Apple ухажва Twitter

в. Капитал Daily | Христо СЪЙНОВ | 30.07.2012

Технологичния гигант иска да направи стратегическа инвестиция в социалната мрежа за микроблогинг 

Технологичния гигант Apple е водил разговори този месец със социалната мрежа за микроблогинг Twitter за потенциална стратегическа инвестиция в компанията. Това е в опит да навакса изоставането си в сферата на социалните медии, които продължават да увеличават своята популярност, съобщава New York Times.
Apple иска да се възползва
Apple безспорно е изключително успешна компания в продажбите на смартфони и таблети. По отношение на социалните мрежи, които се превръщат в основен мотор за нарастването на интернет сърфирането и ползването на мобилни устройства, технологичния гигант видимо изостава.
Социалните мрежи оказват все по-голямо влияние на начина, по който хората прекарват времето си или как харчат парите си – нещо, което е от голямо значение за Apple, най-малкото че компанията продава много различни приложения, игри, музика и филми.
Това именно е причината технологичния гигант да обмисля инвестирането на стотици милиони долари в Twitter, което може да повиши пазарната капитализация на социалната мрежа и тя да надхвърли 10 млрд. долара (към края на миналата година тя е оценена на 8.4 млрд). Засега мениджърите от Apple отказват коментари относно стратегията им и няма официални изказвания за конкретни действия, тъй като всичко все още е в процес на планиране.
Разбира се, няма гаранция, че двете компании ще стигнат до някакво споразумение, но все пак тези дискусии са знак, че е възможно партньорство, особено на фона на засилващата се конкуренция от страна на Google и Facebook.
Логичния партньор
Apple няма много приятели в социалните медии. Отношенията й с Facebook, са доста обтегнати, след като Apple пусна своя музикално ориентирана социална мрежа, наречена Ping, която е достъпна чрез iTunes, а разговорите за нейното интегриране с Facebook пропаднаха. А и компанията на Зукърбърг се налага да се съобразява с Microsoft, който притежава малък дял в нея.
Google пък, който се превръща в основен съперник на Apple на пазара на телефони, лансира своя собствена социална мрежа – Google Plus.
Twitter и Apple вече работят заедно. Наскоро Apple вкара Twitter приложения в своя софтуер за телефони, таблети и компютри, а Twitter видимо влагат доста повече ресурси в изграждането на близки партньорски отношенията с Apple, отколкото с други компании.
В същото време Twitter продължава да набира скорост, увеличавайки активните си потребители, които към момента са приблизително 200 млн. Това са хора, генериращи огромен поток от кратки съобщения относно личния си живот, новините и всичко останало от заобикалящия ги свят.
Въпреки че инвестиция в Twitter няма да е нещо кой знае колко значимо като финансов ход за Apple (компанията има инвестиции за 117 млрд. долара), анализаторите коментират, че това ще е едно най-важните стратегически решения, които ще вземе Тим Кук като главен изпълнителен директор.
Проблем може би ще е това, че Twitter нямат нужда от парите на Apple, като по различни оценки компанията разполага с над 600 млн. долара в брой. От друга страна, Twitter не отрича, че в близките няколко години компанията има намерение да стане публична, а интеграцията с Apple ще й помогне да затвърди пазарното си влияние, както и да бъде по-високо оценена в момент, когато мнозина се чудят дали акциите на социалните медийни компании не са надценени и инвеститорите все по-често се изтеглят от Facebook, Zynga и други.

Стр. 12

Leave a Reply