Би Би Си закрива част от сайта си и две радиа

в. Монитор | 2010-02-27 

Целта на мярката била да се отстъпи място на конкурентитеКорпорацията и разходите є вече били прекалено раздути

Британската радиотелевизионна компания Бритиш бродкастинг корпорейшън – Би Би Си, възнамерява да закрие половината от електронния си сайт, да намали разходите за външни програми от САЩ и да затвори две радиостанции, за да намали обема си и да отстъпи място на конкурентите си. Това съобщи в електронното си издание в. "Таймс" под заглавие: Би Би Си обяви края на ерата на експанзията.
Очаква се идния месец генералният директор Марк Томпсън да обяви тези промени, както и че корпорацията, финансирана чрез лицензионни такси на стойност 3,6 млрд. лири годишно, е станала прекалено голяма и трябва да се свие, за да отстъпи на конкурентите си пространство да развиват дейността си. В стратегическия си доклад Томпсън ще обяви и съкращаване на персонала с 25%, както и бюджетни съкращения за заплати. Правата за излъчване на спортни предавания ще бъдат намалени до 8,5% от годишните такси за радио и телевизия, чрез които се финансира Би Би Си. Ще бъдат затворени и цифровите радиостанции Сикс мюзик (6 Music) и Ейжън нетуърк (Asian Network), както и тийнейджърските програми Ай Ти Ви (ITV) и Ченъл фор (Channel 4). Остава обаче Би Би Си три (BBC Three), насочена към възрастовата група от 16 до 35 години. Филиалът й Би Би Си уърлдуайд (BBC Worldwide) ще трябва да се съсредоточи в дейността си в чужбина.
Докладът предстои да бъде разгледан от управителния съвет на Би Би Си, като основната цел на промените е да се отстъпи място на конкуренцията, която е силно засегната от спада на постъпленията от реклами заради рецесията, отбелязва "Таймс". Според изданието докладът цели да покаже на едно бъдещо консервативно правителство, че Би Би Си е в състояние сама да се регулира без външна намеса.
Консервативната партия, която според допитванията се очертава победител на следващите парламентарни избори, е традиционно по-враждебно настроена към Би Би Си от съперниците й лейбъристи, отбелязва АФП. Според някои информации тя планира да замрази потребителската такса за финансирането на Би Би Си.
В същото време по данни на Националната одиторска служба, цитирани от в. "Дейли телеграф", развитието на Би Би Си закъснява с четири години от плана в резултат на
"слабо управление" и недобро планиране
като бюджетът й е нараснал спираловидно до 1 млрд. лири. Би Би Си е похарчила "шокиращата" сума от 110 млн. лири за обновяване на сградата си, а още 188 млн. лири са похарчени за шотландската централа на Би Би Си в Глазгоу, което надхвърля бюджета с 66 млн. лири, отбелязва изданието.
***
текст под снимка: Очаква се генералният директор Марк Томпсън да обяви промените в Би Би Си идния месец.

Стр. 41

Leave a Reply