Баща и син Мърдок се извиниха за скандала с подслушванията

в. Дневник | Красимир ЯНКОВ | 20.07.2011

Уникалното изслушване в парламента продължи почти три часа

Това е денят, с който най-малко се гордея в моя живот." С тези думи на медийния магнат Рупърт Мърдок започна и завърши уникалното му изслушване вчера в британския парламент по повод скандала с неговите вестници в страната. Над 40 години след като стъпи на този пазар, той бе подложен на кръстосан почти 3-часов разпит от 13 депутати за това какво точно се случва в неговата корпорация, кой какво е знаел и кой носи отговорност. До него седеше – и в действителност отговаряше през по-голяма част от времето – синът му и вицепрезидент на корпорацията "Нюзкорп" Джеймс Мърдок. Към края на изслушванията млад мъж хвърли хартиена чиния, пълна с пяна за бръснене, по лицето на магната, което предизвиква боричкане в залата и 10-минутно прекъсване. След инцидента медиите коментираха, че случилото се е скандален пробив в сигурността на парламента и че след него Мърдок по-скоро ще събере симпатии на масовата публика като нападнат старец и ще измести в новините важните въпроси от изслушването. Рупърт и Джеймс Мърдок многократно се извиниха за скандала с подслушванията, който втора седмица разтърсва не само британските медии и полиция, но и цялата държава. В отговорите си те твърдяха, че много неща не са им били докладвани навреме и че погрешни решения са взимани от техни подчинени и особено от юрисконсултите на корпорацията. Изслушването пред комисията по култура, медии и спорт бе открито от Джеймс Мърдок като председател на "Нюз интернешънъл", собственик на британските вестници, които причиниха скандала, с извинение за страданията, причинени на жертвите на подслушванията. Съвсем малко след това той бе прекъснат от баща си, който кратко заяви: "Бих искал да кажа само едно изречение. Това е денят, с който най-малко се гордея в моя живот." Впоследствие той каза, че е бил шокиран и се е срамувал, когато е прочел преди две седмици за случая, който е превърнал дълго тлеещия скандал в проблем, разтърсил доверието на британците не само в печатните медии, но също и в полицията и политиците, включително и в премиера Дейвид Камерън. На въпрос обаче дали се чувства лично отговорен за това фиаско, 8о-годишният Рупърт Мърдок отговори просто: не. Удряйки по масата с ръка, за да подчертае всяка своя дума, той заяви, че закритият на 10 юли таблоид News of the World е представлявал под 1% от бизнеса му и че той лично не е в състояние да следи делата на 52 000 служители на компанията. За отговорни той смята хората, в които лично той е вярвал, и вероятно онези хора, в които неговите подчинени са вярвали. Мърдок призна: "Разрушихме доверието на нашите читатели."
В заключителното си изявление той каза: "Искам всички жертви на подслушванията да знаят колко напълно и дълбоко съжалявам. Като се извинявам, не мога да върна назад случилото се. Въпреки това искам да знаят колко дълбоко е моето съжаление за ужасното нахлуване в техния живот."
По-рано вчера бившият началник на лондонската полиция сър Пол Стивънсън и бившият помощник-комисар в Скотланд ярд Джон Йейтс се изправиха пред парламентарната комисия по вътрешни работи.
Сър Пол каза, че съжалява за наемането на бившия редактор от таблоида News of the World Нийл Уолис за ГК консултант на лондонската полиция. Стивънсън бе попитан от британски депутати за луксозна безплатна почивка в СПА комплекс "Шампнис", свързан с Уолис. Стивънсън се защити, че е получил безплатните процедури чрез семеен приятел, а връзката на Уолис с комплекса е "проклета случайност". Началникът по комуникации в Скотланд ярд Дик Федорсио обвини Йейтс, че е помогнал на дъщерята на Уолис Ами да получи работа в британската полиция. От своя страна Джон Йейтс се защити, че просто е получил биографията на Ами Уолис в електронната си поща и я е предал нататък, без да й помага допълнително. "С господин Уолис сме приятели, но не сме близки", подчерта Йейтс, който твърди, че е напуснал поста си, защото скандалът с подслушванията и връзките му с Уолис са пречели на работата му. При редакционното приключване на броя все още се провеждаше изслушването пред комисията по медии и култура и на Ребека Брукс, бивш главен редактор на News of the World и бивш изпълнителен директор на "Нюз интернешънъл", която е разследвана от комисията за нейната роля в подслушванията, които са се случвали в редакцията на таблоида, докато тя го е управлявала.
***
Това е денят, с който най-малко се гордея в моя живот. Бях много подведен. Това не е оправдание. Може би е обяснение за слабия ми характер. News of the World е по-малко от 1% от (печалбите на – бел. ред.) компанията ни. Давам работа на 53 000 души по цял свят, които са горди, големи, етични и уважавани професионалисти.
Хората, на които вярвах, не казвам кои, не знам на какво равнище, ме разочароваха и смятам, че постъпиха безчестно, предадоха компания и мен. Те трябва да си платят.
Рупърт Мърдок, председател и изпълнителен директор на News Corporation
Искам да кажа колко много съжалявам лично и колко много ние съжаляваме, особено за жертвите на незаконните подслушвания и семействата им.
Бях напълно шокиран, засрамен и ужасен, когато разбрах за случая с Мили Даулър (убитото момиче – бел. ред.) преди две седмици.
Нямаме такива планове (за издаване на нов таблоид в неделя) засега. Това не е приоритет на компанията. Сега не е време да мислим за това.
Джеймс Мърдок, председател на News International

Стр. 8 – 9

Оригинална публикация

Leave a Reply