Барекадата и нейната творческа дейност

в. Гласове | 2009-11-27 

БарекадатаПрез изминалата седмица Николай Бареков съвместно с bTV произведе най-добрата си новина, при това без да му се налага да става в 5 часа сутринта. На 23 ноември 2009 г. осъмнахме със съобщението, че водещият на рубриката "Барекадата" е полуизгонен от ръководството на телевизията и възнамерява да заеме "много висок ръководен пост на друго място". Казваме, че Бареков е полуизгонен, защото след съобщението за "напускането" му поне засега не е известно да се е превъплътил в образа на дисидент, както направи колегата му Георги Коритаров, което би го вкарало в средите на директно изгонените. За разлика от Коритаров Бареков предпочете да остане лоялен към телевизията, която го направи известен, и се отчете с написването на драматично есе, което публикува в блога си. В типичния си стил полуизгоненият водещ запази грандоманския си патос и започна есето си по следния начин:
През последната година зачестиха и увеличиха настойчивостта си към мен интересните предложения от авторитетни медии у нас и в чужбина за продължаване на творческата ми дейност и участието ми в различни съвместни проекти. Ценното за мен е, че те ми дават по-голяма самостоятелност^ във взимането на решение, що се отнася до глобалното развитие на един медиен процес. Познавам добре спецификата на журналистическия занаят, но дойде време и искам да овладея и изкуството да създаваш и управляваш голям проект в медиите. Взех своето съдбоносно за мен решение да приема много висок ръководен пост на друго място, а преките ми ръководители от btv приеха с разбиране и добро отношение, присъщо само на най-голямата медия, моето желание.
Есето продължава с драматично "обръщение към приятелите", в което Бареков цитира стихове на Джим Морисън, прощава се със зрителите и споделя за грандиозната вътрешна борба, която е водил през последната година, докато е решавал дали да приеме предложенията на българските и световните медии да ги оглави, или да остане в bTV. Разбира се, глобалният му размах не секва, което води до логичния завършек на това есе, който гласи:
Не оставям затръшнати врати, а отворените обятия на приятели, с които нищо чудно в обозримо бъдеще големият творец – Животът, отново да ни събере заедно в грандиозен творчески проект.
Този грандиозен финал на глобалното есе на Бареков сложи началото на някои предположения във връзка с полуизгонването, които изтекоха в медиите през последните дни. В деня след напускането на Бареков и прибирането на чувалите от барикадата, построена в студиото на сутрешния блок на bTV, Валерия Велева от в. "Труд" успя да разнищи някои любопитни факти около миналото и бъдещето на грандиозния водещ. В публикация от 24 ноември 2009 г. Велева пише:
До ръководството на медията са достигали сигнали за това, че "Бареков осребрява присъствието си на екрана", "че поема ангажименти, които не може да свърши". "Много хора са идвали при нас и са ни казвали за това", заявиха пред "Труд" влиятелни ръководни кадри от Би Ти Ви. (…)
Може би затова необясним за всички е начинът на живот на Бареков. "Колегата ни ходи с охрана от петима души, кара три джипа – разходи, които не може да си позволи само от заплатата", недоумяват хора от телевизията.
На 23 ноември 2009 г. изведнъж се разбра, че Бареков се движи с три джипа и има за охрана пет мутри. В медиите все по-често започна да се говори, че бившият водещ на сутрешния блок е имал бизнес отношения с депутата от ДПС Делян Пеевски, а глобалните оферти за новите му грандиозни проекти идват основно от притежаваната от Пеевски и майка му "Нова българска медийна група".
Веднага след полуизгонването си Бареков се настани в просторен кабинет срещу сградата на Народното събрание и се обяви за гуру на новия сайт Bnews, който според запознати е една от последните придобивки на Пеевски. Това донякъде потвърди слуха, че Бареков е бил на заплата при Пеевски още преди да бъде уволнен от bTV и дори това е била една от причините за раздялата му с медията.
Обяснението на Бареков е, че скъпият офис срещу Народното събрание му е предоставен от негов приятел, който е засегнат от световната финансова криза и офисът на този етап не му трябвал. За няколко дни цялата медийна пушилка около Барекадата и нейния водещ се разнесе и нещата тръгнаха, както преди – глобално и грандиозно.
Тук обаче ще припомним, че още преди една година бившият лидер на СДС Пламен Юруков публично обяви, че е получил предложение за сделка от Бареков, според която СДС в Пловдив е трябвало да подкрепи за местните избори през 2007 г. известен пловдивски олигарх, срещу което синята партия и Юруков биха получили комфортна медийна среда в предването "Тази сутрин" на bTV. В края на 2008 г. думите на Юруков потънаха в българското медийно блато и бяха отразени само от няколко вестника, между които и ГЛАСОВЕ.
За финал ще цитираме думите на лидера на ДСБ Иван Костов, който, след като научил тъжната новина за раздялата между Бареков и bTV, заявил с прискърбие:
Николай Бареков е млад човек и мисля, че тепърва му предстои да се развива. Смятам, че той е човек, който показва най-високо професионално ниво. Самото му желание да вади новина – това винаги е правилният начин да се развива една журналистическа кариера. Воденето на сутрешен блок е много напрегната, много изтощителна работа и смятам, че тя не бива да се превръща в рутина. Може би е усетил, че такъв момент настъпва за него. А аз, разбира се, бих му гостувал и в други негови проекти.
Ние от своя страна ще продължим да следим изявите на Бареков от най-високо професионално ниво, както и другите му проекти, свързани с Делян Пеевски и Ирена Кръстева. Сигурни сме, че в скоро време ще се сблъскаме отново. Най-вероятно в рубриката "Кич на седмицата".

Стр. 7

Leave a Reply