Авторът е рекламен консултант

в. Пари | 11.02.2011
 
В. "Пари" и жури от 10 авторитетни мъже ще изберат най-влиятелната жена в България

Очаквайте през март списанието "100-те най-влиятелни жени"
"100-те най-влиятелни жени" е най-новият проект на в. "Пари". Става дума за списание – годишна класация, което ще излезе на 6 март. Методологията е на шведската медийна група Бониер (Bonnier) – собственик на "Пари". Част от критериите за оценяването на жените се отнасят персонално до конкретната личност, а други са свързани със сферата, в която са ангажирани.
С помощта на изследване на социологическа агенция "Алфа Рисърч" се опитахме да определим какво точно е влияние в различните сфери на живота. Оказа се, че докато за бизнеса и академични среди например това е сравнително лесно, за професии като PR и медии нюансите са много.
Топ 100
Следващата стъпка беше да оценим една голяма база данни жени – почти 300 представителки на бизнеса, политиката, гражданското общество, съдебната власт, медиите, спорта, културата и шоубизнеса. Избрахме първите 100 и ги изпратихме на нашето жури, което е от 10 влиятелни мъже. Това са министърът на външните работи Николай Младенов, председателят на КРИБ и изпълнителен директор на "Софарма" Огнян Донев, изпълнителният директор на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян, бившият вицепремиер и министър на образованието Даниел Вълчев, бившият собственик на СИБАНК, инвеститор и меценат Светослав Божилов, съсобственикът на "Нова ТВ" Дидие Щосел, дипломатът Стефан Тафров, проф. Валери Стефанов от СУ, председателят на СЕМ Георги Лозанов и политологът Иван Кръстев. Тяхната
задача е да подредят първите десет жени в класацията ни и да аргументират избора си. Те също имат право да добавят и имена в списъка по своя преценка. В момента журито е в процес на гласуване.
Първа среща
Вчера част от журито се събра на обяд в "Къщата с часовника" – също място, свързано с влияние и власт. Идеята беше да се изясни какво е влиянието, доколко то е свързано с властта и популярността и как точно може да бъде измерено.
Коя е победителката, ще стане ясно на официална церемония на 6 март.

Стр. 3

Leave a Reply