“Би Ти Ви Екшън” дава честотите си на Би Би Ти

в. 24 часа | 13.01.2011

Под ново име и с друг начин на разпространение ще се появи на 22 януари Про.БГ. На този ден тя ще тръгне като "Би Ти Ви Екшън", а от началото на декември вече не се излъчва ефирно, а само по кабел и сателит.
Няма друг случай в българската тв история една телевизия сама да се откаже от националните честоти, както направи Про.БГ. Всички канали искат безплатния ефир, защото за него се борят и повече реклами, тоест идват повече пари.
Затова и Би Би Ти е поискала една част от свободния вече ефир, който на практика е съвкупност от много честоти, казаха от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).
.Достатъчен ни е националният ефир на Би Ти Ви. Имаме и софийския ефир на "Би Ти Ви Комеди", който беше на Джи Ти Ви", обясниха пиарите на медията. Според източници от Би Ти Ви ефирното разпространение е доста скъпо и трудно се изплаща, затова ръководството е решило да го спре.
Така Про.БГ връща една част от честотите в КРС. Те са дадени по Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), но с уговорката, че ще се ползват до момента, в който ефирът ще е нужен за цифровизация. Получени по този ред, честотите не могат да се прехвърлят на друга медия, обясни шефът на СЕМ Георги Лозанов.
С останалите обаче това е възможно да се случи, тъй като са дадени по параграф 9а от ЗРТ. Според него телевизиите получават временни честоти до обявяването на конкурс. Точно те могат да бъдат прехвърляни на други лица и медии. Между другото параграфът 9а е изключително стар и е в допълнителни разпоредби към медийния закон, според които се очакваше още преди години да бъде направен конкурс.
Преди известно време обаче КРС прекрати конкурсите за аналогови честоти с обяснението, че са нужни за цифровизацията. Тя според последното решение на Министерския съвет ще стане през 2015 г.
"През следващата седмица СЕМ ще решава дали ще дадем честотите на Би Би Ти. Преди това ще се срещнем с КРС, защото комисията е органът, който се занимава с ефира. Ние отговаряме за програмата", каза Лозанов. СЕМ и КРС не са длъжни по закон да спазват волята на прехвърлителя, казват юристи. "Като институции – блюстители на плурализма в медиите, е време да обявят конкурси за свободните честоти. Така наречените временни разрешения са абсолютно незаконни, срокът им отдавна е изтекъл", обясни медиен съветник. Презумпцията е, че след като медията няма нужда от честотата, значи е отпаднало временното основание за ползването й.
"Няма нищо ново при нас. Досега всичко си е както преди", каза Драгомир Владов, програмен директор на Би Би Ти. Медията има ефир в София, а в страната се разпространява по кабел и сателит. Ако вземе честоти, с които да покрие 50% от държавата, ще може да бъде качена на мултиплекс и да се излъчва цифрово, без да се явява на конкурс.

Стр. 24

Leave a Reply