Авторитетното американско списание “Археолоджи” с материал за тракийските открития в Караново

PRESS.dir.bg I 2010-02-16

Новият брой на американското списание "Archaeology" излезе с материал и водеща снимка от трета страница за находките от 2009 година на екипа на българския археолог Веселин Игнатов и реставраторската работа на Силвия Борисова. Под заглавие "Тракийско царско погребение" се разказва за гробницата, открита миналата година в Караново с предположения, че е на член на фамилията на последния тракийски цар Реметалк III заради пищните дарове, открити там. 

Разкопките са по проект на сдружение "Културни проекти", финансиран от Обединена българска банка и подпомогнат от община Нова Загора. За броени седмици мястото на гробницата беше покрито с модерна поликарбонатна конструкция, под която продължава работата на археолозите. От банката е поет ангажимент да продължат спонсорството и през 2010 година, като сдружението се надява да привлече и още амбицирани да участват в престижния проект дарители. 

Списанието е с аудитория от 786 000 души и е официален орган на Американския археологически институт. В шестте си годишни книжки редакторите селектират най-интересното от археологическите открития в цял свят. Публикацията е втора поява на екипа на Веселин Игнатов на страниците на списанието. През 2007 американците отделиха три страници в текст и снимки за откритите в местността "Триъгълника" край Нова Загора две тракийски колесници. И в двете публикации снимките са направени от репортери на агенция БУЛФОТО.

Наближаващият 14 февруари, освен дeн на влюбените и на Трифон Зарезан е и официален празник на археолозите. Интересът отвъд океана към работата на българските откриватели е още един приятен повод за отбелязване на празника, коментират почитатели на историята.

Оригинална публикация

Leave a Reply