Бетина Жотева страда по дъщеря си

в. Стандарт, Weekend | Милена МИНЧЕВА | 06.11.2010

Едно от малкото неща, с които Бетина Жотева не може да свикне все още в България, е липсата на дъщеря й Лия. Девойката, която е гордостта на мама и е на 24, учи право в Брюксел.
Всъщност от един месец Бетина е в България след тригодишен мандат в Европейското представителство в Брюксел. Тук тя направи един месец като глас на финансовия министър Симеон Дянков. Поканата за поста идва от самия вицепремиер. Двамата се познават, докато Жотева работи в представителството. "Той идваше на Съвета на министрите на финансите. Аз бях човекът, който организира медийните му изяви", спомня си Бетина. Дянков я кани, докато тя ползва 75-дневния си отпуск в белгийската столица.
Естествено, Лия остава да учи в Брюксел
Трябва да завърши там образованието си. При това заляга сериозно над учебниците, защото учи право. Предстои й специализация по европейско право. "Съветвам я да се хване да работи нещо, което й харесва, за да не страда след това. Защото правото е безкрайно тежка специалност!", казва угрижената майка. Момичето се справя добре. Освен това с мама са добри приятелки. Лия няма страх от "институцията мама", усмихва се Бетина. Самата тя е едва на 22 г., когато я ражда. Затова двете растат заедно, споделят си в трудни моменти. Често обичат да се разхождат. Когато им остане свободно време, ходят и на шопинг. "Тя е висока колкото мен, но е по-малък номер. Имаме много различни вкусове. Лия е ужасно консервативна и в облеклото предпочита класическите цветове. Като й отвориш гардероба – сиво, черно, кафяво, тъмносиньо", обяснява Жотева. Сега с нетърпение чака Лия да се върне за Коледа, за да се съберат цялото семейство.
Бъбрят си често
по скайпа
Признава, че сега работи по 12 ч на ден, но й остава време за книги и музика. Прехласва се по блус и smooth джаз. Надява се скоро да започне да играе тенис и волейбол с приятели. Пътуването е другата страст на бившето лице на БНТ. Всяко място е свързано с любими хора или емоционални преживявания. "Често сме ходили в Париж, обичам да катеря Айфеловата кула пеш до втория етаж. Обичам Амстердам, защото е изключително космополитен, Люксембург е фантастично място", започва да изброява Бетина. От Брюксел й липсва шоколадът, тъй като няма по-хубав от белгийския. Така и не се научава да пие бира, но пък е опитвала от черешовото и малиново пиво. "На много неща ме научи този град, най-вече да контактувам с хора от различни нации. Всеки си идва с различна съдба и различен подход", казва Жотева. "Това, което безкрайно ме изненадваше там, после свикнах, е събирането на по бира. В Западна Европа е изключено някой да ти се обади в 3 ч следобед и да ти каже, хайде да пием бира в пет. Абсурд! Уговорката трябва да е от предишната седмица", казва Бетина. Жотева никога няма да забрави и работата си във военното командване в НАТО. "Много помъдрях, докато работих във военното командване на НАТО и видях войната със собствените си очи", казва тя.
"За моя най-голяма радост, съм си запазила всички приятелства в България. На 28 октомври имах рожден ден, получих прекрасни цветя и подаръци. Но най ме радва чувството, че хората, с които съм работила преди години, просто вдигнаха телефона да ми честитят, дават ми кураж! Фалшът е нещото, което съм се стремяла за избягвам в моя живот", признава журналистката.

Уважава Дянков, защото държи на експертите

Месец след като пое поста на пресаташе на Симеон Дянков, Бетина Жотева признава, че се чувства комфортно заради начина, по който колегите и самият вицепремиер я приемат. "Идвам като професионалист. Но безкрайно дискомфортно се чувствам от различните проблеми, с които се сблъскват хората", обяснява тя.
Бетина не мисли да прави никакви съкращения в дирекцията си, тъй като цени хората като експерти. Уважава Дянков, тъй като при него има приемственост – в министерството има хора, които са работили и при Милен Велчев, и при Пламен Орешарски. "Ако не работех тук, може би щях да се замисля за телевизията", мисли си тя. И сигурно няма как да е другояче. Едва ли има човек, който да не знае, че кариерата й тръгва от БНТ. Кани я Иван Константинов. Преди това тя учи в Будапеща и работи като преводач и журналист в БТА. Като се връща в България, Константинов отваря вратите на БНТ за младите. Така Бетина попада там.

Стр. 4

Leave a Reply