Big Brother Family: Камък в блатото

в. Седмичен Труд | Емилия ДИМОВА | 2010-03-24 

Рекорден брой участници влязоха в новия сезон на предаването

"Мъжът и жената сключват брак, защото поотделно и двамата не знаят какво да правят със себе си" – наблюдението е на Чехов и е написано върху колона в хола на Къщата, украсена с мъдри мисли на знаменити умове. Избирам го, защото повечето от двойките в биг брадърския дом се захванаха да го доказват още с влизането си в него. Новият сезон на предаването започна по правилата на "добрия, смешния, готиния, обсъждания, скандалния Биг Брадър", както го определи новият /стар/ водещ на предаването Ники Кънчев. Ще бъде нещо ново и за историята на шоуто, стартирало в Холандия през 1999 г.
Всяка страна прави свои промени във формата и родният принос досега се измерваше с факта, че миналогодишното издание беше със социална насоченост и благотворителни каузи. За първи път участниците са двойки, при това някои – с деца. "Всяко едно семейство мечтае или се оправдава, че е нещастно, защото няма кола, жилище, пари, а впоследствие се установява, че щастието е доста по-сложно от това да ги имаш в наличност", каза Нико Тупарев, един от продуцентите. За него и останалите членове на екипа Биг Брадър е социален експеримент, който ще даде отговори на много задавани или премълчавани въпроси за нашето общество. Като този: защо 80 процента от българските семейства мислят, че ще са по-щастливи с друг партньор. Или: защо домашното насилие е така разпространено у нас. " С игри и различни похвати на Биг Брадър ще се опитаме не да развалим семействата в Къщата, а да свалим социалната им маска, която те носят. Няма да ни е лесно и ще ни обвиняват, че сме лоши, но вярвам, че всеки ще научи много неща за себе си, гледайки предаването", казва Тупарев.
"Едно от нещата, които, надявам се, ще покажем, е това, какво разделя и какво събира един мъж и една жена, когато любовта изчезне – допълва колегата си другият продуцент Николай Николов. – Обект на нашия интерес ще бъде и вечната тема за парите в семейството, кой от двамата разпределя бюджета, за какво харчи мъжът, за какво – жената."
Зрителите ще могат да изразяват персонално отношението си към мъжа и жената във всяка двойка, така че да се разбира заради кого от двамата предлагат съответната фамилия да напусне Къщата. Любопитен експеримент на екипа е заложен и чрез интернет, където са качени 19 критерия за примерно семейство – зрителят е предизвикан да избере 7-те най-важни за семейното щастие според собственото му разбиране.
Продуцентите твърдят, че никакъв сценарий не е възможен при Биг Брадър, което го прави непредсказуем не само за участниците, а и за самия екип. Но в същото време форматът предлага такива невероятни сюжети, каквито никой сценарист не може да измисли. Олга Лозанова, програмният директор на Нова ТВ, дори оприличи Бит Брадър Фемили на истински телевизионен сериал е автентичен диалог, какъвто никой досега не е успял да предложи на зрителя. "Биг Брадър отдавна се е превърнал в един социален феномен за българското общество – каза тя. -Каквото се случи в него, на другия ден се коментира така, както се коментират новините и футболните мачове. Защото освен забавление, в него има още много пластове. Ние като медия успяваме да ги раздвижим така, както камъкът раздвижва блатото. Това ще бъде и Биг Брадър Фемили -камък в блатото."

Стр. 8

Leave a Reply