БИЗНЕСЪТ ПРЕЗ ОЧИТЕ НА КОМИКА

сп. Forbes | Камелия ИВАНОВА | 30.08.2013

Любомир Нейков е сред най-популярните лица на България и ръководи печеливша продуцентска компания – съвсем не на шега

Телевизионният пазар в България е много динамичен. Тук с малко средства се прави продукция на световно ниво, казва актьорът Любомир Нейков, който е съосновател на една от нашумелите продуцентски компании през последните пет години – Dream Team Productions. Два от неговите проекти сериалът "Столичани в повече" и комедийното предаване "Комиците", са в топ 5 на най-гледаните програми в тв ефира през юни тази година. Въпреки, че Любомир Нейков поддържа своя комедиен образ, той всъщност управлява сериозен и печеливш бизнес и се класира на 7-ма позиция в класацията Топ 70 на бълграските знаменитости на Forbes. Приходите на продуцентската компания достигат 7.71 млн. лв. през 2011 г. и бележат ръст спрямо 3.27 млн. лв. през 2010 г., показва справка в Търговския регистър. Наред с това в края на 2011 г. Dream Team Productions отчита печалба от 2.43 млн. (отчетите за 2012 г. все още не са налични, но се очаква трендът да е все така възходящ). За срещата е Forbes България Любомир Нейков избра лобито на хотел в близост go bTV, защото именно там било взето решението да се създаде продуцентската компания. Появи се засмян, в лежерни къси панталони и карирана риза и след като се огледа на шега (или може би не) за папараци, започна своя разказ за опита си в продуцентския бизнес.
Dream Team Productions е основана през 2007 г. от Любомир Нейков и Евтим Милошев, като двамата са равностойни съдружници. Те се отделят по едно и също време от екипа на "Шоуто на Слави", където Нейков прекарва девет години. А преди да станат колеги в това предаване, двамата е Милошев са добри приятели покрай работата си в хумористичното радиопредаване "Досиетата X" по Дарик радио в периода 1998-2001 г. "Евтим е остроумен, забавен, изключително витален човек", казва Любомир Нейков, според когото двамата споделят еднакъв критерий за високо качество, който налагат в съвместната продуцентска компания.
Основният принос на Нейков при старта на Dream Team Productions е, че решава да привлече в компанията талантливи хора, на които има доверие. Това са актьорите Кръстьо Лафазанов, Руслан Мъйнов, Христо Гърбов, Ненчо Илчев u други, които с годините се превръщат в запазена марка на почти всеки проект на продуцентите. Още от самото начало Нейков е решен да промени модела на работа в сравнение с този, прилаган от други продуцентски компании. "Поинтересувах се от успешните практики в чужбина и установих, че съвместната работа на актьора със сценариста е много по-полезна", казва той.
Наред е това всички актьори в Dream Team Productions са назначени на постоянни договори и получават свобода за творческа изява. "Нашите актьори са едни от най-добре гледаните в България – казва с усмивка Любомир Нейков. – Доверието в екипа беше ключово, защото още не беше ясно какво ще правим. За разлика от други компании на пазара, които бяха инвестирали предимно в техника, ние заложихме на опитните кадри."
Пилотният проект за продуцентската компания е комедийното предаване "Комиците", който обикаля няколко телевизии в търсене на ефирно пространство. Според Любомир Нейков важна роля изиграва дългогодишният телевизионен опит на Евтим Милошев и добрите му контакти в тази област. Първоначално проектът "Комиците" е одобрен от Българската национална телевизия (БНТ), Канал 1. "Много леко се разбрахме с тях. Бяхме пред подписване на договор", казва Нейков. Но получават предложение от bTV, на което се съгласяват най-вече защото добре познават работната среда там, а и решават, че аудиторията на телевизията е по-подходяща за техните цели. Предаването дебютира през януари 2007 г. – по средата на телевизионния сезон, финансовите договорки между продуцентската компания и телевизията остават тайна и до днес, но според Нейков те се подобряват с растящата популярност на предаването през годините. В рекламната тарифа на телевизията за август 2013 г. например рекламното време на "Комиците" е обозначено като "Premium" и възлиза на 6109 лв. за тридесетсекунден спот. Това е най-скъпата тарифа за съответния период. Още от първата година предаването "Комиците" тръгва на национално турне в близо 12 града със специален двучасов спектакъл с музика и скечове. "Турнето постигна грандиозен успех е претъпкани салони. Налагаше се да правим по няколко спектакъла във всеки град", казва Нейков.
Организацията на турнетата се осъществява благодарение на големи компании като например "Технополис" и "Захарни заводи", които през годините са сред генералните спонсори. Цените на билетите варират между 10 и 12 лв., за да бъдат достъпни за повечето почитатели на предаването. Въпреки че турнетата се оказват печеливши, през последните години бройката на градовете, в които спектаклите се представят, намалява. Причината най-вероятно е в икономическата криза и свиването на доходите на българите. През 2012 г. за първи път годишното турне не се състоя поради факта, че част от екипа на компанията е бил нает за участие в турнетата на предизборната кампания на политическа партия ГЕРБ през май. "Сметнахме, че ако пътуваме и през август [когато обикновено се случва турнето на "Комиците"], ще е твърде скоро. А и сега започнахме много нови проекти и нямаме физическа възможност да пътуваме из страната", казва Любомир Нейков, като сподели, че участието му в предизборната кампания му е донесло много критики.
След старта на "Комиците" продуцентската компания се захваща е друг успешен проект: риалити формата Survivor. Нейков разказва, че ръководството на bTV отправя покана към Dream Team Productions да се заеме със снимките на предаването, след като не са доволни от представянето на първия сезон през 2007 г., чийто продуцент тогава е компанията на Слави Трифонов "Седем осми". Планирането на шоу от този формат се оказва предизвикателство, защото за разлика от оригиналното предаване, което е от 12 епизода, българският еквивалент заснема 60. По-голямата бройка гарантира и по-добра рентабилност на българския пазар според Нейков. За да се възстанови голямата инвестиция в заснемането на предаването, което се снима на екзотична дестинация и обхваща екип от над 100 души, е нужно да има повече епизоди, които да генерират рекламни приходи за телевизията. Dream Team Productions се стремят да осигурят разнообразие и динамичност в риалити формата, за което е нужен добър сценарий, много игри, добър подбор на участници и т.н. "Евтим проведе добре кастингите и знаеше какво търсим – точно какъв тип хора трябваше да имаме", казва Нейков. След общо три реализирани сезона на Survivor предаването е прекратено. "Пазарът се насити на риалити и дойде модата на българските сериали", казва Нейков, който потвърди пред Forbes България слуха, че в момента се подготвят снимките на нов сезон. Все още не е ясно обаче кога риалити проектът ще се завърне на екрана.
Третият голям телевизионен проект на Dream Team Productions съвместно с bTV е публицистичното предаване "Нека говорят с Росен Петров", което стартира през май 2009 г. То е по подобие на руското предаване "Пусть говорят", а първоначално в него се включват и комедийните актьори от "Комиците". Пет сезона по-късно предаването продължава да бъде сред гледаните публицистични програми в ефира на телевизията.
През 2011 г. Dream Team Productions прави и първия си дебют с телевизионен сериал – "Столичани в повече", и така става част от шумния възход на този жанр В българския телевизионен ефир. Според Нейков телевизионната индустрия се пренасочва към производството на сериали най-вече след впечатляващия касов успех на кинофилма "Мисия Лондон". Филмът на режисьора Димитър Митовски реализира близо 3 млн. лв. приходи само от боксофис през 2010 г. Любомир Нейков също участва в него е ролята на готвача Коста Баничаров. "Успехът на този филм натежа във взимането на решения дали да се произвеждат български сериали", казва Нейков.
Идеята за комедийната драма "Столичани в повече" идва малко след като bTV стартира с първия си български сериал "Стъклен дом". До този момент тандемът Нейков и Милошев подготвят сценарий за драма с работно заглавие "Пеперудите". Малко преди да я реализират обаче, убеждават ръководството на телевизията, че ще е по-добре да стартират сериал, който е "пълна противоположност на вече набиращия популярност "Стъклен дом". bTV решава да инвестира в този сериал и така екипът трескаво подготвя сериала за рекордно краткото време от два месеца. Снимките започват през февруари 2011 г. и сериалът започва да се излъчва паралелно е това. "Интересното в този сериал е не само че е комедиен и че хората го обикнаха, но и че се развива с всеки изминал сезон", казва Нейков, който отказва да разкрие детайли от договорните отношения с телевизията. За финансовия успех на сериала може да се съди единствено по високия му рейтинг – той е на първо място в топ 50 на най-гледаните програми през юни тази година, когато завърши излъчването на сезон 5. Това показват данни на пийпълметричната агенция GARB (GfK Aidience Research Bulgaria), а изследването обхваща зрители над четиригодишна възраст. Любопитно е, че в същата класация предаването "Комиците" се нарежда на 4-та позиция, след като второ и трето място са заети от турския сериал "Времето лети". А предаването "Нека говорят с Росен Петров" заема 37-о място в класацията.
Друг амбициозен тв проект на компанията е историческата драма "Дървото на живота", който стартира през 2012 г. в ефира TV7. "Това не е комерсиален филм като "Столичани в повече", но пък работата по него е много интересна", казва Нейков. Снимките на втория сезон вече са в ход, като сценарият този път се фокусира върху българската история от периода 1918-1925 г. Тази есен компанията ще представи и съвсем нова продукция – сериал, който ще въведе зрителя "в кухнята на една телевизия". Портфолиото на продуцентската компания се допълва от услуги за чуждестранни продукции, които се нуждаят от подизпълнители в България, и от заснемането на телевизионни реклами за разнообразни корпоративни клиенти. "Предлагаме абсолютно всичко – сценарий, актьори, снимачна техника, монтаж", казва Нейков. За да достигне това ниво, компанията финансира закупуването на снимачна и монтажна техника, след като печели европроект по програма "Конкурентоспособност" през есента на 2011 г. Общият бюджет на проекта възлиза на 667332 лв., показва справка в Информационната система за управление на структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН). Според Нейков компанията продуцира средно по 4 реклами на година."Идеята ни е да излезем навън на пазарите в Европа, Азия и Америка", казва Нейков, като допълва, че от две години компанията води преговори с чуждестранни продуценти. На този етап е ясно, че сериалът "Столичани в повече" е купен от новата телевизия, насочена към българските емигранти в САЩ, BiT (Bulgarian International Television).
"Мисията ни е да повдигаме духа на нашата публика, да караме хората да се усмихват", казва Нейков и изглежда, че успява.

Стр. 48,49,50,51

Leave a Reply