Близко до управляващите дружество купи водещи провинциални медии

www.mediapool.bg I 3.08.2012

"Марица" и "Струма" се наредиха до "Стандарт" и "Шоу" в портфолиото на "ГМ прес"

Два от водещите провинциални всекидневника – "Марица" и Струма" – и съпътстващите ги по-малки местни и онлайн издания официално смениха собствениците си, нещо, за което се говореше от началото на годината и се знаеше, че ще се случи вече е факт.

Издателска къща "Марица" ООД, която издава едноименния вестник и благоевградския "Струма", бе придобита от "ГМ Прес" АД. Същото дружество купи миналата година 34% от "Стандарт нюз", издател на вестник "Стандарт", след това влезе в Агенция "Блиц" и стана съсобственик в "Интермедия", издаваща тиражните седмичници "Шоу", "Доктор", Над 55", "Женски тайни" и други.

Промяната в собствеността на "Издателска къща "Марица" е вписана в Търговския регистър. Сделката е станала в началото на юли като досегашните съсобственици Степан Ерамян и Спас Василев продават дяловете си съответно от 3800 и 1200 лева в капитала от 5000 лева на издателската къща на "ГМ Прес" АД. След продажбата ИК "Марица" е преобразувана в ЕООД, показва търговският регистър.

Няма информация за цената на сделката.

Така след като изкупиха голяма част от централните всекидневници, управляващите вече се насочват и към регионалните медии година преди парламентарните избори. Неотдавна общински съветници от ГЕРБ в Кюстендил и Перник се оплакаха, че нямат трибуна и изявите им не се отразяват от местната преса, която е подчинена на кметовете.

"Марица" и "Струма" са водещи всекидневници в два големи региона на България. В Пловдив в момента има само един всекидневник – създаденият преди 20 години от Степан Ерамян "Марица" с дъщерни издания "Пазарджишка Марица", "Хасковска "Марица" (за кратко продадена на депутата от ГЕРБ Георги Стаматов), сайтът "Марица.бг" и други. В Благоевград се издава вестникът за Югозападна България – "Струма", отново по проект на Ерамян, който е негов съсобственик.

Сделката предизвика коментари в медийните среди в Пловдив. "По-добре, че влезе нов собственик. Поне ще има пари за малко по-прилични заплати", коментира пред Mediapool репортер от "Марица", според когото вестникът имал дългове към печатницата, а приходите от реклама драстично спаднали. Не било ясно и дали новият собственик има намерение да инвестира във вестника, или ще го препродаде в навечерието на изборите. Заради което не била ясна и каква ще му е политиката.

Регионални сайтове лансираха друга версия – "ГМ Прес" щял да държи вестника в Пловдив и региона, а "Струма" – да влезе в орбитата на групировката на Делян Пеевски и Корпоративна банка. Според техни публикации Пеевски вече лично кадрувал в "Струма", а сайтът "Струма.ком" се бил отделил заедно със зам.-главния редактор на вестника. Проверка обаче установи, че сайтът не се е отделил.

Многобройни публикации сочат индиректни връзки на създаденото специално за купуването на "Стандарт нюз" дружество "ГМ прес" с "Винпром Пещера". Мажоритарният собственик на дружеството Кирил Захариев е президент на волейболния отбор на ЦСКА, има бизнесинтереси в туризма и строителството. Медийни проучвания откриват връзки по няколко линии на Захариев с крупния производител на алкохол "Винпром Пещера" и с пловдивската цигарена компания "Кингс Табако". Неофициално се твърди, че има и тясна финансова обвързаност между "винпромците" и кръга около Пеевски и Корпоративна банка, макар това публично да е отричано.

Медиите на Пеевски и банката се смятат за близки до управляващите и политиката им е да отразяват безкритично проявите й.

"Не съм чувал за връзка на "ГМ Прес" с "Винпром Пещера", каза за Mediapool новият управител на "ИК Марица" ЕООД Благовест Бояджиев, който лаконично потвърди, че "Марица" е с нови собственици.

"Новият собственик не само има намерение да развива купените от него медии. Ще бъде реализиран и проектът на интеграция на изданията в Пловдивския и Югозападния регион както на вестниците, така и на интернет-сайтовете", поясни пред Mediapool доскорошният мажоритарен собственик Степан Ерамян. Той опроверга слуховете, че се оттегля от вестникарския бизнес или че ще започне нов проект.

"Оставам в изданията, но те ще се правят по нов начин, така че да отговорят на новите изисквания и да са печеливши", каза още Ерамян. Той не знаеше за връзка на "ГМ прес" с "Винпром Пещера", още по-малко с Пеевски и Корпоративна банка.

"Няма да има никакъв политически натиск над изданията. Дори обратното, собствениците искат те да бъдат максимално отворени към всички политически мнения", каза още Ерамян.

Ведрата картина, обрисувана от известния вестникар, ще трябва да бъде наложена на образа, които изданията са си изградили. А именно, че публичните фигури и институции "се доят" яко, за да има за тях положителни публикации. В противен случай биват съсипвани от критични текстове. "Такова нещо при нас в "Марица" няма, защото все пак имаме авторитет и не можем да си позволим да сме безотговорни. Виж, в "Струма", това е практика", подметна работещ в пловдивския вестник.

Степан Ерамян обяви за пресилени публикациите, че столичен журналист ще оглави вестник "Марица", а за "Струма" ще се проведе конкурс. "И двамата главни редактори са си на местата и няма да бъдат сменяни", каза Ерамян.

С журналист от групата на Иво Прокопиев "Икономедиа" обаче е бил воден предварителен разговор за поста в Пловдив. Самият той го потвърди пред Mediapool, като уточни, че това е било еднократно и преди повече от месец.

Оригинална публикация 

Leave a Reply