Бареков от барЕкадата в борда на TВ 7

в. "24 часа" | Паола ХЮСЕИН | 2009-11-24 

Николай Бареков 1Още една телевизия – Би Би Ти, му предложила да е шефНиколай Бареков подаде вчера заявление, че напуска Би Ти Ви.
От понеделник шофьорът му го вози до новия му офис с личния джип BMW на Бареков. Кабинетът на вече бившия тв водещ е зад опашката на Коня, т.е. срещу парламента. Той е част от апартамент, в който се помещава екипът на сайта bnews.bg. В тази кооперация се вземат едни от възможно най-скъпите наеми в София.
“Апартамента ни го даде приятел на Димитър Аврамов, който прави сайта. Този човек е платил наема за година напред, а ние го ползваме на практика без пари", казва Бареков.
По стените на офиса му са накачени снимки на Бареков с американци, с журналистката Тина Браун, при която той ходи в командировка заедно с Аврамов. Дамата има популярен сайт в Ню Йорк, наречен “Дневният звяр" (The Daily Beast), и е дала разрешението си на Аврамов да прави и своя по подобие на нейния.
Има и графика, на която са изобразени лицата на Бареков, съпругата му и сина им. Зад него виси карта на България. “Това е картата, стояла зад гърба на Тодор Живков. Купих я от антиквар за 30-40 лв.", твърди журналистът.
“Не съм собственик на сайта, не работя в него, не получавам заплата", казва той. Какъв е тогава и защо офисът му е тук? “Да кажем, че съм гуру."
Един от най-известните тв водещи и телевизията, която го направи такъв, се разделиха изключително учтиво и цивилизовано.
Бареков твърди, че обмисля напускането си от година. “Тези разговори отдавна се водят, той има други намерения и творчески планове", казва и шефката на новините и актуалните предавания в Би Ти Ви Люба Ризова.
В петък обаче е имало разговор между Бареков и ръководството на телевизията в изключително тесен кръг. Тогава му е било обяснено, че трябва да слезе от екрана, и вероятно са щели да му предложат да стане редактор в сутрешния блок.
“Преди 2 години имаше подобен разговор, когато му се поставя срок да се поправи", казват източници от телевизията. Причината този път е сайтът bnews.
Според тв началници Бареков рекламирал сайта, като дълго време държал на екрана основната страница на медията.
“В съвета на директорите фигурира съпругата му Евгения Барекова според Търговския регистър и това е конфликт на интереси", казаха от Би Ти Ви.
За собствеността на сайта писа в. “Капитал", където се твърди, че тя е на акции на приносител.
Освен рекламата на сайта Бареков е писал и материали за спортния сайт sportal, което също не се приемало добре в телевизията. Това не били обичайните му коментари по различни медии, в които застава с авторитета си на водещ от Би Ти Ви.
Дори и в “24 часа" водещият е разказвал, че отива в командировка до САЩ заедно с политолога Димитър Аврамов, за да обменят опит за интернет медиите.
“Лицата на телевизията нямат право нито да участват в реклами без разрешение на ръководството, нито да се асоциират с частни фирми, нито да водят разни частни събития или кампании. Така е и според медийния закон", обясняват неофициално от Би Ти Ви.
Слуховете, че Бареков аха си тръгва от телевизията, на практика вървят отпреди изборите. Дали той самият е имал нещо наум, но точно тогава разказа, че обмисля след изборите да се раздели с професията или поне с воденето на сутрешен блок. Изчезна от екрана без официална причина миналия вторник, след което обяви, че е повален от свински грип. Болестта му не беше дипломатична – наистина страдаше от разстройство и повръщане.
“Оправих се към събота", каза вчера той.
В официалните си съобщения и двете страни благодарят една на друга.
“Водещият на “Тази сутрин" Николай Бареков вече не е част от екипа на Би Ти Ви. Бареков подаде молба за напускане с мотивите, че има други творчески планове в сферата на медиите. Ръководството му благодари за работата и му пожелава успех!", информира Би Ти Ви останалите медии.
“Всеки, който има друго желание за развитие, трябва да си го удовлетвори. Раздялата не е с огорчение, а с пожелание за успех. Той сам взе решението, което е правилно, защото не може да си лице на сутрешния блок и да се занимаваш и с други проекти", смята Люба Ризова.
Не ми отива обикновен трудов договор на 37 години, смята за себе си тв звездата в първото си голямо интервю след напускането на Би Ти Ви.
Какво ще работи
Две телевизии – ТВ 7 и Би Би Ти, са предложили на Бареков да стане шеф.
Ако избере Би Би Ти, ще е директор на медията. В ТВ 7 вероятно ще бъде поканен за член на борда на директорите.
“Не искам да коментирам засега предложенията. От едната телевизия ме бяха поканили преди изборите. Тогава мислих няколко месеца, след което им отказах. Сега предложението е подновено отново", обясни журналистът. Той ще реши какво да прави до седмица-две и ще го обяви. Не можел да избере според парите, които му дават, тъй като сумите и на двете места били равностойни. Би Би Ти е на Ирена Кръстева и на компанията й “Нова българска медийна група", сам обяви сделката през пролетта дотогавашният й собственик Петър Манджуков. ТВ 7 е на австрийски фонд.
“Камерата и екранът не ме блазнят. Няма да правя предаване, ще ръководя и ще осъществявам свои медийни проекти. Единственото, което искам, е да мога да изказвам свободно личното си мнение и гражданската си позиция", казва той. Засега е сигурен, че ще работи върху сайта си, за който вече няма да има препратка от сайта на Би Ти Ви. Досега той правеше barekov.btv.bg.
Сега ще се занимава с barekov.com.
“Той ми е подарък от Димитър Аврамов отпреди 2 години. Не му обръщах внимание, но в САЩ разбрах колко сериозно нещо са медиите в интернет. Ще го направя значим", казва водещият.
Най-честите му гости
Стефан Гамизов, председател на “Гражданска лига на България":
За мен остава голямото съмнение, че водещият на "Тази сутрин" Николай Бареков е бил принуден да напусне. Независимо от противоречивото мнение за него, Бареков остана последният тв журналист, в чието предаване можеше да се коментира подготвената злоупотреба с фискалния резерв, зад която се твърди, че стоят финансовият министър Симеон Дянков и кръгът около г-н Иво Прокопиев.
Яне Янев, лидер на РЗС:
Бареков натрупа всичко, каквото можа в журналистиката. Сега е редно да трупа и в друго поприще. Един от възможните варианти е политиката. Може да се каже, че очакваме колегата Бареков в политическите среди.

Стр. 1, 2 – 3

Leave a Reply