BAPRA Bright Awards 2013

Дарик радио, България следобед | 18.04.2013
 

Водещ: Двайсетина минути остават до 3 ч. Вие сте със следобедния блок на „Дарик”. Снощи на официална церемония Българската асоциация на PR агенциите БАПРА обяви имената на най-добрите комуникационни кампании и най-добрата агенция за 2013 г. сред общо 80 кандидатури. Журито на „BAPRA Bright Awards”, така се наричат наградите – “Bright Awards”, е изключително компетентно, международно. Така, в него има специалисти със завидна биография. Но повече за самата церемония ще си говорим с председателя на БАПРА Александър Дурчев. Бързам веднага да го поздравя, защото той е и изпълнителният директор на “All Channels”. “All Channels” е най-добрата PR агенция в България, получи наградата вчера. Честито! Това е хем много приятно, хем много отговорно.
Александър Дурчев: Факт.
Водещ: Добре дошъл! Приятно ми е.
Александър Дурчев: Добър ден! Много ми е приятно и на мен. Благодаря за поздравленията!
Водещ: Колко PR агенции има в България?
Александър Дурчев: В България има доста PR агенции. Членовете на БАПРА са в момента 17, като смеем да твърдим, че това са близо 80% от PR пазара в България, тъй като това са големите PR агенции, които имат сериозни клиенти и сериозен бизнес, които се развиват. Имат много от тях вече международно признание, като награди в чужбина и все повече разрастват портфолиото от услуги, които предлагат. Агенцията… извинявам се, Асоциацията е отворена за всички останали компании, които все още не са членове, но голямата част от бизнеса вече е вътре, така че смеем да твърдим, че БАПРА е една браншова организация, която представлява PR бизнеса, комуникационния бизнес в България.
Водещ: Абсолютно, да, в пълния смисъл на думата браншова организация. Какво спира тези останали по-малки агенции да се присъединят? Или е просто въпрос на време?
Александър Дурчев: Ами, според мен, е въпрос на време, въпрос на тяхно решение. Това, което в момента асоциацията прави, така че да бъде полезна за бизнеса, са няколко много важни инициативи, които колкото повече подкрепа срещнат от страна на PR професионалистите и PR агенциите в България, толкова по-бързо този бранш ще се развива и толкова той ще бъде по-полезен за българската икономика. Но в момента това, което Асоциацията прави, са три основни направления. Едното е много, такъв, интензивен диалог с държавната администрация, който вярвам, че ще продължи и с новото правителство, с който в момента се опитваме да изковем следващата национална комуникационна стратегия за периода до 20-а, до 2020 г., всъщност 2020 стратегията. В смисъл, това е една работна група заедно с колегите от Българската асоциация на комуникационните агенции, от БДБО и от БАМОР, асоциацията на социолозите. Този диалог вече продължава близо две години, като се опитваме също така и да направим прозрачни и ясни правилата за участие в обществени поръчки, така че тези пари да бъдат полезно изразходвани, да бъдат полезни за обществото. Те са предназначени да комуникират, да се комуникира с обществото това, което Европейския съюз прави за България, така че е хубаво тези пари да бъдат изразходвани наистина по правилния начин. Освен това, много усилия инвестираме за сближаване на бизнеса с образованието – една образователна програма, която стартирахме, „БАПРА на практика”, в която се надявам да се включат повече университети. В момента имаме разговори с два. И третата ни линия е… се казва… една програма, която правим с Българска асоциация на рекламодателите, Българския дарителски форум, включиха се от АБРО и БДВО отново, като тук целим пък да убедим електронните медии, че споменаването на търговски марки не е скрита реклама, не е престъпление, ами е нещо, което позволява на компаниите на пазара да се развиват.
Водещ: Точно така. Тук имате нашата подкрепа…
Александър Дурчев: Много благодарим!
Водещ: … огромна, понеже това е някакво безумие, което се случва…
Александър Дурчев: Да, безумие.
Водещ: … и което често пъти звучи в ефир – някакви такива полвинчати изречения. Има ли някаква част от българското общество, която не си дава още сметка за значението на PR-а в ден днешен? Кого остава да преборите, да го убедите колко е важно това нещо?
Александър Дурчев: Ами, вижте, тази професия не само в България, но и в цял свят има, така, една леко енигматична част, тъй като тя не е толкова видима, колкото рекламата. Защото един рекламен клип може да го гледате по телевизията, да се смеете, той създава емоции. PR-ът е нещо, което няма… много рядко се вижда кой стои зад дадена комуникация, че зад нея стоят професионални комуникатори и в повечето случаи много от организациите комуникират посредством PR агенции, което неминуемо води до много съмнения в етичността на подобни практики. Много често се създават някакви такива, как да ги нарека, предразсъдъци, че това е нещо, което може би крие някаква опасност, което е много далеч от истината, тъй като за това да станеш добър PR консултант, комуникационен консултант се учи пет години в университет и може да продължите и след това. Тоест, това е наистина наука, която помага на всички нас да комуникираме по правилния начин и то да комуникираме така, че хората да ни разберат от другата страна. Нали, в момента ние сме в една такава, дори смешна, ситуация – ние сме агенция на годината. Ние също имаме позиция вътре в Агенцията, която е бранд мениджър или комуникационен мениджър, който ни позволява пък да комуникираме с нашите публики, на нашата компания, т. е. включително и ние ползваме такива услуги за самите себе си, въпреки че това работим. Всяка една компания има нужда от някой, който да прави професионална комуникация и това не е лошо. Това е най-хубавото нещо, което една компания трябва да направи за себе си – да комуникира по правилния начин. Точно пък и в момента, в който изключително много се развиват дигиталните комуникации, в който хората са 24/7 в интернет и комуникират много интензивно помежду си, всяка една компания трябва да участва в този диалог, не да го манипулира, а да участва в него. За добро или лошо тя трябва да бъде там и да се държи като нормален Гражданин, като нормален потребител. И това нещо могат да го направят професионални комуникатори. Това не може да го направи всеки един човек, защото се случват грешки. Много често се губи информация в превода и в декодирането на посланието и е хубаво наистина да има хора, които да съветват.
Водещ: Хора, които отказват да се допитват до специалистите, правят огромни грешки, за които не си дават понякога сметка веднага и които по-късно ги застигат.
Александър Дурчев: Да.
Водещ: Сега да се пренесем на снощната церемония. Седем конкурсни категории: Агенция на годината, Комуникационна кампания на годината, Кампания за устойчиво развитие, Специално събитие, Иновативна кампания, Кампания, реализирана от вътрешен PR отдел, Комуникационна кампания в публичния сектор и разбира се, Агенция на годината и Комуникационна кампания на годината. Сега какво е нивото най-напред… какво казват всички онези експерти, които бяха в журито? Много престижно жури, сега няма да ги изброяваме поименно, наистина сериозни хора. Какво казват за нивото на PR-а в България?
Александър Дурчев: Да. Ами, всички са много приятно очаровани от това, което се вижда. Тъй като всеки един от жури членовете абсолютно независимо оценяваше кандидатурите, получихме много писма от тях, в които казваха, че наистина нивото на българския PR е учудващо добро. Много от тях наистина са очаровани от това, което виждат. През последните години много от българските агенции направиха пробив на международния пазар. Много агенции взеха награди от международни конкурси, което ни дава наистина самочувствието да мислим, че българските комуникационни услуги са на много високо ниво, на много високо ниво не само в Европа. Пазарът се развива много добре. Аз вярвам, че и нашата Асоциация много помага, за да се случва това нещо и този конкурс помага на всички нас да си сверим часовниците не само помежду си, но да си сверим часовниците и с такива специалисти, каквито имаме в този конкурс, а те наистина са cream de la cream на европейския PR. Имаме… повечето от тях са председатели на национални асоциации в Европа. Имаме няколко бивши президенти на ICU, което е международната асоциация на PR агенциите, включително и сегашният председател, който е включително и председател на нашето жури. Имаме председател на IPRA, което е международната асоциация на PR специалистите. Имаме един от най-добрите блогъри в света за интернет маркетинг – Роки Баргала. Така че наистина тези оценки за българския PR са много високи. Това е четвърта поредна година, в която привличаме такова жури и повярвайте ми, за да имаме такова жури за изцяло български конкурс, България е никой на тази карта на Европа, и тези хора, за да продължават да участват и да оценяват български, това означава, че на тях наистина им е интересно и те наистина оценяват, така, заслугите на българските PR специалисти и нивото на българската комуникационна индустрия.
Водещ: Без съмнение развитието е голямо. Има страшно много талант в българските PR-и и комуникационни специалисти. Обаче как изглежда пазарът? Кризата удари някои от клиентите, очевидно. Това може би се отразява и на техните поръчки към Вас.
Александър Дурчев: Да.
Водещ: Как се справяте? Как действате? От няколко години насам, това не е от вчера.
Александър Дурчев: Ами, от няколко години насам, да, пазарът доста се промени. Аз сега тук да го вържа пак с креативността и с качеството на българските PR услуги. Това, което се случва от много години, е, че ние оцеляваме и оцеляваме много креативно. Преди малко си говорихме за това как електронните медии не допускат споменаване на марки и това много допринесе за това българските PR-и и комуникационни специалисти да бъдат изключително креативни, за да могат да го вкарат в електронните медии. В момента тая креативност се прехвърля в оцеляване на пазара. Ние например изключително много инвестираме в различни допълнителни услуги, които интегрираме с нашите PR услуги. Повечето компании на пазара също правят това нещо. В момента няма чисти PR услуги и все по-често не само в България, ами и в света почва да се говори за комуникационни продукти. Рекламните агенции започват да се доближават по начин на комуникация до PR агенциите, т. е. двупосочно да комуникират. PR агенциите се доближават до рекламните агенции, започват да вкарват все повече визуални и event техники. И в един момент тези две индустрии започват много да се приближават, включително на международно ниво. Международният ни партньор “Fleishman-Hillard” също прави това нещо. В момента те започват стратегия за вкарване на рекламни услуги в един чисто консултантски бизнес, което е голяма революция. Така че ние тук на местно ниво сме започнали да го правим това нещо може би преди една – две години и сме изпреварили тенденцията на международния пазар поради ред причини, поради пазара, на който виреем всички. Така че има, има спад, но големите и утвърдени компании намират начин със стратегии наистина да оцелеят на пазара.
Водещ: носи се от доста време, така, в пространството едно изречение – че няма лоша публичност, нали, bad publicity.
Александър Дурчев: Да.
Водещ: Така ли е в PR средите? Казвате ли си такова нещо между Вас? Или все пак има такова нещо като лош PR?
Александър Дурчев: Ами, моето лично мнение е, че има лош PR и лошият PR се отразява дългосрочно на този, който си го е позволил. Тъй като хората имат, са все по-овластени да говорят и да изказват мнението си. Имам предвид публиките, с които комуникираме. И когато Вие си позволите вашият лош PR да влезне в устите на хората или в социалните мрежи, така че вътре да се мултиплицира, тайфунът, който може да се завърти, наистина е огромен и вредите върху компаниите и марките им могат да бъдат наистина ужясяващи. Така че bad publicity си е bad publicity и повечето компании, компаниите не трябва да си позволяват да наемат непрофесионални специалисти, непрофесионални агенции и много да внимават как комуникират с техните публики.
Водещ: Снощи беше, така да кажем, Новата година за PR компаниите в България. От днес е, така, ден първи на следващата. Какво се случва? Разбира се, първо има празненство, после малка почивка и отново на работа.
Александър Дурчев: Да.
Водещ: Върху какво работите? Какви кампании се задават? Без да навлизаме в много детайли.
Александър Дурчев: Ами, днес е ден, като всеки друг, с изключение на това, че до обяд повечето хора бяха с махмурлук.
Водещ: Естествено е, да.
Александър Дурчев: Предполагам, че при колегите е по същия начин в другите компании. Но е ден, като всеки един друг. Кампаниите продължават, клиентите не спират, бизнесът върви, нали, малко или много в момента, но няма как да си позволим да спрем дори и за ден. Така че в момента си е един активен период, който след, така, първите по-слаби месеци, януари и февруари, които традиционно са такива, в момента пазарът си работи. Всички чакаме да видим какво ще се случи на изборите и дали ще има някакви драматични промени.
Водещ: Как може да Ви се отрази това?
Александър Дурчев: Ами, това в момента се отразява, защото огромното ми притеснение е, че в момента и до този момент няма стратегия, която да е насочена за нарочна дългосрочна, не говоря за четиригодишна, мандатна, ами говоря за 40 годишна стратегия за развитие на бизнеса. И това, което ме притеснява, е, че все още никой не говори за такава дългосрочност, в която да се мисли как и кои отрасли в тази икономика трябва да се развиват, за да се хвърлят усилия там. Нещата се случват много спорадично, много, така, ръкопашно и това нещо се отразява на пазара. Хората държат парите си по банките, потреблението се забавя, защото хората са несигурни за утрешния ден, което неминуемо се отразява на кампаниите, неминуемо се отразява на комуникационния бизнес. Общо взето, нали, тази цялата обвързаност на всичките контрагенти на пазара води до това да имаме дефлация – единствената държава в Европа с дефлация в момента – което, вярвам, че след като има някаква яснота кой ще управлява тази държава и кое ще е това правителство, че лека-полека може би нещата ще се…
Водещ: ще се поизяснят.
Александър Дурчев: … ще се поизяснят, стига и това правителство наистина да убеди, не популистки, ами да даде разумни и изпълними обещания, които да преследва. И да има пушек, който имаше от улицата, така че… не толкова от улицата, ами от хората, от които нещо зависи, които не са в политиката, но те също да изискват.
Водещ: Всички се надяваме на това. Много благодаря за гостуването! Александър Дурчев е председателят на БАПРА. Снощи бяха раздадени наградите “Bright Awards”, изключително престижни, най-престижните в България в бранша. Още веднъж честито! “All Channels”, Александър Дурчев е изпълнителен директор на “All Channels”, е най-добрата компания. Още веднъж специални поздрави на целия екип и така, до нови срещи!

Leave a Reply