Без паника

в. Капитал | Мария МАНОЛОВА | 26.01.2013

PR агенциите започват 2013 г. с очакване за ръст въпреки бизнес средата. Начинът, по който държавата комуникира обаче, продължава да ги притеснява

Когато самолет мине през турбуленция, всеки изпитва различна степен на тревожност. Един се озърта панически, друг затяга коланите, а има и такива, които запазват пълно спокойствие и дори се наслаждават на притока на адреналин.
Тази сценка наподобява много начина, по който изглежда PR пазарът според агенциите в началото на годината. Средата за правене на бизнес е далеч от безоблачна – свити корпоративни бюджети, променяща се медийна среда и навици на аудиторията и не на последно място – държавата, която става все по-голям играч, но все така продължава да не разбира (нарочно или не) какво точно е PR. В тази турбуленция Българската асоциация на PR агенциите (БАПРА) играе ролята на спокойния пътник. Нейните членове очакват 2013 г. да е добра за техния бизнес.

Нови посоки

"Предходната година беше добра за нас – имаме повече от 35% ръст, което, мисля, ще продължи като тенденция и през 2013 г.“, разказва управляващият директор на United Partners Мария Гергова. Тя обяснява положителните резултати донякъде с развитието на услуги в сферата на дигиталния PR, които вече са около 30% от дейността на агенцията. "Създадохме и ще продължим да обучаваме нов тип специалисти -community managers, които се занимават с комуникация в дигитална среда“, допълва Гергова. Изпълнителният директор на M3 Communications Group Максим Бехар обаче уточнява, че дигиталният PR се различава от традиционния досега PR бизнес и носи по-малко приходи. "Онлайн промоцията изисква много повече креативност, човешки ресурс, 24-часова работа“, смята той.
И според изпълнителния директор на All Channels Communication Александър Дурчев 2012 г. е била добра – неговата агенция е постигнала впечатляващите 50% ръст на приходите. Агенцията от няколко години разширява портфолиото си от услуги, "което води до повече физическа работа, повече хора, които участват, но и до по-големи приходи“, обяснява Дурчев. И допълва, че е въпрос на бизнес тактика да се правят икономии при по-големия мащаб – "дали с оптимизиране на вътрешната структура на компанията на база специализация на звена или на база повече хора на свободна практика“.
Ръстът на PR агенциите обаче не се дължи единствено на навлизането в дигиталната среда и завземането на територии, запазени доскоро за рекламните агенции. "Един сектор, в който ще бележим сериозен ръст, е кризисният PR“, смята главният изпълнителен директор на Intelday Solutions Деница Сачева. Според нея заради нестабилната обстановка в страната компаниите все по-често се намират в различни кризисни ситуации. "От началото на годината имаме шест нови клиента и при четири от тях в момента има криза“, казва Сачева. Една от тези компании например е "Булсатком“. Турбуленцията за някои е възможност за други.

България е новият Кипър

"В момента в България правим това, което преди 10-15 години правеха Кипър и Гърция“, обобщава Любомир Аламанов, старши партньор в APRA Porter Novelli. Той е убеден, че тенденцията чуждестранни компании да се местят от Гърция в България ще се задълбочи. В средата на миналата година неговата агенция отвори офиси в Македония, Албания и Косово. "Вече идват много клиенти, които искат кампании не само в България, но и в страните от региона“, разказва той. В момента APRA работи и в Малта и Молдова. Деница Сачева коментира, че през изминалата година нейната агенция е изпълнявала проекти в Португалия, Чехия и Естония. "Реално работихме повече в чужбина, отколкото тук“, разказва тя. По подобен начин се развива и United Partners, която работи по все повече трансгранични проекти. През декември United Partners стана партньор на една от големите световни PR вериги – MSL Group, като целта е българската агенция да развива целия регион на Централна и Източна Европа. "Имаме клиенти, при които един човек в централата координира кампании в осем държави“, обяснява Гергова. Регионалното управление на кампании от една агенция съвпада с основния приоритет на клиентите – по-малко разходи. Но да отваряш офиси в чужбина и да стартираш на зелено е трудно, смята Александър Дурчев. Затова агенциите разчитат до голяма степен на български компании, които разширяват дейността си, или на чуждестранни, които са решили България да е център на регионалния им бизнес.
Големият бавен Левиатан Въпреки това, което може би си мислите, за голяма част от агенциите приходите от обществени поръчки са едва 10 до 15% от бизнеса. Затова и от БАПРА не са единодушни дали държавните проекти ще са един от двигателите на индустрията през 2013 г. "Успеваемостта на търговете е много ниска. Да поддържаш екип само за това е абсолютно нерентабилно, тъй като печелиш веднъж на 10 – 20 пъти“, обяснява Дурчев. Според него работата по обществени поръчки има и друг страничен ефект – екипите на PR агенциите се оказват "резистентни“ към такъв тип работа, защото тя рядко изисква каквато и да било креативност. Това често ги демотивира. В гилдията дори се разказва напълно анонимно за агенция, половината състав на която напуснал заради прекалено много работа от такъв вид.
Скучно или не обаче, всички осъзнават, че обемът на публичните средства за комуникация и PR ще расте, а това е предизвикателство. Още през миналата година БАПРА започна диалог с държавната администрация за промяна на за-
данията за обществени поръчки, които в настоящия си вид трудно могат да бъдат наречени адекватни.
От PR агенциите имат и други критики. "В събота (след случая с Доган – бел. ред.) България беше на първа страница във всички шведски медии. Това е страна, от която идваха много туристи, а сега почти никой не идва – отношението се променя, защото в техните медии има само негативни новини за България“, разказва Мария Гергова. Според професионалистите негативният образ се дължи на липсата на проактивна комуникация от страна на държавата. "Ако има център, чиято мисия е да бълва позитивни новини за България, ще се създаде баланс между негативното и позитивното“, смята Гергова. На такова мнение е и Александър Дурчев: "Подобно нещо може да се предотврати, когато държавата има устойчив образ, който не може да бъде нарушен от подобни инциденти.“
Въпреки че преговорите около обществените поръчки все още не са дали плод, БАПРА може да се похвали с няколко неочаквани победи. "Вече имаме одобрен списък на оценителите, който може да бъде намерен в Агенцията по обществени поръчки. Всеки в държавната администрация, ако иска да разчита на професионални експерти, които да му съдействат за написване или оценка на техническо задание, последващ одит или нещо друго, може да го използва“, разказва Деница Сачева. Министерският съвет също така е поканил асоциацията да участва в работна група за националната комуникационна стратегия до 2020 заедно с други професионални организации.
Тази стратегия обаче е само за бъдещия програмен европериод 2014 – 2020 г. и не засяга генералното отношение на държавата към лошия и често корумпиран начин, по който комуникира. Затова от асоциацията се надяват да напреднат и в битката за единно координационно PR звено, което да е на подчинение например на Министерския съвет. "Правителство има толкова много министри, но няма един човек, който да координира работата на всички свои PR-и“, коментира Любомир Аламанов. Според професионалистите е належащо държавата да се научи да управлява средствата си за PR aдекватно. "Най-крещящият й пример за лошото управление на средства е рекламната кампания на цифровизацията“, коментира Деница Сачева. "За нея веднъж се дадоха 8 млн. лв., след това при доста неясни обстоятелства се дадоха още 7.5 млн. лв. Това са 15.5 млн. лв. за кампания, насочена към 3% от населението“, смята тя. За сравнение – отделените за информационна кампания за референдума средства са 125 хил. лв.

Стр. 40

Leave a Reply