Би Ти Ви с ръст на приходите от реклама, БНТ губи

www.trud.bg | 19.08.2011

Гигантски ръст на рекламните приходи бележи медийната група на Би Ти Ви от началото на годината. Данните са на агенция “Би медиа консултант”. Ръстът е по-малък за лидера Би Ти Ви (13%) и впечатляващ за нишовите канали Би Ти Ви Синема (399%), Би Ти Ви Комеди (201%) и Би Ти Ви Екшън (82%). От телевизията обясняват добрите резултати със силното програмно съдържание и добре обмислената политика на продажби. Всъщност ръстът на нишовите канали се дължи на новата рекламна политика на Би Ти Ви да ги продава в пакет. Условието е минимум 10% дял от общата инвестиция в групата да бъде вложена в тези по-ограничени по аудитория канали. Рекламодателят може да избира дали да използва всичките програми или само част от тях.
Нова телевизия губи приходи, сочат данните от официалния мониторинг. За сметка на това останалите канали в групата на Ем Ти Джи – “Диема”, “Диема 2” и Нова спорт (без “Диема Фемили”) отбелязват ръст, макар и малък.
Според медията обаче каналите в групата не бива да се разглеждат като отделни носители, тъй като се продават в пакет.
Във финансовия отчет на Ем Ти Джи за второто тримесечие на 2011 г. компанията отбелязва 15% спад на продажбите от началото на годината досега. Финансовите специалисти от групата го обясняват с лошото състояние на целия пазар у нас и ниските цени за реклама. В същото време на всички други пазари в Централна и Източна Европа, на които фирмата присъства (Чехия и прибалтийските държави), Ем Ти Джи бележи ръст на продажбите.
Обществената БНТ бележи голямо понижение спрямо първото шестмесечие на 2010 г. – 62%. Има значителна разлика между дела на зрителската аудитория, който БНТ постига с програмата си, и резултатите от продажба на рекламно време. Обществената телевизия привлича и по-различен тип рекламодатели. Докато рекламните компании, които инвестират най-много пари в Би Ти Ви и Нова тв, са предимно фирми за бързооборотни стоки, то най-големите рекламодатели в БНТ са банки и застрахователни компании.
Компаниите предпочитат по-ниските цени за реклама, които предлагат частните тв. В БНТ има ограничение за продажбата на рекламно време – то е 15 мин на денонощие и 5 мин в праймтайма. Затова тя не може да си позволи конкурентните цени на Би Ти Ви и Нова тв, които освен че излъчват по 12 мин реклама на 1 час, имат и възможностите на допълнителните канали.

Оригинална публикация 

Leave a Reply