Асанж взема на прицел Мърдок

в. Труд | 14.01.2011

ЛОНДОН – Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж, който си навлече гнева на Вашингтон с разкриването на хиляди секретни грами, обръща "острието" си към медийния магнат Рупърт Мърдок.

Това обеща австралиецът в интервю за британския вестник "Ню Стейтсмън". Той сподели, че разполага със "застрахователни файлове", включително и грами за Мърдок и медийната му империя "Нюз корпорейшън", които предстоят да бъдат публикувани.

"Имам 504 грами от американско посолство за една радиопредавателна организация. Има и грами за Мърдок и "Нюз корпорейшън", потвърди той.
От "Уикилийкс" заявиха преди, че ще публикуват секретни документи, свързани с голяма американска банка. Предполагаше се, че това ще е "Банк ъф Америка".
Асанж, който бе задържан и пуснат под гаранция във Великобритания, трябва да се яви на 8 февруари пред лондонски съд по дело за екстрадиране за Швеция.
Австралиецът е издирван от скандинавската страна по обвинение в сексуални престъпления.
Адвокатите на Асанж предупредиха, че ако бъде екстрадиран в Швеция, то той може да се озове лесно в САЩ, където да получи смъртно наказание за разкриването на секретните документи.

Стр. 26

Оригинална публикация

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=741017

 

Leave a Reply