Битката между медиите се пренесе в интернет

в. Банкер | Ангел ДАМЯНОВ | 21.09.2011

Бум на новинарските агенции и сайтове регистрира българското интернет пространство. Почти всеки месец се появяват нови онлайн медии. Докато допреди няколко години те се брояха на пръсти, сега е трудно да се установи точният им брой. Първият български информационен сайт news.bg се появи през 1998а. Следващата година стартира предшественикът на vesti.bg – netinfo. После идват агенциите "Фокус" и "БГНЕС", сайтовете "Всеки ден", "Медиапул", "Нюз Дир.бг", "Днес. Бг", "фрогнюз", "Бинюз", "Лайфнюз" и т.н. Днес новините в информационните агенции се актуализират толкова често, че дори конкурират бързината на радиото. БГНЕС и "Фокус" пускат по една новина на всеки три минути.
Непрекъснатото появяване на нови информационни сайтове, естествено, доведе до жестока конкуренция. Първата й "жертва" е най-старият български информационен сайт news.bg., който отдавна отстъпи лидерското място на "Фокус" и БГНЕС. В битката за интернет аудиторията се включиха и вестниците, като предприеха уебинвазия и пуснаха в мрежата пълното си съдържание. Повечето издания регистрират сериозна посещаемост на страниците си, показва статистиката на брояча tyxo.bg., а някои вече се изявяват и като интернет медии, тъй като публикуват новини без прекъсване.
Агенция БГНЕС работи на принципа, че информацията е ценна, когато е доставена навреме, и читателят не губи време за прочитането й. Онлайн медията разчита основно на бързината. Материалите й са кратки и имат за цел да държат потребителя винаги в крак със събитията. БГНЕС не търси контакт с аудиторията и това е причината тя да няма читателски форум. Почти същите правила важат и за другата водеща агенция – "фокус". В последно време обаче политиката й е "позитивно" избирателно отразяване на дейността на български политици и събития от страната. Заради специалното отношение към дейността на МВР и министър Цветан Цветанов често я определят като втория пресцентър на вътрешното министерство.
Информационната агенция "фокус" не е пиар агенция, а предоставя безпристрастни и безплатни новини както за читателите си, така и за телевизии, радиа и вестници, изтъква президентът й Красимир Узунов, той обясни, че по време на предизборната кампания за местна власт и президент "всички партии ще имат равни условия за отразяване на дейността им". На въпрос на "БАНКЕРЪ" какви са начините на финансиране на онлайн изданието, Узунов отговори: "Имаме много сключени договори за медийно отразяване, но нямаме нито един с настоящото правителство". Някои са сключени "директно в Брюксел" и българският кабинет не можел да влияе върху тях. Все пак при правителството на тройната коалиция "фокус" получи част от 2-те млн. лв., които бяха раздадени на определени български медии за "отразяване" на Деня на независимостта.
В края на 2009-а между "Фокус" и Съюза на издателите избухна скандал заради практиката на агенцията да разпространява срещу абонамент вестникарско съдържание под формата на пресбюлетини без съгласието им. В своя декларация издателите съобщиха, че Красимир Узунов е предложил на финансовия министър Симеон Дянков кабинетът да икономиса пари от абонаменти за вестници. Насреща Узунов щял да предоставя за министерствата "всекидневна сводка" с извлечения от печатните издания.
Във "Всеки ден" и "Медиапул" новините са с висока честота на актуализиране, а статиите са добре поднесени. Двата сайта отразяват най-важните събития в страната и чужбина, като акцентът е върху анализа им. Те предлагат форуми и форми за обратна връзка със задоволително качество. Но търсачките им са тромави, а предлаганите онлайн анкети са неинтуитивни и често изискват от потребителя преминаване на друга страница, за да гласува.
Силен ръст на посещенията отбелязва информационният сайт на най-големия български портал dir.bg – dnes.dir.bg. В момента той има над 200 000 уникални посещения дневно. През последните месеци е станала популярна и мобилната му версия. Собственикът Владимир Жеглов заяви пред "БАНКЕРЪ", че в dnes.dir.bg работи редакционен екип от десет души. "Има главен редактор, а останалите редактори дават дежурства. При описването на новините се използват бюлетините на БТА, БГНЕС, "Ройтерс" и "Франс прес"". Целта на сайта е да има повече собствени новини. Според Жеглов финансирането на медията е ясно, тъй като тя е част от една от най-големите интернет компании у нас.
Собствениците на медиите със свободен достъп не пожелаха да разговарят за начините си на финансиране. Изработката и пускането на новинарски сайт излиза между 8000 и 10 000 лв., а месечната издръжка на екип от шест-седем журналисти, офис и подпомагащ персонал от четири души е около 20 000 лева. Същестуват новинарски агенции, които с години нямат приходи от реклама, но въпреки това успяват да покрият задължителните си месечни разходи. Съмненията, че се използват за черен PR и разпространение на клеветническа информация, се засилват от факта, че без да имат приходи, някои дори купиха други онлайн медии.
Николай Бареков, който до неотдавна ръководеше Bnews.bg, отказа да коментира тези въпроси с мотива, че като шеф на публицистиката на телевизия TV7 не се занимава с онлайн медията. "Съпругата ми е изпълнителен директор. В момента тя е в чужбина. Като се върне в България, се обърнете към нея", каза Бареков. Коментар отказа и шефът на сайта "Всеки ден" Мирослав Боршош. Владимир Жеглов пък отбеляза, че твърде често собствениците на онлайн изданията имат страничен бизнес, откъдето идва финансирането. "Спорен е въпросът дали медиите подпомагат другия бизнес на издателите. Съществуват случаи, в които на практика те пречат, каквато е ситуацията със Сашо Дончев и в. "Сега", подчерта той. Подобна била ситуацията и при един от новите собственици на "Труд" и "24 часа" Огнян Донев, който притежава фармацевтичната компания "Софарма".
Наред със "сериозните" сайтове бум бележат и жълтите издания в мрежата. Такова например е blitz.bg, което е част от компанията "Интермедиа", издаваща няколко жълти вестника. Основната характеристика на "Блиц" е безогледното преписване на новини от вестници, сайтове и блогове. Твърде често изданието публикува непроверена и откровено клеветническа иформация. Подобни са и онлайн изданията "Разкрития" и "Афера". И трите сайта регистрират ръст в посещенията си, но авторитетът им е малък и читателите не възприемат особено сериозно "новините" им.

Стр. 35 

Leave a Reply