БИВШ КУКУВЕЦ ПРАВИ ТЕЛЕВИЗИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

в. Седмичен Труд | Жени КОСТАДИНОВА

До обяд Георги Крумов гледа близнаците си, след обяд пътува из страната да снима филми

В българския тв ефир най-после се появи нещо различно! Канал, който не се интересува от клюки, сензации, силикон, чалга и прочее формати, водещи до масово оскотяване и затъпяване. Телевизия Туризъм – TBT – е позитивна, посветена изцяло на България. Излъчва 100 процента авторски предавания – всички филми и материали са снимани специално за нея. Преди старта на медията 4 години екипът прави филми и клипове, подготвя своята продукция, пътувайки из всички кътчета на страната. Мотото на TBT е "Виж България".
Телевизията показва уникалната българска природа, най-красивите маршрути, богатата ни история и култура, мистериите и легейдите ни. В програмата има специално място за семейните пътешествия, приключенския дух, различни изследователски и фотографски експедиции. Чрез "Телевизия Туризъм" зрителят, зажаднял за нещо красиво и смислено, ще види изумителната ни дива природа, ще разкрие много тайни от миналото, ще си припомни древните обичаи и традиции. Всяка събота и неделя се излъчва по един документален филм на интересна тема: например "101 мъже" разкрива как в с. Врачеш живеят сто души с еднаква професия (оъчвари), "Вино в кърпа" проследява тайните на истинското вино, правено някога в днешен Асеновград от сорта "станимашка лоза".
За качеството на филмите на ТВТ говори фактът, че още преди да бъдат излъчени в ефир, са носители на Гран При и първи награди от международни и национални кинофестивали за туристически филми. Продуцент на ТВТ е бившият кукувец Георги Крумов, който беше автор на предаванията "Мрежата" и "Наслука" по БНТ. Освен че се е заел с патриотична кауза, Крумов е и отдаден татко на две близначета, чакани дълго и дошли на бял свят с благословия: Ева и Жорко. Не е за вярване, но всеки ден таткото гледа малките до обяд и тръгва на работа едва след 12 часа.

- Г-н Крумов, как се роди ТВТ?

- Обичам да пътувам и преди 2005 г. живеех със съзнанието, че познавам България. Така се случи, че бях поканен за проджект мениджър на 10 филма от типа "Най-добре направено в България". Оказа се, че не знаех нищо за Ивановските скални манастири, за крепостта Червен, за Глухите камъни и много други места. Това, заедно с абсолютния недостиг на истински документални филми за българските природни и други феномени, ме наведе на мисълта за създаването на телевизия за туризъм.

- Чрез кой кабелен оператор се излъчва ТВТ?

- Доста са вече: има ни във всички големи градове чрез мрежите на "Близу" (бившите "Евроком" и "Кейбълтел"), а и малко над 20 други кабелни мрежи ни излъчват засега.

- Възможно ли е в родния ефир да просъществува некомерсиална телевизия? С гол идеализъм и патриотизъм нищо не се получава…

- Трудно е наистина. В разгара на кризата миналата година всички приеха тръгването на нов тв канал с огромна изненада и скептицизъм. Ние обаче работим повече от 5 години, за да създадем програмата си, без да ползваме чужди аудио- и видеопродукти. Много ми беше приятно това начало, но съзнавам, че истинската работа едва сега започва: селектираме нови теми за филми и поредици, търсим контакти с хора от бранша на документалното и научно-популярното кино по места в България, мислим за съвместни проекти с хората от туризма и киното.

- Кой ви подкрепя финансово?

- Засега обемът на приходите от реклама е малко над критичния минимум, но това е нормално. Все пак на този така наситен откъм телевизии пазар е трудно да бъдеш забелязан. Но вече сме обект на интерес с нашата уникалност и позитивизъм и вярвам,че скоро ще връщаме рекламодатели.

- Напипвате ли вече зрителската си аудитория?

- Да, гледат ни хора на различна възраст, с различни интереси – имаме фенове сред младите, които са почитатели на екстремния туризъм, сред възрастните планинари, зорко бдящи да не объркваме имената на хижи и маршрути. Някои харесват кулинарните ни открития или ловно-рибарските похождения. Трети с удоволствие гледат забравените в други телевизии импресии от най-красивите места в България.

- Хората, свикнали да гледат шоу, риалити формати, предавания, в които преобладават разголени деколтета и плосък хумор, ще превключат ли на вашия канал?

- Ами тези хора не са нашият таргет. Нашите зрители са онези, които обичат България и се гордеят с нея, онези, които искат да научават повече за достойнствата й и които са решили да останат в нея. Вярвам, че всички печелим от показването на красота и уникалност. А страната ни е прекрасна! Имаме стотици филми, предстои да направим още стотици. Темата "България" е неизчерпаема.

- Да не се окаже твърде елитарна ТВТ…

- Силно се съмнявам. Миналата година поканихме 50 човека с различни професии, мироглед и разбирания в едно предварително представяне на нашата телевизия. Оказа се, че тези хора без изключение харесаха направеното от нас. Всеки втори от тях каза: "Браво, бе! Откога чакам такава телевизия!" Или: "Ей, най-накрая някой се сети, че това е нужно и на нас, и на Европа, и на света!" Чувствах се удовлетворен след такива признания.

- Имате ли амбиция да покажете чрез ТВТ България и на света?

- Надявам се скоро някой да забележи нашите усилия и да разбере, че това, което правим, е прекрасна реклама за България. Още повече че скоро пускаме програмата си на английски, а сега върви и превод на руски език.

- Оптимист ли сте, че България ще я има и след 50-100 години? Че близнаците ви, които са едва двегодишни, няма да напуснат един ден България?

- Вярвам в това, че ще има България. Колкото до децата… Дано всички българи успеем да направим така, че децата ни да искат да остават тук, да се гордеят с родината си. А отвън – да идват тук да работят и да творят, откривайки България като уникално кътче от Земята.

Стр. 15

Leave a Reply