Барекадата рухна

www.blitz.bg | 2009-11-19 | 16:12:53

Много източници твърдят, че бившата пловдивска чалга и доскорошен водещ в бТВ Николай Бареков е изхвърлен от медията.

barekadaНе просто е болен и не е напуснал, а е свален от екран. Причината е слугинажът на двама господари – самата телевизия и сайта bnews.bg който е в процес на изграждане, но публикува новини и коментари. Медийни анализи свързват новия сайт с шефа на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Същият категорично отрича. В борда на директорите на фирмата, регистрирала домейна на сайта е съпругата на водещия Евгения, а в екипа е Валерия Касиян, която беше плътно до Бареков в сайта му в бТВ.
Сега от телевизията усилено търсят друг млад, нахъсан и агресивен водещ, който да замести Бареков. Самият той се оля със сервилното си поведение към премиера Бойко Борисов, с което на практика му направи лоша услуга, както и с желанието си да бъде харесван отвсякъде и творчески, и финансово.
БарЕкадата рухна. Даже издържа много. По принцип самата рубрика беше сгрешена и визуално, и концептуално. БареКада нямаше. Имаше чували пред една маса, но забележете – и водещият, и гостът бяха от ЕДНАТА страна на тъй наречената „БарЕкада”. В нея водещият или говореше повече от госта, или го прекъсваше, или говореше едновременно с него.
Барекадата рухна и е огромен урок и за някои политици, които се изтрепваха да се покажат на екран не заради умните въпроси на водещия, а заради възможността да бъдат чути от огромна аудитория. По непотвърдени данни някои дори са си плащали за това, а ПР-и на съответните партии са стояли на колене пред водещия. Тук му е мястото да кажа, че в огромния процент от случаите не журналистът прави медията, а медията прави журналиста.
Бареков и самовлюбената му БареКада (най-влиятелният блог за анализи и политика!) всъщност бяха и продължават да бъдат продукт на чалга-журналистиката. Оная, която гони рейтинг на всяка цена без оглед на средствата и която позволява личното облагодетелстване да вземе връх над личното, но обективно мнение. В нейно име се направиха едни компромиси, каквито нито една уважаваща себе си медия не би си позволила. Става дума за уникалния коментар за Пиночет и призивите за военизиране на държавата, които самият Бареков отправи от личния си блог към обществото. За такова нещо изритват от телевизията във всяка демократична държава и дори съдят. Ето ви цитат от прословутия коментар от 2 септември т.г.: „Вече на никой не му пука дали ще има повече униформи по улиците или камионетки по пътищата. Важното е да има ред. Важното е да са пълни камионетките, пък нека пострадат и невинни…Затова – камионетките, ако обичате, да тръгват. Автоматите, заповядайте и на нашата улица!”
Това е другото лице на Бареков. Но ръководството на бТВ тогава си замълча гузно в името на рейтинга. Очевидно сега чашата преля.
Що се отнася до това кой дърпа конците или кой поръчва музиката на чалга-водещия, най ми хареса финала на един анализ от вестник ”Капитал”: „Само си представете: ако шест вестника, две телевизии, два сайта и Николай Бареков едновременно започнат да твърдят, че земята е плоска, ще се объркате, нали?"
Аз лично няма да се объркам. Но си давам сметка колко ще бъдат обърканите и каква е далаверата от това да ги убеждаваш, че земята е плоска.
 

Оригинална публикация

Leave a Reply