Австрийски гигант играе за рекламата в София

в. Стандарт | 19.07.2011

Жалби отново на път да спънат надпреварата за билбордовете

Австрийски рекламен гигант се впуска в битката за рекламата на София. Консорциумът "Епамедия – ИДЕЯ Комм" е сред 28-те дружества, които подадоха документи за конкурса за външната реклама. Идеята е в надпреварата общината да избере компании, които да стопанисват общо 2000-те големи и малки пана през следващите 10 г. А в хазната на "Московска" 33 да влязат поне двойно повече пари от сегашните около 2 млн. на година. Отлаганият на няколко пъти конкурс пък цели да сложи ред в хаоса с всякакви рекламни пана в града. Досега шепа фирми години наред стопанисваха билбордовете и съоръженията, като плащаха на общината дребни суми. В същото време пък преотдаваха паната за солидни пачки.
Изненадващо за мнозина в софийската джунгла от реклами реши да играе световен гигант. Австрийският консорциум "Епамедия – ИДЕЯ Комм", направил чудеса с билбордовете в Централна и Източна Европа, планира да внесе у нас западен модел на стопанисване на съоръженията. Основни акционери в "Епамедия" са "Райфайзен" и "Уника".
От компанията подчертаха, че се впускат в борбата за паната в София с очакване за прозрачен конкурс. Консорциумът е с 15% пазарен дял у нас, дружеството е лидер на рекламния пазар в Австрия, Румъния, Македония, Словакия и др. Това е третият опит на Столичната община да направи надпревара за рекламата. Конкурсът е разделен на два пакета от по 10 позиции. Столицата ни възнамерява да събира най-малко 387 хил. лв. печалба на месец след обявяването на победителите в конкурса. Предвижда се минимум 46,4 млн. лв. да влязат в хазната на "Московска" 33 през следващото десетилетие, което е над 4,6 млн. лв. за година.
Въпреки намерението на общината най-накрая да се въведе ред в рекламата в София обаче конкурсът е застрашен. 4 жалби спъват надпреварата. Едната е срещу решението на СОС, а другите са по тръжната документация. Те са от фирми, които и преди са обжалвали конкурса.

Стр. 7

Leave a Reply