Безплатен вестник – чудо за три дни

в. Пари | 2009-12-29 | 00:01:01

Слабите позиции на тези медии показват, че те не са заплаха за сериозната преса

Когато в средата на 2008 г. феноменът безплатен вестник се появи и в България, най-смелите притеснения сред останалите играчи на пазара бяха, че те ще отхапят голяма част от рекламната баница. Изминалата година показа, че това е невъзможно.
През 2009 г. на българския пазар се появи безплатният седмичник Анонс. Негов издател е Россел Медия България ЕАД, която е част от Россел Медия – втората по големина медийна група в Белгия. Тя издава най-популярното безплатно издание в Белгия – вестник Влан. Компанията има представителства в Люксембург и Франция, а изданията й са над 40. Печалбата на групата Россел Медия е 500 млн. EUR годишно. В момента на българския пазар се разпространяват и безплатните издания – 19 минути, издавано от Бал Медиа, и За Люлин с издател Метрополис ООД. В началото на март беше преустановено издаването на Градски вестник – безплатния всекидневник на Икономедия, който стартира през октомври миналата година в 100-хиляден тираж.
През тази година амбициозен старт беше даден и на безплатния вестник Новините днес. Той започна да излиза през април. Негов главен редактор е бившият издател на вестниците Монитор, Телеграф и Политика Петьо Блъсков. Явно тази формула не се оказа печеливша, защото от началото на ноември той се продава за 20 стотинки. Изглежда, икономическата криза се отразява доста сериозно на този бизнес. Безплатният вестник Metro International прекрати дейността си в Испания заради "постоянния спад на рекламите", загуби от 5 млн. лири и над 80 работни места. Metro International е шведска медийна компания и има издания в 20 страни по света.

Стр. 19

Leave a Reply