Би Би Си уърлд сървис съкращава 650 работни места

в. Класа | 27.01.2011

 

Спестяванията на стойност 50 млн. се пренасочват за международните служби

 

Би Би Си уърлд сървис обяви намерението си да пристъпи към съкращаване на 650 работни места, което е близо 25% от работната сила. Безпрецедентните стъпки за съкращения на персонала се предприемат заради стремежа на корпорацията да реализира спестявания на стойност 50 млн., които да пренасочи към международните си дейности.
Сред кризисните мерки, които ревизират дейностите на Би Би Си, е и прекратяването на излъчването на чужди езици – албански, македонски, португалски, за Африка и сръбски. Закрива се и службата, която излъчва на английски за Карибския регион, и спират излъчванията на къси вълни на радиопредаванията. Очаква се да бъдат направени съкращения и в арт направленията и продуцирането.
Съветът по изкуствата ще бъде принуден да откаже около 600 подадени заявления за дългосрочно финансиране, Би Би Си е с намален бюджет в размер на 16% за период до 2014 година, като ограниченията бяха наложени в рамките на цялостните мерки на правителството за съкращаване на разходите и оптимизация на ресурсите.
Директорът на световните новини на Би Би Си Питър Хорокс заяви: "Съкращенията няма да засегнат отделните информационни услуги или програмите. Предприемаме тези действия заради необходимостта от икономии. Поради мащаба на съкращенията на BBC World Service за конкретни информационни направления ние ще съсредоточим усилията си в езиковите служби, които имат най-силно стратегическо влияние и покритие.
С последните съкращения общият брой на загубилите
работните си места в корпорацията достига почти 1000. Още редукция на човешки ресурс предстои да бъде направена и в други подразделения в корпорация Би Би Си заради съкращенията на целия бюджет.
От своя страна Националният съюз на журналистите в Обединеното кралство призова народните представители да инициират спешно преразглеждане на правителствените промени, за да не бъдат допуснати "непоправими щети" на Световната служба.
В писмо до председателя на Комисията по култура, медиите и спорта в британския парламент Джон Уитингдейл, представители на NUJ посочват, че "е нужна битка в защита на съществуването на наложил се стил в журналистиката, който донесе надежда на милиони хора по целия свят".
"Ако бъдат реализирани, тези съкращения ще доведат до една трагедия", заявяват профсъюзните лидери в писмото. "Надяваме се, че парламентът ще окаже пълна подкрепа и ще спре това посегателство."
Междувременно журналистите от World Service и техническите екипи обявиха, че ще проведат мирни протести – "бдение", пред входа на Bush House, където се помещава управляващият мениджмънт на корпорацията.
Би Би Си ще поеме финансирането на World Service след завършването на срока на действие на сега действащия финансов договор през 2014 г., което е едно от условията на променените клаузи на лицензията, успоредно със задължението корпорацията да направи 16% съкращения на финансовите си разходи за период от шест години.

Стр.15

 

Оригинална публикация

Leave a Reply