Балонът на сайтовете за групово пазаруване се спука

в. Класа | Людмила КУЮМДЖИЕВА | 18.07.2011

От над 80 регистрирани страници реално работещи са около 50

Балонът на сайтовете за групово пазаруване започна да се пука едва година след старта на този тип търговия у нас, сочи справка на "Класа" сред компаниите от бранша. Моделът на сайтовете за колективно пазаруване набра бързо скорост, като фирмите започнаха да предлагат оферти за покупка на различни стоки и услуги при намаление с до 90% от стандартните цени.
Балонът вече се е спукал, тъй като доста от сайтовете прекратяват дейността си, коментира Петър Лимонов, собственик на vipoferta.bg. Той обясни, че на пазара се задържат имена, които са се утвърдили в началото, и че вече е много трудно нов сайт да убеди човек или фирма да рекламира в него, тъй като не е изградил име и предлага идентични условия на договор.
Димитър Ганчев, директор на moitesdelki.bg (платформа, обединяваща сайтовете за групово пазаруване), заяви, че като цяло броят на купувачите се увеличава, но не с такъв темп с какъвто се увеличава броят на сайтовете. Балонът спихва плавно, като от около 80 регистрирани сайта вече 10-15 са неактивни, коментира експертът.
Изтеглянето на някои играчи от пазара се дължи на намаление в комисионите и конкуренцията, където има подбиване на цени, от трудността да съберат критична маса от брой на сделки, както и на посетители първите месеци, за което се изискват значителни първоначални инвестиции. Въпреки това и ожесточената конкуренция, все още има доста нови сайтове, които тъкмо влизат на пазара.
Ганчев обясни, че в момента от над 80 регистрирани сайта, реално работещи, на които има нови сделки, са около 50.
Според Кolektiva.bg, един от първите играчи в страната, е много възможно да се получи пренасищане и да останат само най-силните играчи с имена, които хората свързват с доверие и качество на услугата.
По всичко личи, че сайтовете за колективно пазаруване са дошли не за да преминат транзит през нашия пазар, а за да се настанят удобно и да променят начина на живот на българите, смятат от компанията.
Въпреки това Петър Лимонов бе категоричен, че в момента има голям спад на търговията в бранша, който се наблюдава дори и в най-големия сайт за групово пазаруване Grabo.bg. "Не знам дали се дължи на това, че на хората им писна да купуват процедури, или защото тези, които ги предлагат, вече не им е интересно, но интересът се е изчерпал", допълни той.
По думите му има сайтове, които са започнали да дават отстъпки под 50%, което не е допустимо и не трябва да се случва.
Много компании пуснаха оферти с намаления от 2030 на сто, което е бягство от реалната идея за групово пазаруване.
От Kolektiva.bg пък обясниха,че тяхната минимална отстъпка е 50 на сто, тъй като компанията е част от международна група и се налага да покрива много корпоративни стандарти, което включва освен безкомпромисното качество на услугите, така и отстъпките, които се предлагат.
Димитър Ганчев посочи, че средното намаление е между 50-56 на сто, но всичко е в зависимост от различните месеци и категории.
Най-предпочитаните продукти и услуги са "Здраве и Красота", следвани от "Пътешествие", "Услуги и Стоки" и "Заведения и Ресторанти".

Стр. 7

Оригинална публикация

Leave a Reply