Без квота за БГ продуценти в телевизиите

в. Телеграф | Радослав КИРОВ | 2010-01-21 

Задължителната квота за българска продукция в националните телевизии бе отменена вчера от депутатите в медийната комисия в парламента.

В поправка, която бе окачествена като лобистка, се казваше, че минимум 50% от годишната програма на националните телевизии трябва да е произведена в ЕС, а 25% от тях трябва да са българска продукция.
Медийната комисия вчера прие 50-те процента европейска продукция. Вместо предложените 25% обаче външната продукция трябва да е минимум 12%, като задължително е единствено тя да е от "независими продуценти". Според депутатите ако се запише конкретно български продуценти, това ще е дискриминация. Така продуцентите получават едва 2% повече от досегашния минимум по закон.
"Това не означава, че загърбваме българската продукция, тя просто влиза наравно с квотата за европейска", обясни съпредседателката на ГЕРБ Искра Фидосова.
Депутатите отмениха и друга поправка, която даваше възможност на БНТ да създава съвместни канали и продукции с частни лица и да ги излъчва чрез държавния мултиплекс след цифровизацията на телевизията.

Стр. 2

Leave a Reply