Бернар Москени, изпълнителен директор на VIVACOM: За нас футболът е прекалено скъпа игра

в. 7 дни спорт | 18.12.2010 

Ако приемем марката VIVACOM като човек, то той е фен на баскетбола, на Митко Илиев и обича да играе голф в слънчевите съботи

- Г-н Москени, достатъчна ли е конкуренцията у нас – кара ли ви да спонсорирате повече спортове и отбори, или нямате стимул за развитие в тази насока?

- Конкуренцията ни кара да предоставяме повече и по-потребителски ориентирани оферти. Те трябва да правят комуникациите достъпни и да дават свобода на хората да говорят с когото пожелаят, без да се притесняват на кой оператор звънят или каква сметка ще платят в края на месеца. Спонсорската ни политика обаче не е поле на битка за продуктово позициониране. Не се стремим да конкурираме никого в това отношение. Чрез спонсорствата искаме да наложим на пазара разбирането за марката VIVACOM като модерна и човешки ориентирана компания. Която е динамична и освен конкурентни услуги предоставя по-различно и по-достъпно забавление, което иначе ще се осъществи трудно.

- Какви са дългосрочните ви намерения за спонсорство на българския спорт?

- VIVACOM е една от най-активните компании, инвестиращи в спорта. През последните няколко години подкрепяхме различни каузи, за да покажем как бизнесът може да си сътрудничи с обществото в полза на по-добър и здравословен живот. Дългосрочно сме се насочили към няколко изключително динамични спорта, покриващи аудитории с различна възраст и интереси. И които дават възможност да пренесем посланията на марката до повече хора.Става дума за атрактивни спортове като рали спорта и баскетбола, по бизнес ориентирания голф и изключително популярния сред младежите стрийтбол.

- На какви лица залагате?

- Които отговарят на ценностите на компанията ни – те са вдъхновяващи, динамични, ефективни и честни. Стремим се проектите, в които ни убеждават да вложим ресурси и усилия, да бъдат свежи и иновативни.

- Кои са основните послания на VIVACOM, предавани чрез спорта?

- В основата на успеха ни са динамичното развитие, ефективните решения, иновативното мислене, честните взаимоотношения и вдъхновяващите предложения. И изборът на спортове, с които обвързваме името ни, се основава на тези пет ценности. Решихме да се обвържем дългосрочно с автомобилизма, тъй като го смятаме за най-динамичния спорт. Бързината и динамиката са принципи, определящи за нашите услуги във висококонкурентен бизнес като телекомуникациите. И работим все по-усърдно, за да ни асоциират клиентите с тези качества. Голфът пък е една от най-спортсменските игри. Работата ни по проекти, свързани с него, отговаря на стремежа ни да се наложим на пазара като оператор, предоставящ най-висока стойност срещу парите на клиента.

- Правилно решение ли е да се спонсорира спортът?

- Въпреки че и при нас, както в много други компании, се наложи ограничаване на спонсорските бюджети през последните две години, VIVACOM остана партньор на българския спорт и инвестира значителни средства. За съжаление нямаме възможност да подкрепяме толкова много сфери. Опитваме се да изберем спортове и отбори, които са най-ефективни канали за комуникация.

- Отпускането на пари по време на криза свързано ли е с емоции, или е въпрос на прагматизъм и маркетинг?

- Мисля, че спортът, като част от живота, неизменно е свързан с емоции. Изборът на спонсорски проекти най-ярко изразява идентичността на една компания. Чрез избора на определен спорт или друго събитие, което подкрепяме, искаме да подпомогнем емоционалната връзка с клиентите ни. Ако приемем марката VIVACOM като човек, то този човек е фен на баскетбола, фен е на Митко Илиев и обича да играе голф в слънчевите съботи. И да, в тези предпочитания определено влагаме емоция.

- Свитото потребление значи ли, че хората спортуват по-малко? Но може би гледат повече спорт и до тях достигат посланията на рекламодателите.

- Не, дори напротив.Спортът е нещо, което човек носи в себе си и независимо от начина, по който кризата се отразява на джоба на всеки, ако той има спортен дух, може да не влезе в спортната зала, но ще пробяга в парка разстоянието, което взема на пътеката във фитнеса.

- VIVACOM подкрепя и голфа. Не е ли тази инвестиция прекалено скъпа – у нас голфът се практикува от малко хора и почти няма зрители?

- Голфът е спортсменски и изборът му е логичен за VIVACOM. Стремим се да ни асоциират с честно отношение, високо качество на услугите, професионализъм и справяне с предизвикателствата. Голфът е спорт за джентълмени и все повече българи се обединяват от страстта си към него. Досега сме организирали шест голф турнира. И искаме участниците да играят в спокойна и приятна атмосфера, за да могат едновременно да се забавляват и да правят бизнес.

- Преди две години VIVACOM се отказа от ЦСКА и не пое спонсорството на друг клуб. Това не е ли тежка диагноза за българския футбол?

- Футболът е най-популярният спорт в света, но се превърна в много усложнена и прекалено скъпа игра за нас. Затова избрахме друг подход. Иначе всички сме наясно, че рекламата върху футболната фланелка е и ще продължава да бъде успешен рекламен канал в целия свят. VIVACOM се оттегли от футбола след дългогодишни инвестиции. Предприехме друг курс, с който се стремим да подпомогнем развиващите се спортове в България и да създадем нови тенденции.

Стр. 39

Leave a Reply