Би Ти Ви може да спре сигнала за “Булсатком”

в. Труд | 27.12.2012

Четири кабелни оператора имат предизвестия за прекратяване на преизлъчването

Преговорите между Би Ти Ви и "Булсатком" за сключването на нов договор за преизлъчване продължават в последните работни дни на годината – днес и утре. Ако не се стигне до споразумение, има опасност отново телевизията да прекрати едностранно сигнала на своите канали към сателитния оператор и така да остави близо 1 млн. домакинства без най-гледаните тв програми, споделиха пред "Труд" отлично информирани източници.
Старият договор с "Булсатком" изтича на 31 декември, но това не означава, че сигналът на Би Ти Ви ще спре незабавно след новогодишното приветствие на президента Росен Плевнелиев. По-вероятно е телевизията да изчака и последния почивен ден – 1 януари, преди да предприеме такива действия, казаха запознати. Засега Би Ти Ви не е склонна да прави отстъпки в преговорите, що се отнася до условието програмите й да бъдат продавани в пакет, а не поотделно. Нещо повече, от медията ще поискат "Булсатком" да обявят ясно реалните си абонати, защото според Би Ти Ви цитираните от тях числа са силно занижени. Така "Булсатком" си спестява плащането на такси, твърдят от най-рейтинговата телевизия.
Междувременно Би Ти Ви ще прекрати едностранно сигнала към редица малки кабелни оператори, чиито договори за преизлъчване изтичат на Нова година и те са заявили, че няма да подпишат нови при новите финансови условия. Четири оператора, членове на Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори, вече са получили предизвестия от Би Ти Ви, че сигналът към тях ще бъде спрян от Нова година. И те обаче ще водят преговори до последно.
В 3 ч сутринта на 22 декември Би Ти Ви спря едностранно сигнала на своите канали към "Булсатком". Мотивът – неизплатени дългове и липса на споразумение за нов договор след 1 януари 2012 г. "Сигналът ще бъде възобновен след погасяване на задълженията на "Булсатком" към Би Ти Ви Медия Груп и успешното финализиране на преговорите с оператора за излъчването през 2013 година", казаха от телевизията.
Оттам се оплакаха, че операторът е цензурирал новинарските им емисии от предния ден, в които съобщават за претенциите си към него. За да компенсират абонатите си, "Булсатком" пуснаха безплатно филмовите канали от скъпите пакети за всички абонати. Операторът твърди, че новите цени на Би Ти Ви биха довели до драстично покачване на таксите за абонатите.
Ден по-късно представители на Асоциацията на потребителите на телекомуникационни услуги обявиха, че са изпратили писмо до еврокомисарката по новите технологии Нели Крус с информация за нелоялна търговска практика от страна на Би Ти Ви.
В 16 ч на 23 декември Би Ти Ви възстанови сигнала към "Булсатком" "заради верните наши зрители".

Стр. 7 

Leave a Reply