана", написано от дъщеря му Теодора Димова. В ролите ще видим Жанет Спасова, Ирмена Чичикова, Деян Донков, Захари Бахаров и Владимир Карамазов. А иначе документалното кино наистина тържествува на тазгодишните празници на изкуствата – с "Лице в лице с Агрипина" на Найо Тицин, "Последната линейка на София" на Илиан Метев (с награди от Кан и Карлови Вари), филмът за Симеон Сакскобургготски "Момчето, което беше цар" на Андрей Паунов, "Стоичков" на Борислав Колев.
Театралният афиш е, както обикновено, почти 100-процентово "столичен". Първото представление по традиция е на местната трупа при читалище "Отец Паисий", която ще представи "Вражалец" с режисьор Пейо Пантелеев. А в понататъшната програма изключението е Пловдивският театър със спектакъла "Куклен дом" на Крие Шарков. "Пухеният" на Явор Гърдев, "Златни мостове и Секвоя" на Бина Харалампиева, "Недоразбраната цивилизация" на Теди Москов, "Тирамису" на Николай Поляков са сред постановките, които публиката едва ли ще подмине и на морето.
В Созопол ще можете да се срещнете с творби на Андрей Даниел, Цветан Казанджиев, Кольо Карамфилов, Стефан Божков… Те ще бъдат наредени в художествената галерия, където вечерите са посветени на литературата. Алек Попов, Мирела Иванова, Милен Русков, Михаил Неделчев са сред авторите, които ще привличат почитателите на словото на брега на морето.

Стр. 24

Leave a Reply