Армия от пиари ще има войската

в. 24 часа | 08.01.2011

В момент, когато министър Аню Ангелов обявява съкращения на цели гарнизони, армията рязко разширява звената си за връзки с обществеността. Това става ясно от Плана за развитието на въоръжените сили, приет от Министерския съвет в последните дни на миналата година.
Според новите разпоредби в щабовете на батальоните, разположени в самостоятелни гарнизони, вече ще има по един цивилен служител за връзки с обществеността. Досега в тези поделения изобщо не е имало подобни
длъжности. В щабовете на полкове експертът може и да е униформен. А в командванията на бригадите вече се сформира екип от двама пиари – офицер и цивилен. Специални сектори "Връзки с обществеността" се обособяват в щабовете на трите вида въоръжени сили – пехота, авиация и флот. В бъдеще армията ще планира
и медийни операции. Допълнително в трите вида войска се предвижда разгръщане на съвместни центрове за медийни кампании. Мобилни групи ще организират медийни пулове на различни места в зоната на военните операции.
Специално внимание се отделя на работата на журналистите, отразяващи операциите. Гарантират се условия за работа на не повече от 15-20 репортери от граждански медии. А към всяка войскова част се допуска прикрепване на 2-ма или 3-ма журналисти.
Целта на тези нововъведения е постигане на по-голяма прозрачност на живота в армията, се казва в плана на МО. Според него реформата във войската ще струва 396 млн. лв.
На водосвета на бойните знамена онзи ден президентът Георги Първанов отказа коментар на тази цифра с мотива, че въпросът е много сериозен.

Стр. 4

 

Leave a Reply