Биляна Траянова, с която зрителят обикаля света

в. Всичко за семейството | Вера ДАЧЕВА | 19.09.2013

Продуцентката на туристическото тв риолити "Без багаж" отскоро осъществява новия си развлекателен и образователен проект за деца, наречен "Хариша"

От края на миналата година българската книжна поредица "Хариша" вълнува въображението на 10-11-годишните хлапета, кара ги не само да четат и с нетърпение да очакват следващото томче, но и да пътешестват надлъж и на шир по света. При това не само виртуално, както би си помислил някой, а напълно реално. Приключенската сага с издадени досега четири книги е комбинирана с игра в интернет. Участниците в нея могат да спечелят истинско пътешествие, в каквото участва петокласникът Калоян от столичното 39-о училище. Той замина за гръцки остров и се снима във филма " Хариша и тайнствения остров", заснет по четвъртата книга и излъчен по БНТ през юни.
"Хариша" е амбициозен проект на актрисата, сценаристката и тв продуцент-ката Биляна Траянова, създателка на едно от най-свежите тв предавания за туризъм "Без багаж", което върви в родния ефир вече седем години. Именно "Без багаж" е причината Биляна да започне да пише детски книги. "Когато синът ми беше на 5 – разказва тя, – преживяваше много тежко моите пътувания. Беше тъжен, вдигаше температура, а пък аз от другия край на света плачех по телефона. Когато се връщах, в желанието си да компенсирам, че толкова време ме е нямало, му разказвах по една много интересна история. Разказвах му за света и колко добър и различен може да бъде той. Тогава се роди идеята за книга. Исках да покажа на децата, че навсякъде по света хората са добри, жадни за обич и че всеки може да бъде верен приятел.
Биляна започнала да пише "Хариша" след края на актьорското риалити "Стар машин" (2012 г.), неин оригинален формат, на който е и продуцент, осъществен по ТВ7. "След като направихме финалния епизод, се почувствах напълно опустошена. Тогава за първи път разбрах какво е да си тотално изцоден от битки и негативни хора.
Писането ми помогна да се почувствам отново жива." И ето че сега книжките от поредицата са вече четири и много хора ги оценяват като явление в българската литература за деца.
Всъщност Траянова прописва още като студентка. Вероятно малцина от зрителите на "Без багаж" знаят, че младата, но успешна продупентка, е започнала професионалния си път като актриса. Дете на родители актьори, след като завършва със златен медал Русенската английска гимназия, тя кандидатства с голям ентусиазъм в НАТФИЗ. Не само че я приемат от раз, но преподавателите й Енчо Халачев и Стефан Данаилов, както и състудентите й, сред които са Влади Въргала, Силвия Лулчева и Август Попов, й предричат звездна кариера. Но се увлича по писането на сценарии за игрални филми и постепенно това я отдалечава от актьорската гилдия. Показала един от сценариите, с работно заглавие "Парче луна", на свои приятели, после на хора, които разбирали от това и така, от капацитет на капацитет, тя и сценарият й стигнали до Кан.
Там я запознали с известния американски продуцент Питър Шепърд и през 1993-а Биляна заминала за Лос Анджелис, за да работи като изпълнителен продуцент при него. Той й става първият учител, но Биляна така и не пуска корени в Холивуд и в края на 90-те се връща у дома.
По онова време у нас режисьорът Боб Мизеровски снима филма "Извън релси" (2001) с Жан-Клод Ван Дам. Търси асистент и Биляна се явява на интервю. Вземат я на работа и тя е силно впечатлена от ерудицията на Мизеровски. Той става най-сериозният й учител в големия професионализъм. Пряка последица от неговите уроци е създаването на продуцентската къща "Art Winner", която Биляна регистрира през 2002 г.
Първите й филми са туристически – за Видин и Белоградчик, за пещерата Магура, за Странджа планина с пялата й мистика и потайни кътчета. Заема се и със сериозни социални теми – наркотични и алкохолни зависимости, проблеми на хора с увреждания, детски социални домове, както и ленти за руския офталмолог и езотерик Ернст Мулдашев.
Има заснети общо 19 документални ленти. Партньор в бизнеса и най-верен неин приятел е съпругът й Валери Белчински, който е юрист. Работят и пътуват заедно, откакто през 2006г. дават старт на проекта "Без багаж".
Епизодите са замислени като туристическо риалити, в което първоначално участват известни лица, сред които например е актьорът Владо Карамазов. Впоследствие форматът търпи промени и сега всяко предаване звучи като разказ на приятели, които споделят къде са били, какво са видели и преживели. В последния сезон на "Без багаж" участвай 12-годишният син на Биляна и Валери, в кадър на живо се появяват и те двамата. Но не за да жънат телевизионна слава, а за да покажат естествено и непосредствено впечатленията си от срещата им с други земи и народи. Защото целта на тяхното риалити е да надникне зад декора на туристическата брошура.
Така зрителят сякаш пътува с тях, с "Без багаж". Впрочем за годините, през които се излъчва, предаването е завело и съвсем буквално на пътешествие над 1000 зрители чрез наградите, които раздава.
Да доставя такава радост на зрителите, за Биляна е част от добре свършената работа. Хората, смята тя, са зажаднели за позитивни преживявания. А пътуванията – със или без багаж, чрез видяното от тв екрана, не само зареждат с положителни емоции, но са и най-поучителното нещо на света, твърди тя. Защото ти позволяват да съизмериш своя живот с този на други народи и да си дадеш сметка, че благоденствието няма единствено материално изражение.
Освен сина Валери-Михаил семейството има и тригодишна дъщеричка Ангелина-Рада. Въпреки професионалните и семейни ангажименти, Биляна намира време и за благотворителни дела. Тя и съпругът й са инициатори на кампанията "Подай ръка на дете, лишено от родителска грижа". Осъществяват я от 2008 г. насам чрез сдружение "Клуб Онар Брайт" и чрез набиране на дарители са подпомогнали обучението на над 20 сираци. А от семейния си бюджет са заделяли, за да подпомогнат образованието на дете от социалния дом в Панагюрище, което било самоук художник на икони. С тяхна помощ било прието и завършило училището за приложни изкуства в Троян.
Съпричастността към проблемите на другите, осиновяването, грижата за изоставените деца, както и други човешки добродетели, са основна тема в поредицата детски книжки на Биляна Траянова, наред с изобилието от научно-популярни факти. "Така, без груба демонстрация на определена гледна точка, нашите умни деца ще имат достатъчно информация, за да си направят сами изводите защо не трябва да са егоисти и защо любовта е най-важният двигател в човешката история", убедена е Биляна Траянова.

Стр. 6 

Leave a Reply