БДФ: Да отпадне ДДС върху всички благотворителни SMS кампании

Vesti.bg I 9.12.2010

Поводът Български дарителски форум (БДФ) отново да говори за това, е решението на МС, взето на 8-ми декември 2010 г. и свързано със средствата, набрани от благотворителната кампания на bTV "Великолепната шесторка", пишат от БДФ до БГНЕС.

Фактът, че правителството ще дари 159 553 лева (еквивалентни на дължимото ДДС върху сумата, набрана от изпратените SMS-и в рамките на кампанията) е прецедент както в средата за дарителство у нас, така и като политическо решение. По данни на БДФ в момента в публичното пространство са актуални над 125 дарителски SMS кампании и досега те са набрали средства, чието ДДС възлиза на стойност между 250 и 300 хл. лв. БДФ заедно с фондация "Помощ за благотворителността в България" администрира вече трета година проект "Единен дарителски номер в България – DMS", в който в момента има 118 кампании и те набират средства именно чрез дарителски SMS-и. По-голяма част от тях са кампании на деца и възрастни, които разчитат на дарителска подкрепа за лечение на тежки заболявания и дори за животоспасяващи операции.
Вярваме, че взетото от МС решение за дарение на сумата, в размер на събраното от SMS – ите ДДС в рамките на благотворителното предаване "Великолепната шесторка" ще стане повод Министерството на финансите и правителството да обмислят възможността за даряване и на сумата, равностойна на ДДС, набрана от останалите благотворителни SMS кампании. Надяваме се, че това може да е и крачка към вземане на законодателно решение за създаване на механизъм, който да не начислява или да възстановява ДДС събрано от SMS – и за благотворителни кампании.
Позицията, че ДДС върху благотворителните SMS-и трябва да отпадне. БДФ защитава от близо пет години и води преговори с различни институции (Министерство на финансите и парламента) в опит да промени ситуацията. БДФ настоява за регламент, който да гарантира, че равнопоставеността на дарителските кампании няма да зависи от добрата воля на едно или друго правителство и че е нужно равно третиране на всички благотворителни кампании, които набират средства чрез SMS – механизъм. Това би било и знак на уважение към дарителите, които ще бъдат третирани по еднакъв начин. За подкрепилите дадена кауза, еднакво важни и ценни са както "малките" индивидуални кампаниите, които набират средства, за да спасят човешки живот, така и по-мащабните, актуални публични кампании, организирани от медии и институции, заявяват от БДФ.

Оригинална публикация

Leave a Reply