Бивш шеф на Би Ти Ви оглави Нова тв

в. 24 часа | Паола ХЮСЕИН | 06.10.2010 

Светлана Василева оставя ТВ 7, временно я замества Бареков, май

"Търсим перфектния човек тук. Между другото повечето ни изпълнителни директори по места са жени." Това каза преди година Ханс-Холгер Албрехт, президентът на MTG ("Модърн таймс груп"). Компанията притежава Нова тв.
Този перфектен човек за шведите май вече е намерен и наистина е жена. Според медийни експерти това е Светлана Василева, която е получила оферта, но все още не е дала окончателен отговор. Тя не бе открита за коментар, тъй като е на фестивала в Кан да пазарува тв продукции.
"Не коментирам", каза и Силва Зурлева, член на борда на директорите в българския клон на компанията.
В момента на поста е шведът Якоб Андерсен (виж карето), който пристигна у нас веднага след като гръцката "Антена" продаде Нова тв. Неговият шеф Албрехт, който 2 поредни години идва у нас, за да играе приятелски мачове с премиера Бойко Борисов, обясни навремето в интервю за "24 часа", че на повечето места, в които имат бизнес, ръководната позиция е поверена на местен човек. Факт е, че чуждите мениджъри доста дълго търсят подходящия българин за важния пост, разказаха от Нова тв. В крайна сметка са взели решение, което на пръв поглед изглежда като ирония на съдбата.
Светлана Василева е човекът, който създаде най-голямата конкуренция на Нова тв – Би Ти Ви. Когато медията на Рупърт Мърдок се появява в ефира, Нова тв вече съществува, но няма национално покритие. За много кратко Би Ти Ви е изстреляна на върха на зрителския интерес и това трае вече 10 години. Днес на тв дамата й се предлага ново предизвикателство – да догони някогашната си рожба. Всъщност Василева създава няколко телевизии. Първата е "Триада", направена заедно с днешния рекламен бос Красимир Гергов в зората на демокрацията. Каналът излъчва пряко Си Ен Ен. Тръгва си от Би Ти Ви заради "Фокс интерне-шънъл ченълс България". Компанията също принадлежи на магната Мърдок, но представя кабелните му канали. Така се завъртат "Фокс лайф" и "Фокс крайм". Месеци преди в ефира да се появи и третият им канал, Василева бе поканена в ТВ 7. И промени почти напълно медията. Нейната цел беше телевизията да влезе сред трите най-гледани.
Кой ще я замести, не е ясно. Засега се говори, че Николай Бареков ще поеме длъжността временно (виж долу). От 1 октомври той стана шеф на новините, актуалните предавания и продукциите в ТВ 7.

СЕГАШНИЯТ ДИРЕКТОР

Якоб Андерсен е част от екипа на MTG от 2005 г.
Преди да пристигне в България, опитът му е свързан с развитието на различни медийни проекти на компанията. Той е работил последователно в централата на MTG в Лондон и в TV Prima, Чехия.
Андерсен е с бакалавърска степен по международен бизнес и магистратура по икономика и финанси в "Копенхаген бизнес скул".

Стр. 28

Leave a Reply