BBC със скандален филм за България

в. Монитор | 09.03.2011

 

Британският журналист Майкъл Пейлин представя страната ни като циганска държава

 

Скандален филм, излъчен по Би Би Си, представи България като циганска държава. Автор е британският журналист Майкъл Пейлин.
Според материала страната ни е известна най-вече с това, че в нея живеят много цигани.
"В тази страна те са около половината от населението", казва авторът на филма "Източна наслада". Пловдив директно е наречен "циганския град", защото там живеели най-много роми. И въпреки че Майкъл Пейлин снима и амфитеатъра в Пловдив, кадрите въобще не влизат във филма. Нито пък Перперикон, който е единственият подбран археологически обект. Затова и археологът професор Николай Овчаров първи реагира на това.
"Право на всеки автор е да си направи както иска филма, но все пак беше чудно защо във филма не влязоха тези толкова важни и емблематични български паметници.
И въобще не се говореше за българската култура, а единствено за циганска държава", коментира професор Овчаров. Според него в социалните мрежи повечето мнения са категорично против това представяне на България
"При всяко положение търсенето на евтини сензации на гърба на нашата култура и на нашето и без това нелеко съществуване не е най-доброто, което могат да правят режисьори от такъв ранг", подчерта Николай Овчаров.
Филмът е част от поредицата "Новата Европа" и още преди години предизвика общественото мнение с не особено лицеприятното представяне на страната ни в чужбина.

Стр. 11

Leave a Reply