Бивш съветник на руски олигарх ще управлява телевизия в България

в. Капитал Daily | Весислава АНТОНОВА, Спас СПАСОВ | 18.02.2016

Филмовият канал HMTV започва да излъчва от 1 март

Нов филмов канал във формат HD ще започне излъчване от началото на следващия месец в България. HMTV е българско-руски проект с развлекателно-познавателен профил, който според официалната информация е "замислен и се създава от международен българско-руски екип от професионалисти в областта на телевизията".
Каналът ще се управлява чрез регистрираното през юли 2015 г. във Варна дружество "Хоризонт медия" АД, съсобственици и управители на което са Дончо Кирчев и Надежда Любенова – с по 49% от акциите, и руският гражданин Александър Каминин – с 2%. Личността на Каминин, който е посочен и като представител на дружеството в Търговския регистър, е интересна – той е бивш съветник и наместник на руския олигарх Владимир Гусински в медийната му група "Медиа – Мост". Това съобщи за "Капитал" съдружникът му Дончо Кирчев. "Потърсете в руския интернет, там е пълно с информация за него, посъветва Кирчев, в българския не излизат много неща."

Кой е Гусински

Проверката показа, че Владимир Гусински е бивш руски медиен магнат, основател на телевизионния канал НТВ и бивш спонсор на радиостанцията "Ехото на Москва". През 2001 г. той обяви оттеглянето си от "Медиа – Мост" (собственик на НТВ), след като компанията мина под контрола на руския държавен монополист "Газпром". Гусински е и бивш председател и един от основателите на руския еврейски конгрес. Той помага в организацията на предизборната кампания на Борис Елцин през 1996. Напуска Русия, след като прокуратурата в страната започна наказателно дело срещу него. Задържан е в Испания, а след това в Гърция – но властите на двете страни не го предават на руските, защото се смята, че обвиненията срещу олигарха са политически мотивирани.
Според публикации в сайта lenta.ru Гусински и до днес притежава и развива каналите "Наше кино" и "ТВ Клуб".

Какво ще излъчва HMTV

Едно изречение от съобщението за старта на новия канал предизвика недоумение – в него се съобщаваше, че зрителите на канала ще могат да избират между български и руски език. Това стана повод за намесата на председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов, който уточни пред сайта "Клуб Z", че според българското законодателство електронните медии могат да излъч ват съдържанието си единствено на български.
Пред "Капитал" Дончо Кирчев обясни, че HMTV ще представя продукция от световното игрално и неигрално кино, която ще бъде със субтитри на български език, "за да се запази оригиналната им фонограма". "Разпространената информация, че каналът ще е двуезичен, се дължеше на грешка", потвърди Кирчев. "Категорично няма да излъчваме на руски език и няма да имаме новинарски емисии", допълни той.
Прегледът на предварително анонсираните филми от програмата на канала показва, че планираните за излъчване игрални филми и сериали са само руски продукции от последните няколко години.

И как се финансира

Дончо Кирчев разказа още, че цялото оборудване и студиата на HMTV се помещават в базата на "Бизнес инкубатора" към Регионална агенция за предприемачество и иновации – Варна. Като "инкубиран проект" HMTV е получила не само изгодни условия за наем, но и първоначален капитал, потвърди Кирчев. На въпрос откъде е осигурена останалата част от финансирането за амбициозния проект той заяви, че то е от "привлечен капитал" и банкови заеми, но не пожела да отговори дали те са от български или чуждестранни банки.
Без отговор засега останаха и въпросите кои са операторите, с които са сключени договорите за разпространение на HMTV до крайните клиенти.
"Това, което мога да кажа, е само, че интересът към проекта както от страна на публиката, така и на телекомуникационните оператори е изненадващо висок", заяви Дончо Кирчев.
По думите му HMTV ще разчита предимно на приходи от реклама, като за целта вече били подписани договори с няколко рекламни агенции, чиито имена Кирчев също предпочете да запази в тайна.

Кой кой е в HMTV

Справка в Търговския регистър показва, че дружеството "Хоризонт медия" е регистрирано на 16 юли м.г. със седалище и адрес на регистрация във Варна. Членове на управителното му тяло в момента на учредяването са руският гражданин Александър Каминин, Дончо Кирчев и Стефан Панайотов.
Няколко месеца след регистрацията дяловете и мястото на Панайотов в управителното тяло на дружеството са прехвърлени на родената през 1984 г. Надежда Любенова.
По информация на "Капитал" до средата на 90-те години Дончо Кирчев е бил главен юрисконсулт на "Грандхотел Варна". В момента освен в телевизионния проект той е съдружник и в компанията за счетоводни услуги "К енд К консулт".
Надежда Любенова до момента не е участвала със собственост или в управлението на други бизнес проекти.
Стефан Панайотов, който е излязъл от "Хоризонт медия" на 27 октомври м.г., в момента притежава еднолично или в съдружие осем компании и участва в управлението на девет. По-голямата част от тях работят в сферата на търговията с недвижими имоти. В сектора на медиите попадат две от тях – "Канал 8" и "Варна ТВ груп", в която Панайотов притежава дял от 10%. В тази компания той е съдружник с Йордан Йорданов и Мирослав Несторов. Проследяването на тяхната бизнес история води към групата около дружеството "Химимпорт" и Централна кооперативна банка.

***

Собственикът на ПИК вероятно ще има и телевизия

Кафявата канонада от търсещите сензация сайтове ПИК и "Блиц" съвсем скоро ще се пренесе и в телевизионния ефир. Във вторник СЕМ е трябвало да разгледа документите за регистрация на нов телевизионен канал – PIK TV, подадени от собственика на ПИК Недялко Недялков. Точката е била отложена за следващия вторник заради отсъствието на председателя на СЕМ Георги Лозанов, но по информация на "Капитал" документите отговарят на всички изисквания на Закона за радиото и телевизията и тъй като режимът е обикновен регистрационен, въпрос на време е СЕМ да издаде разрешително за излъчване на PIKTV. Намерението си да създаде телевизия Недялков заяви още в края на 2015 г., а през ноември регистрира "ПИК броудкастинг" АД. Недялков държи 95% от компанията, а главният редактор на ПИК Ивайло Крачунов- 5%. В органите на управление е вписана и Милена Тарандева. Остава неизвестно кой ще подкрепя финансово проекта, но предположение има. ПИК и "Блиц", които често споделят медийно съдържание, миналата година официално обявиха, че ще имат обща рекламна политика. Те се считат за близки до депутата от ДПС Делян Пеевски, в чиято телевизия "Канал 3" гостите и темите нерядко преповтарят тези и позиции на кафявите сайтове.
От подадените документи в медийния регулатор става ясно, че телевизията е с общ политематичен профил, 24-часова програма и ще се излъчва по кабел и сателит. Като начална дата на разпространение е посочен 4 април 2016 г. Недялков възнамерява да развива "информационна и аналитично-коментарна телевизия"с "горещи теми", "задълбочени журналистически разследвания" и "качествена и атакуваща публицистика". Източник на "Капитал" разкри подробности от проекта за програмна схема на телевизията. В нея са били предвидени директни включвания от редакцията на сайта ПИК, както и сутрешен и дневен блок с водещи от студио. Предложения да се присъединят към PIKTV ca получили някогашното "острие" на Николай Бареков в ТВ7 Диляна Гайтанджиева (позната с поръчковите разследвания срещу враговете на Цветан Василев и Делян Пеевски) и главният редактор на "7 дни спорт" и често глашатай на опорните точки на Пеевски Юлий Москов. В програмната схема е било включено и предаване на Димитър Недков- бивш говорител на "Мултигруп", представян в сайта ПИК като "писателя масон". Своя рубрика е било предвидено да има и главният редактор на сайта ПИК Ивайло Крачунов. Възможно е обаче този проект на програмна схема да е претърпял промени.

Стр. 6

Leave a Reply