Банки спасяват онлайн рекламата

в. Монитор | Мая Младенова | 2010-04-07

Пресата отвоюва по-голям дял през 2009-а, телевизията с чувствителен спад

Фактът, че пиковата за кризата 2009-а наклони стрелките на рекламните бюджети, не изненадва никого. Изненадващо е друго ­ почти пренебрежителният ръст на рекламата в интернет, където се предвиждаше насочване на свитите бюджети заради по-достъпните тарифи. "M-Тел", "Тойота" и някои банки обаче определено се ориентираха към привличане на клиенти сред активно ползващите интернет потребители. Някои от тези компании на практика заделиха двойно повече средства за онлайн реклама и така "спасиха" този сегмент от отрицателен прираст. След кредитния крах много банки започнаха да рекламират депозитите си в мрежата.

Разминаване

Прогнозите на изминалата година чертаеха между 20 и 40% ръст за интернет рекламата ­ на фона на 50-те процента през 2008 г. и цели 76 година по-рано. Вместо това те едва изпълзяха до положителни стойности с 4% ръст, сочат данните на медийната агенция Piero 97. Движението надолу започна през март миналата година, за да достигне рекордно ниски нива през юни и декември, отчита мониторингът. "Като цяло най-големите и традиционно рекламиращи в интернет клиенти свиха бюджетите си средно с около 20%, като най-чувствително се усети спадът на БТК и "ГлоБул" с повече от 50% намалени бюджети. От друга страна, някои използваха случая да завоюват пазарни дялове. "М-Тел" спечели значителна преднина със силното си присъствие през 2009-а. От колите изпъква "Тойота" с увеличение на интернет присъствието със 113%. От банките се откроиха с ръст ПИБ (102%) и Райфайзенбанк (повече от 50%). Beiersdorf също заложи на интернет рекламата с ръст от 93%", отбелязват от Piero. Навлизането на много малки рекламодатели компенсира донякъде свитите бюджети на големите, но не успя да доведе до по-висок ръст на рекламата.

Tв, радио, преса

Колкото до по-традиционните комуникационни канали, приятната новина е за пресата и радиото. През 2009 г. те завоюват съответно с 1,6% и 2,7% по-висок дял от общите рекламни приходи в сравнение с 2008 г., макар за пресата това да означава минус 6,6% в парично измерение, а за радиото ­ плюс 28%. Да не забравяме обаче, че сумите са брутни и са без отстъпките. 1 032 600 000 лева са брутните рекламни бюджети в различните видове медии за миналата година, показват обобщените данни на Tv plan/TNS и Piero 97. От тях 647,33 млн. са за телевизиите (с 18% по-малко от 2008-а), 176,1 млн. при пресата (-6,6%), 86,41 млн. лева са рекламните приходи на радиата (+28%). 84,03 милиона са похарчени за външна реклама, което е обаче с 32% по-малко от 2008 г. Брутната реклама в интернет за м.г. възлиза на 33,44 млн. лева, а за друг вид реклама са отишли 5,28 милиона лева.

Компании

Чувствително повече са похарчили за тв реклама "Нестле" и "Фикосота синтез" през 2009 г. в сравнение с предходната. Ръст има и при "М-Тел", "Л’Ореал", "Хенкел", "Крафтфудс", "Винпром Пещера", Beiersdorf и др. При пресрекламата "Мото-Пфое" бележи скок над 100%, "М-Тел" и "Л’Ореал" също заделят повече, леко повишение има и за Procter&Gamble. В радиостанциите чувствително повече са рекламирали цели 20 от топ 25 на рекламодателите в този вид медия. Сред тях са "Он Клиник", "Арон", Еvro Hart, "Илиянци", "Бела", "Билла" и др.

Стр. 25

Leave a Reply