Би Ти Ви отново без конкуренция

в. Труд | 22.07.2011

Бехлюл, Бихтер, Нихал, Аднан… Хиляди българи цяла пролет бършеха сълзите си пред телевизорите заедно с героите от турския сериал „Забраненият плод". Сапунката се оказа лидерът в класацията за най-гледаните 50 продукции у нас за първите 6 месеца на годината според данните на агенция ГАРБ. Всичките позиции в списъка са заети от предавания и филми, излъчвани по Би Ти Ви.
Какви са причините за безапелационната окупация на телевизията на Роналд Лаудер в Топ 50? Една от тях е, че програмата на Би Ти Ви не се променя често и така зрителят може да гледа любимите си сериали или предавания в определен ден и час. Освен това телевизията продължи да залага на турските драми, инвестира в два сериала собствено производство и направи единствения праймтаймов сезонен формат в ефира „Лорд ъф дъ шефс". От доста време медията е монополист сред тв комиците с изключение на „Шоуто на канала" (БНТ) смешните предавания отсъстват от ефира на конкуренцията. А кой не обича да се смее пред телевизора.
Въпреки че са от години в ефира на Би Ти Ви, и „Шоуто на Слави", и „Комиците" продължават да държат стабилна аудитория. Историите със Сашето, Ванката и проф. Коста Тазобедрев, разигравани от Любо Нейков, Кръстьо Лафазанов и компания, са провокирали интереса средно на 1,54 млн. зрители всеки петък през първите 6 месеца на годината. Аудиторията на шоуто дори леко се е покачила спрямо м.г., когато "Комиците" са гледани средно от 1,41 млн. души на издание.
Още по-дълго присъствие имат Слави, актьорите и "Ку-ку бенд" в ефира на Би Ти Ви. Но интересът към това, което те правят всяка вечер (въпреки плахите опити да бъдат конкурирани от Иван и Андрей по Нова тв и от Денис Ризов по БНТ), не се топи, отчитат от ГАРБ. "Шоуто на Слави" е гледано средно от 959 000 ; души всеки делник през първите 6 месеца. За м.г. редовите издания на предаването не са в Топ 50, но там границата за най-гледаните продукции е от 1,006 млн. зрители заради Световното първенство по футбол, което накара всички да седнат пред екрана.
Бехлюл, Бихтер, Нихал, Аднан… Хиляди българи цяла пролет бършеха сълзите си пред телевизорите заедно с героите от турския сериал "Забраненият плод". Сапунката се оказа лидерът в класацията за най-гледаните 50 продукции у нас за първите 6 месеца на годината според данните на агенция ГАРБ. Всичките позиции в списъка са заети от предавания и филми, излъчвани по Би Ти Ви.
Какви са причините за безапелационната окупация на телевизията на Роналд Лаудер в Топ 50? Една от тях е, че програмата на Би Ти Ви не се променя често и така зрителят може да гледа любимите си сериали или предавания в определен ден и час. Освен това телевизията продължи да залага на турските драми, инвестира в два сериала собствено производство и направи единствения праймтаймов сезонен формат в ефира "Лорд ъф дъ шефе". От доста време медията е монополист сред тв комиците с изключение на "Шоуто на канала" (БНТ) смешните предавания отсъстват от ефира на конкуренцията. А кой не обича да се смее пред телевизора.
Въпреки че са от години в ефирана БиТиВи,и "Шоуто на Слави", и "Комиците" продължават да държат стабилна аудитория. Историите със Сашето, Банката и проф. Коста Тазобедрев,
Сезонът на сериалите
Самата Би Ти Ви обяви пролетта за "сезона на българските сериали". Въпреки че на практика пусна само едно ново заглавие – "Столичани в повече", и продължи вече познатия от миналата есен "Стъклен дом".
Рекордът от 1,814 млн. зрители, гледали средно 23 серии от турския сериал "Забраненият плод", обаче така и не беше разбит от "Столичаните". Комедийният сериал за кметските интриги в софийското село Извор дишаше във врата на турската сапунка и дори успя да излезе начело в месечните класации за март, април и май по гледаемост. За първото полугодие всяка сряда кавгите между "столичните" фамилии Лютови и Чеканови са събирали средно по 1,805 млн. почитатели. Десетте епизода от родната действителност обаче са изпреварили останалите 109 серии от "Забраненият плод", излъчвани в делник от 20 ч. И все пак целта родното производство да детронира турските сапунки окончателно – остава за есента.
През първите 6 месеца още един турски сериал в най-гледаното време спечели българите – "Златната клетка" се е класирал на 21 -ва позиция в Топ 50 с над 1,14 млн. фенове.
Къде са другите?
Какво става с конкуренцията? Нова тв за първи път от години се отказа от запазената си марка "Биг брадър" за пролетта, като експериментира с мултикултурния проект "Метрополис" и патриотичната игра "Аз обичам България". Вместо на сапунки, снимани край Босфора, Нова тв заложи на заглавия от САЩ като "Д-р Хаус". Интересът към смахнатия доктор през последния тв сезон (от септември 2010 до май 2011 г.) отвъд океана обаче спада с 22%, отчита Ройтерс.
БНТ също пусна нови продукции, сред които са политическият проект "Обещанието", предаването за млади учени"Красива наука" и вечерното шоу "Денис и приятели", но в действителност единственият сериозен коз в ръцете на Вяра Анкова се оказа криминалният сериал "Под прикритие". Той обаче не проби в Топ50 за шестмесечието.
Вечните шлагери
Друго, което би могло да обясни защо в Топ 50 има само продукции на Би Ти Ви, е инерцията на зрителите. Веднъж изгледали новините по този канал, те остават и на филма след него. Това най-вероятно е една от причините филми, навъртели поне петилетка живот, да се наредят в челната десетка на класацията. Екшънът на колела "Транспортер 2" (2005) и комедията "Деца на килограм" (2003) например са обирали около 1,5 млн. от зрителите.
Сред най-гледаните 50 продукции са и още по-стари заглавия като "Маската на Зоро" (1998) и "Легенди за страстта" (1994). Вероятно хората са искали да затвърдят познанията си или по другите канали са давали още по-стари филми.

Стр. 19

Оригинална публикация

Leave a Reply