Безплатната телевизия в САЩ може да умре

в. Пари | 2010-01-12

Създаването на добри програми е скъпо и вече не може да се финансира единствено с приходи от реклами

Безплатната телевизия в САЩ е на път да изчезне. Причината е липсата на достатъчно приходи от реклама, чрез които да се издържат телевизиите. Повече от 60 години телевизионните компании в Америка излъчват новини, спортни събития и развлекателни програми безплатно, като печелят от реклами. Този модел обаче може би няма да работи още дълго. Бизнес моделът се оспорва от Ей Би Си (ABC), Си Би Ес (CBS), Ен Би Си (NBS), Фокс (Fox) и местните телевизионни станции.
Потърпевши
Кабелните телевизии и интернет привлякоха част от аудиторията на безплатната телевизия и значително намалиха приходите й. Рецесията доведе до още по-силно понижаване на постъпленията от реклами. Промените ще засегнат домакинствата в цялата страна и вероятно ще означават по-високи сметки за кабелна или сателитна телевизия. Причината е, че телевизионните компании и местните станции искат от платените телевизионни оператори като Комкаст (Comcast) и Дайрект Ти Ви (Direct TV) по-високи такси за правото да показват медийните продукти.
Промени
Може би още през следващите години телевизионните компании ще ограничат предаваните безплатни емисии. Вместо това те биха могли да се превърнат в кабелни канали, което ще доведе до края на безплатната телевизия – такава, каквато американците я познават от 40-те години на XX век. Създаването на добри програми е скъпо и вече не може да се финансира единствено чрез приходи от реклами, заяви Рупърт Мърдок, собственик на телевизия Фокс. Това стана на събрание на акционерите през есента на миналата година.

Стр. 19

Leave a Reply