Баналните думи в маркетинга

www.manager.bg I 12.09.2014г. 

Медийните кампании стават все повече и се реализират в множество канали, които затрупват хората с рекламна информация.
При целия този шум, някои марки си позволяват да звучат клиширано. В съобщенията си те използват банални думи, които ги уеднакявяват с обещанията на конкуренцията.
Тази практика е вредна и трябва да се прекрати, съветват маркетинг авторите на списание Inc. от САЩ. Те посочват 7 от най-преекспонираните според тях думи за провокиране на вниманието, използвани в рекламата. Тези думи могат да бъдат заменени от конкретни описания или по-истинско слово, близко до начина, по който хората говорят.
Думите са следните:
1. "Иновативен“. Вече всеки твърди, че продуктът и услугата му са такива. Това фактически прави значението на думата безсмислено. Вместо "Продуктът ни е иновативен“, е по-добре да се каже например "Можете да използвате тази новосъздадена настройка/способност на продукта ни, за да намалите времето/разходите си с… 10%“. Каквото и да е по-конкретно обяснение върши повече работа от обозначаването на нещо като иновативно.
2. "Вълнуващ“. Ако се налага една компания да описва предложеното от нея за продан по този начин, значи нещо не е наред. Защото в днешната среда на потребление забавлението е задължителен елемент и нищо на пазара не може да бъде скучно. Вместо да се казва "Това е вълнуваща нова услуга, която предлагаме“ се препоръчва посочването, че "Тази услуга ще… увеличи потребителската база за 6 месеца“ или друго свойство.
3. "Евтин“. Нещата, сочени за евтини, често са некачествени. Освен това някои хора не обичат открито да им продават нещо като "евтино“ или "изгодно“, защото се чувстват обидени – това ги кара да се чувстват скъперници. Въпреки че може да е от решаващо значение за покупката, ниската цена в много случаи е по-добре да не се комуникира. По-полезно е да се изтъкват свойствата на продукта.
4. "Бърз“. Бързината е относителна концепция и следователно няма смисъл. Времето е едно за едни, друго за други. По-вероятно е клиентите да разберат маркетинговото съобщение, ако им се предложи реален времеви срок, в който трябва да се случи нещо.
5. "Лесен“. На хората се обещава безкрайно, че нещо ще е лесно. В същото време повечето от тях вече са установили истината, че употребата на продуктите най-често не е лесна. Ще спечелите внимание от тяхна страна, ако им покажете как точно продуктът ви е лесен за употреба.
6. "Значителен“. Тази дума е претенциозен заместител на "голям“. Дори нещо малко може да бъде наречено "значително" и всъщност всичко е "значително“. В същото време създава чувство на неопределеност. Например като се казва "Купи сега и ще направиш значително спестяване“. Днес вече повече рабопти "Купи преди края на този месец и ще спестиш… 10% от редовната цена“.
7. "Научен“. Когато компаниите казват, че нещо е научно, обикновено имат предвид, че разполагат с някакви количествени данни. По-подходящо е да се посочва какво точно изследване е организирала фирмата, за да достигне до изследователските изводи, за които разказва.

 

Оригинална публикация  

Leave a Reply