Би Ти Ви: “Булсатком” ни налага ценова дискриминация

в. 24 часа | 03.01.2013

Абонатите на “Булсатком" вчера не гледаха нито новини, нито която и да е програма на Би Ти Ви.

Абонатите на "Булсатком" не получават сигнала на седемте канала на "Би Ти Ви медия груп", след като телевизията и сателитният оператор все още нямат подписан договор за 2013 г.
"Булсатком" не предприема ефективни действия за добросъвестно договаряне с "Би Ти Ви медия груп". Доставчикът продължава да налага безпрецедентна ценова дискриминация на Би Ти Ви, въпреки че цената на каналите на Би Ти Ви е изцяло съобразена с пазарните условия и себестойността на програмното съдържание.
Като злоупотребява с пазарната си мощ и над 35% пазарен дял, "Булсатком" изнудва медията с непазарни цени, а в същото време предлага по-добри условия на други български канали с многократно по-нисък аудиторен дял.
Общата пакетна цена на седемте канала на "Би Ти Ви медия груп" реално не е променена спрямо миналата година и е значително по-ниска от цената, която "Булсатком" плаща за единичен български канал с многократно по-слаба гледаемост в сравнение с всеки от каналите на "Би Ти Ви медия груп". "Булсатком" отказва конструктивни преговори и диалог с медията и продължава да не заплаща дължимите значителни суми на "Би Ти Ви медия груп". Същевременно са ощетени и абонатите на оператора, предплатили пакетите, съдържащи каналите на Би Ти Ви, тъй като "Булсатком" не им осигурява достъп до тях.
Също толкова негативен е ефектът върху зрителите и от некоректното отчитане на реалния брой абонати от страна на "Булсатком" към Би Ти Ви. Операторът събира в най-кратки срокове такси от всички свои абонати и не само че не плаща на медията в договорените срокове, но и декларира по-малък от реалния брой зрители. Така ощетява възможностите на телевизията за инвестиции в ново и качествено съдържание, а оттам – и самите зрители, които плащат именно за съдържанието, а не за преносната мрежа.
Независимо проучване на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) потвърждава системната некоректна практика на кабелния оператор, а калкулация на медията сочи, че загубите за последната година се равняват като стойност на продукционния бюджет на най-малко два нови български сериала. С това "Булсатком" ограничава развитието както на българската култура, така и на творческия потенциал на нацията в областта на филмопроизводството, се казва в официалното съобщение на телевизията.
"Компанията спря сигнала поради изтичане на действащия договор и едностранното му прекратяване от медийната група. Въпреки усилията на сателитния оператор да постигне нова договореност с приемливи за абонатите си условия до споразумение към момента не се е стигнало", обясниха от "Булсатком".
"Булсатком" пусна съобщение на екраните на абонатите си, че ще им бъде приспадната сума от таксата като компенсация, че няма да излъчват Би Ти Ви. А малко по-късно добавиха, че ще помогнат на абонатите си да настроят телевизорите за приемане на каналите на медийната група ефирно чрез антена.
В петък от телевизията подадоха сигнал за спора с оператора до еврокомисаря за новите технологии и заместник-председател на ЕК Нели Крус.

Стр. 1, 23

Leave a Reply