Битката на пиарите

www.standartnews.com | Валерия ВЕЛЕВА I 13.09.2011

Преди десет години предизборната кампания на Петър Стоянов бе определена от експерти като най-големия ПР гаф на 2001 г. Тогава в анкета на в. "Капитал" специалистите отчетоха, че Стоянов е загубил предварително спечелени избори заради размахания компроматен доклад в предизборната дискусия по bTV. Този пример за лоша ПР кампания се превърна в христоматиен. Никой досега не назова публично кой накара Стоянов да се хързулне по пистата на агресията. Едни твърдят, че екипът му го изпуснал от контрол и го оставил да взема решения извън своята компетентност, други – че автори на идеята за доклада били Петър Курумбашев и Любен Дилов-син, тогава членове на щаба му.
Стартът на кампания 2011-а официално още не е даден, но ПР екипите на претендентите за първия пост в държавата вече са на бойна нога. Особено в челната тройка, където състезанието между ПР експертите е не по-малко ожесточено от състезанието между самите кандидати. Дали защото номинирането на първите двама (Плевнелиев и Калфин) закъсня, или защото и двамата допоследно отричаха, че ще влязат в тази битка, но пиарите им не успяха да налучкат верния тон за изграждане на публичния им образ в новото амплоа. Силният до вчера ПР на Плевнелиев като министър – строител на магистрали, който го изстреля на върха на общественото доверие, не можа да превключи на вълната политик-държавник и това роди безсмисления му клип, който Борисов свали в мига, в който зърна първите кадри. Вероятно бе грешка, че Плевнелиев не само упорито отричаше, че ще сменя поста си, но и убедено декларираше, че не става за президент. Хората го харесваха с жълтата каска и сега екипът му изключително бързо трябва да промени нагласата и да покаже, че министърът вече става и за президент. В първите си медийни изяви след номинацията Плевнелиев налучка верния тон, стъпвайки на тезата за последователност и надграждане на политиката, както и за създаване на визия и стратегия за държавата. Но избистрянето и позиционирането на поведението му в кампанията тепърва предстои.
Неособено успешен старт има и клипът на Ивайло Калфин, който се върти в интернет и който за съжаление също не казва нищо. ПР кампанията на Калфин го направи "член кооператор в Търговище", качи го на американски трактор край с. Търнава, накара го да нагази с лъскави обувки в нивата при тютюнопроизводителите. Това е класически евтин трик, използван досега от социалистите, който обаче никак не пасва на европейската визия на Калфин. Вижда се, че не му идва отвътре тази проява на съпричастност с отрудения избирател. На полето на истинската политика обаче – там, където е в свои води, Калфин стои убедително и пиар не му е нужен.
В тази посока "най-напред с материала" изненадващо се оказва Меглена Кунева. В You Tube вече се въртят няколко нейни доста смислени, добре позиционирани клипове, построени по законите на политическата реклама, които имат точни адресати – обикновените хора на деня: Бай Кольо цигуларя, земеделците Балабанови, шивачки, рибари, младежи, дори патриотите, които пресъздават боевете на Шипка. Може да изглежда странно, но проблем при Кунева ще се окаже посланието, че тя е гражданският кандидат за президент, заради партийните й връзки както с бившата БКП, така и с днешното НДСВ. Засега кампанията й не реагира адекватно и на обвиненията за ролята й при затварянето на 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй".
Пиарите на Румен Христов не успяват да предизвикат медиен интерес към него и не провокират сериозни дискусии около личността му. В очите на публиката синият кандидат продължава да е неизвестен политик с бледа политическа кариера, с неизразени лични и професионални качества. Макар че Христов бе рано номиниран, пиарите не можаха да го дистанцират от последвалите скандали в десницата, които сякаш обричат кандидатурата му. Всъщност засега около него не се забелязва ПР намеса.
Трима кандидати: на ВМРО – Красимир Каракачанов, на РЗС – Атанас Семов, и на "Атака" – Волен Сидеров, макар и твърде различни, ще тичат в една и съща писта. Семов излезе първи и вече сбърка с обещанието си да уволни Бойко, а Волен е променил тотално имиджа си – толкова широко усмихнат е на плакатите, че дори не можеш да го познаеш. Каракачанов направи нетрадиционен ход с избора на най-умната жена за свой партньор, но какво ще му донесе това, не е ясно. Предизборната кампания крие много изненади. Един грешен ход "ала Стоянов" може да накара избирателят да промени решението си в последния момент и това да не се хване от социолозите, както стана през 2001-а. А това прави задачата на ПР екипите доста тежка игра на нерви, на професионализъм и най-важното – на адекватни реакции спрямо ситуацията.

Оригинална публикация

Leave a Reply