Август Попов прави пици във фунийка като сладолед

в. 24 часа | Диана КЪНЧЕВА | 2010-03-20

Актьорът е кръстен на социалиста Август Бебел

Съвсем скоро пазарът ще бъде залят от пици във формата на сладолед. Всеки път, когато си отхапвате от странното парче, си мислете за Август Попов. Същият Август, когото познаваме от "Ку-ку", а наскоро и като господар на ефира.
Защото Август обича нестандартните неща. И когато видял странния италиански специалитет, си казал: това е бизнес точно за мен. Потърсил връзка с човека, който държи патента, и двамата регистрирали обща фирма.
Удобно е за ядене, не се капеш, какво значи дали ще върви – пицата си е пица, убеден е в успеха на поредното си начинание бившият кукувец.
Но той не се спрял само до патента, а фантазията му се развихрила. Дори направил собствено изобретение. Вдъхновил се от чушкопека, който бе обявен за най-добрата българска иновация на XX век. Оставил дупките, но променил формата им като конус. Отгоре добавил капаче с реотан, което, като се затвори, пицата се запича. Сега чушкопекът, прераснал в пицопек, се произвежда в кюстендилска фабрика.
От вдъхновението му по пиците е ясно, че вече е мнооого далече от телевизията. Наскоро обаче се изкуши да застане пред камерата като господар на ефира.
Прави ми кеф с господарите, много им благодаря, че ни поканиха с Въргала, 14 години не бях заставал пред камера, признава звездата на "Ку-ку".
Досега успява всичко в живота си да прави за удоволствие. Но пък много държи да е различно. Ако 40 души правят банички, аз ще правя милинки, няма да съм 41-ият баничар, сигурен е в различието си Попов.
И "Ку-ку" напуска, защото иска да прави нещо различно. "Всъщност Слави и останалите искаха да правят телевизия, а пък аз исках да печеля пари. Не че те направиха телевизия, а аз спечелих пари, но пък всеки си има разбирания за живота", осмисля житието си бизнесменът.
И според неговите разбирания прави фабрика за гипсови чинии. В началото на 90-те у нас има бум на таверните и всяка счупена чиния е наливала стотинка в банковата сметка на Август.
После прави дискотека в Студентски град. Фурорът е страшен, снобите искат да са актуални с модата по кръчмите и се тълпят на опашка, за да разказват на сутринта, че са препили в кръчмата на Август от "Ку-ку". Август е доволен от живота, обаче щастието му не трае дълго. Една вечер се появява бригада от мутри, хвърлят му на масата навито тесте от долари и му казват: Ако ти е мил животът, утре да те няма от тук.
Нямах време да мисля, животът цена няма, разказва сега Август.
После решава да прави ресторант, уж нещата да са по-културни. Дори и мястото е по-сигурно – срещу Съдебната палата. "По-добре е да си срещу съда, отколкото в него, шегува се по онова време актьорът.
По онова време се връща и към телевизията, но като продуцент. Заедно с бойния си другар от "Ку-ку" Владо Въргала правят "Пирон". Това е първата скрита камера родно производство. След две години най-неочаквано БНТ спира предаването.
Не стига, че нищо не спечелихме, но имахме и да даваме пари на наш спонсор, който ни беше предплатил, ядосва се още продуцентът. Оправили се някак си, но днес е убеден, че има картел на тв продуцентите.
Държи да каже, че не гледа Слави Трифонов, но гледа Краси Радков. И обяснява защо:"Човешкият живот продължава 70 години, телевизионният – максимум 5. Не може да си еднакво красив и умен на сцената през това време и всички да те харесват. А и тия стари номера вече не минават. И сценаристите му са изчерпани, говоря като зрител."
Имал покана от "Комиците" да работи с тях, но не може да е крепостен, иска да е свободен.
В момента освен с пиците се занимава с патенти. Патентовал е триъгълната форма за опаковки и други работи.
Труден бизнес, но добър, преценява Попов.
Но пък не успял да прецени риска с кредита, който взел, за да отвори пиано бар в Банско. Дошла кризата и не могъл да си плаща месечната вноска, още повече че барът работи само през зимата. I Банката не може да го продаде и да го освободи от ипотеката и така Август седи крепостен в България.
"Нищо не мога да променя в момента, откъде да взема пари, да се обеся ли? Айде, аз съм темерут, ами ако е някой по-лабилен, ще си сложи въжето, убеден е Попов. Но всеки петък пали колата и тръгва за родния Ямбол. Там в едно село има къща с 10 дка двор и сега се вълнува много повече от дърветата, които трябва да засади. Защото това със сигурност ще остане след него. Време му е и за деца и също си го е сложил сред приоритетите. От 7 години живее с по-голямата сестра на Ивет Лалова – Ани.
Ивет е моята несбъдната дъщеря, тя е точно 20 години по-малка от мен, обожавам я, кълне се той. Но пък е казал на Ани, че брак няма да има, защото договор с държавата не подписва.
Малцина знаят, че е кръстен на немския социалист Август Бебел и е записан с двете имена с тире. Като тръгнал на училище трябвало да избира Август или Бебел да се казва. Името избрал баща му, който бил инженер, главен конструктор, а по-късно и директор на завод в Сливен. Той наскоро починал, имал 6-7 брака, от които оставил на Август 6 братя и сестри. Август дори не познава някои от тях.
***
Славното време с "Ку-ку"
"Ку-ку" ми даде всичко и нищо. Даде ми популярност, а ми взе всичко останало. Като отида някъде ме гледат като Август Попов и изискванията са много по-високи, казва той.
***
Кредитите
Всъщност това е падение за голяма част от бизнеса – заради кризата фирмите трудно обслужват кредитите си. Август също пострадал от нея, заради дългове не може да напуска страната.

Стр. 11, 17

Leave a Reply