БГ рекламата в нов обръч от фирми

в. Банкер | Цветомира ЛИЧЕВА, Стефан САВОВ | 15.10.2011

Държавата продължава да дава милиони за клипове, филми, брошури и международни изложения, за да "изтупа" имиджа си

Лятото си отиде, морските курорти опустяха, а на зимните още не им е дошло времето, но рекламата на възможностите за почивка в България продължава да "работи". Или поне така се опитва да ни убеди Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, подготвяйки се в края на октомври да даде над половин милион лева за тази цел. Ефектът от рекламирането ни може и да е спорен, още повече след историята с "Алма тур", само че има едни пари, заложени за него, и чиновниците явно са решили да ги похарчат до стотинка.
Да не забравяме, че в края на септември икономическото министерство вече обяви обществена поръчка за изработването на серия рекламни филми за промоцията ни като атрактивна целогодишна туристическа дестинация. Стойността й е 660 хил. лв., а срокът за изпълнение – седем месеца. Така на практика клиповете ще са готови в началото на следващия туристически сезон, което до голяма степен ги обезсмисля, тъй като повечето чуждестранни туристи планират отпуските си още от предишната година.
Иначе, общо за реклама на страната през 2011-а са предвидени 34 млн. лева. По-голямата част от тях – 26 млн. лв., са по линия на оперативната програма "Регионално развитие", а останалите 8 млн. лв. идват от държавния бюджет. С тези средства се финансират участията на международни туристически изложения и национални форуми, презентации, пресконференции, семинари, журналистически турове и посещения на снимачни екипи, медийна реклама във вестници и телевизии, външна реклама, електронен маркетинг и др.
Проверка в регистъра на обществените поръчки показва, че от януари насам икономическото ведомство е обявило процедури за близо 10 млн. лева. По-интересното обаче е, че голяма част от поръчките се печелят от едни и същи фирми. Става въпрос за собствениците на шепа отбрани рекламни и пиар агенции, на които държавата плаща сериозни суми. Доказателство за това е търгът на министерството през юли за изграждането на нашия щанд на туристическите изложения в Лондон, Берлин, Киев и на двата форума в Москва. В надпреварата за 1.38 млн. лв. се включиха пет фирми – "Арка ЛТД", "Експо дизайн", "Експо вижън", "Стройтек" и "Юрапел комюникейшънс", които всъщност са и основните печеливши през последните години. Този път спечели "Арка ЛТД", като за труда си компанията, чиито собственици са Димитър Гачев, Марина Гачева и Саво Вълчев, е прибрала над 1.26 млн. лв., и то само за строителството на щандовете. За проектирането им е платено отделно на "Юрапел комюникейшънс" и "Експо вижън".
В края на март последните две фирми, заедно със "Стройтек", "Експо груп" и "Фернет България", се "бориха" за направата на българския щанд и на най-голямата румънска туристическа борса – TTR, в Букурещ. При обявяването на малката обществена поръчка възникна скандал, тъй като със заповед на икономическия министър Трайчо Трайков бе даден срок от един ден за подаване на офертите. Впоследствие от ведомството обясниха, че е станала техническа грешка и времето беше удължено на четири работни дни. Още по-странното бе, че единствено въпросните дружества са получили покани за участие в търга. В крайна сметка за победител бе определено "Юрапел комюникейшънс" с предложена цена от 46 хил. лв. без ДДС. То има още над десет договора с различни държавни институции като Министерския съвет, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и това на труда и социалната политика. През 2008-а и 2009 г. фирмата е спечелила пет поръчки и на Държавната агенция по туризма за проектиране и изграждане на рекламни щандове. Според Търговския регистър собственик на "Юрапел комюникейшънс" е "Триас холдинг" АД, управляван от Илиана Неделчева-Димитрова и 19-годишната Божана Димитрова.
В средата на май Министерството на икономиката "задели" над 850 хил лв. за изготвянето и разпространението на рекламни сувенири. Парите са от оперативната програма "Регионално развитие", а обществената поръчка бе разделена в 32 позиции. Става дума за хиляди чадъри, луксозни стенни календари, химикалки, тениски, часовници, значки…, които би трябвало да накарат чужденците да си спомнят с умиление за България и да дойдат на почивка отново у нас. Впечатление в случая прави, че изработването на по-голямата част от сувенирите бе поверено на консорциума "Виделла"с управител Люба Медарова, в който участват "Корделла" ЕООД и "Вирус Креатив Студио" ООД, и на обединението "Ламбаджиев – Фатум"с управител Бойко Ламбаджиев, в което влизат "Ламбаджиев Стандарт" ООД и "Фатум" ООД. Интересното е, че Ламбаджиев не печели за пръв път обществена поръчка на икономическото ведомство за рекламни брошури. През 2010-а за имиджова диплянка "България", представяща страната като "дестинация със съвременни курорти, богато културно-историческо наследство, съхранена природа и разнообразни туристически възможности", "Ламбаджиев Стандарт" е взело 360 хил. лева. Фирмата на въпросния бизнесмен явно е много добра в рекламната дейност, тъй като през последните две години е била наета общо осем пъти от различни държавни и общински структури. От сключен договор със социалното министерство тя е прибрала и близо 11 хил. лв. без ДДС, за да осигури публичност на схемата "Подкрепа за осигуряване на подходяща и ефективна инфраструктура на бюрата по труда, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали". Дружеството се е занимавало и с отпечатване на различни материали по поръчка на Народното събрание, от което е спечелило около 20 хил. лева. Негови клиенти са били още Националният център за информация и документация, Агенцията по заетостта, община Несебър и други.
Заслужава си да се отбележи съдбата и на друга поръчка за изготвяне и разпространение на нискобюджетни рекламно-информационни материали, за която Министерството на икономиката и енергетиката е предвидило впечатляващата сума от 2.1 млн. лева. Тя беше обявена на 28 април и е разделена на 13 части за популяризирането на различните видове туризъм. На 16 август министерството взе решение за победителите, което обаче бе обжалвано пред Комисията за защита на конкуренцията от "Софпринт груп", "Маг адвъртайзинг", консорциума "Дакс и партньори" и споменатата вече "Юрапел комюникейшънс. С аргумента, че "забавянето на поръчката ще се отрази негативно по отношение на намаляване на приходите от туризъм, както и ще повлияе на благосъстоянието на заетите в бранша" от ведомството на Трайчо Трайков настояха за нейното предварително изпълнение и на 8 септември получиха благословията на КЗК. Само че пренебрегнатите кандидати обжалваха решението пред Върховния административен съд, който в началото на тази седмица отмени определението на антимопоноплната комисия, и отхвърлят искането на икономическия министър за допускане на предварително изпълнение на решението от 16 август.
Не бива да пропускаме и още една спорна стъпка на ресорното ведомство. За изработването на пуснатия в края на септември нов туристически сайт www.bulgariatravel.org бяха похарчени 2 млн. лева. Но след като се разбра, че страницата заблуждава туристите с абсурдни грешки за разположението на забележителностите ни, чиновниците решиха да търсят фирма, която да я доразвие. Намериха я в лицето на обединението "България Травъл 2010", в което влизат "Медиа планинг груп", "Сиенсис" и "Скрийн брадърс", срещу цена от… 1.46 млн. лв. без ДДС.
За капак на всичко бе обявена още една поръчка за 3.58 млн. лв. с ДДС, която пък да популяризира самия сайт www.bulgariatravel.org. Парите са осигурени по оперативна програма "Регионално развитие", а срокът за подаване документи изтече на 26 септември. Компанията, която спечели, ще трябва да осигури "публикуване на 20 рекламни банера на предни позиции в 20 туристически портала и сайта, реализация на две игри с награди и създаване и разпространение на осем електронни бюлетина".
Остава да се надяваме, че харченето на милиони наистина спомага за привличането на повече туристи. Иначе ще излезе, че от рекламите на България печелят само фирмите, които се занимават с тях.
***
Според официалната информация на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма отдавна не сме се радвали на толкова добри приходи от туризъм по Черноморието като тази година. Постъпленията за първите осем месеца са малко над 1.544 млрд. евро, което е 5.2% ръст спрямо същия период на 2011-а.
Дали това обаче се дължи на подобреното качеството на услугите в популяризирането на страната ни като топдестинация за културен, морски, планински, селски, СПА и екотуризъм? От години България е известна като рая на евтиния алкохол, забавленията, дискотеките и липсата на почти всякакъв контрол. Неслучайно голяма част от туристите са млади хора между 18- и 30-годишна възраст, които, меко казано, рядко отскачат, да речем, до Царевец. Между другото най-голям този път е ръстът на летуващите от Русия, Македония, Сърбия и Украйна.

Стр. 1,23

One Response to “БГ рекламата в нов обръч от фирми”

  1. Daniela Karabova Says:

    Тая Илиана Неделчева е голям мошеник. Хората, които работиха във нейните “фирмички” още си чакат парите. Каква е тая държава и няма ли кой да вкара такива като нея както и мъжа и (на който му сложи рога) Николай Димитров в затвора? За какво е тая статия и какви са последиците след нейното написване???
    Вместо тая шматка Илиана да си развява гъза по Австрия и да слага рога на мъжа си, да съберат малко доказателства за всичките нарушения, които тя и фирмите и са извършили и да я пратят в Сливенския. Освен това трябва да и се отнеме и имуществото, придобито по незаконен ред с незаконни пари. Абе голяма държава сме – няма що. Но съм сигурна, че ще си намери мястото както Илиана, така и Николай и всички покрай тях…

Leave a Reply